Υγεία

7 σημάδια ότι μπορεί να έχετε ΔΕΠΥ και τι πρέπει να κάνετε

Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) δεν ήξεραν ότι πάσχουν από την πάθηση μέχρι που έγιναν ενήλικες, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

ΔΕΠΥ στους ενήλικες: Κοινά σημεία και συμπτώματα

1. Παρορμητικές συμπεριφορές

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να διαχειριστούν την παρορμητικότητά τους, σύμφωνα με τη Zoë Kahn, ψυχοθεραπεύτρια και θεραπεύτρια ΔΕΠΥ στην Pasadena της Καλιφόρνια.

«Είναι όπως όταν πετάγεσαι στην τάξη για να πεις την απάντηση, όταν διακόπτεις μια συζήτηση και όταν δυσκολεύεσαι να σκεφτείς τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των επιλογών σου», ανέφερε στο Fox News Digital.

Η παρορμητικότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων στη στιγμή χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, προσθέτει.

«Μπορεί επίσης να εκδηλώνεται διακριτικά, όπως με την υπερβολική σπατάλη χρημάτων σε παρορμητικές αγορές ή με τη δυσκολία να περιμένει κανείς να έρθει η σειρά του σε ομαδικές συζητήσεις», συμπληρώνει.

2. Δυσκολία συγκέντρωσης ή επιμονής σε μία εργασία

Η αναβλητικότητα και η δυσκολία ολοκλήρωσης συγκεκριμένων εργασιών είναι κοινά σημάδια της ΔΕΠΥ, σύμφωνα με την ειδικό.

«Μπορεί να δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε κάποια δουλειά, ακόμη και όταν είναι ζωτικής σημασίας, ή να τις εγκαταλείπετε στη μέση», λέει. «Μπορεί να μεταπηδάτε από τη μία δουλειά στην άλλη χωρίς να τελειώνετε καμία ή να εστιάζετε σε μικρότερες, λιγότερο επείγουσες εργασίες, ενώ οι μεγαλύτερες, πιο κρίσιμες, παραμένουν ανέγγιχτες».

Δεν είναι, όμως, θέμα τεμπελιάς, σημειώνει. Συμβαίνει επειδή το άτομο αισθάνεται να το κυριεύουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

«Η ονειροπόληση που σχετίζεται με τη ΔΕΠΥ είναι επίμονη και συχνά ενοχλητική, ειδικά όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια κρίσιμων εργασιών ή συζητήσεων», λέει επίσης.

3. Προβλήματα με τη διαχείριση του χρόνου

Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πρόγραμμά τους, υποτιμώντας συχνά πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρώσουν ένα έργο ή για να φτάσουν σε έναν προορισμό.

Μπορεί να χάνουν τις προθεσμίες ή να αισθάνονται διαρκώς ότι μένουν πίσω στις δουλειές τους, ανεξάρτητα από το πόσο νωρίς ξεκίνησαν να τις κάνουν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους και απογοήτευσης.

4. Ψυχική κόπωση

Η ψυχική κόπωση και η επαγγελματική εξουθένωση είναι ευρέως διαδεδομένες στα άτομα με ΔΕΠΥ, σύμφωνα με την Lisa Anderson, κλινική κοινωνική λειτουργό και κλινική διευθύντρια στο Brooks Healing Center στο Τενεσί.

«Ο εγκέφαλος στη ΔΕΠΥ λειτουργεί συχνά σε υπερδιέγερση, αντιμέτωπος με ανταγωνιστικές σκέψεις και παλεύοντας να μείνει στο σωστό δρόμο», σημειώνει.

Αυτή η συνεχής προσπάθεια να παραμείνει κάποιος συγκεντρωμένος και οργανωμένος μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται εξαντλημένος, ακόμη και μετά από σχετικά σύντομες περιόδους παραγωγικότητας, εξηγεί.

5. Ξεχνάνε

Ένα άλλο σημάδι της ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι η γενική αποδιοργάνωση, που μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία παρακολούθησης εργασιών, τήρησης σημαντικών προθεσμιών, έγκαιρης πληρωμής λογαριασμών ή τήρησης ραντεβού.

Μπορεί επίσης να βάζουν σημαντικά αντικείμενα σε άσχετα σημεία, π.χ. τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Οι ενήλικες με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να μείνουν συγκεντρωμένοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρακολουθήσουν με προσοχή μια συζήτηση, να χάνουν βασικές λεπτομέρειες, να αποσπάται εύκολα η προσοχή τους σε ορισμένα περιβάλλοντα ή ακόμη και να εστιάζουν σε λάθος λεπτομέρειες.

6. Δεν μπορούν να κάτσουν ακίνητοι

Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά πιάνουν τον εαυτό τους να νευριάζει και να αισθάνονται γενικά ανήσυχοι, σύμφωνα με την δρ Michelle Dees, ψυχίατρο στο Σικάγο.

«Στους ενήλικες, αυτό μπορεί να παρουσιάζεται ως εσωτερική ανησυχία ή ελλιπής ηρεμία», δήλωσε στο Fox News Digital.

Στους ενήλικες η υπερκινητικότητα μετατρέπεται συχνά σε εσωτερική ανησυχία, με το άτομο να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει πλήρως ή να κάτσει ακίνητο χωρίς να νιώσει νευρικότητα.

Αυτή η συνεχής αίσθηση του να είσαι «στην τσίτα» μπορεί να γίνει εξαντλητική με την πάροδο του χρόνου.

7. Δυσκολίες στις σχέσεις

Πολλοί ενήλικες με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να διατηρήσουν σχέσεις με άλλους λόγω ακατάλληλων κοινωνικών συμπεριφορών: π.χ. διακόπτουν συχνά τους άλλους, χάνουν το ενδιαφέρον τους για συζητήσεις, δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και ξεχνούν.

Η ΔΕΠΥ συνοδεύεται επίσης συχνά από συναισθηματική ευαισθησία. Αυτό μπορεί να εκδηλώνεται ως εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα ή δυσανάλογες αντιδράσεις σε μικρές απογοητεύσεις.

Πολλά άτομα με ΔΕΠΥ περιγράφουν ότι αισθάνονται ότι τα συναισθήματά τους είναι πιο έντονα και πιο δύσκολο να ελεγχθούν από αυτά των άλλων γύρω τους.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Εάν έχετε βιώσει αρκετά από τα παραπάνω σημάδια και αυτά παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή, οι ειδικοί συνιστούν να αναζητήσετε βοήθεια.

«Η ΔΕΠΥ δεν είναι ελάττωμα ούτε κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε. Είναι απλώς ένας διαφορετικός τρόπος επεξεργασίας πληροφοριών και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο», τονίζει η Anderson.

Το πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στη ΔΕΠΥ, όπως έναν ψυχολόγο, ψυχίατρο ή ακόμη και τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Μπορούν να σας δώσουν μια σωστή αξιολόγηση και να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τις θεραπευτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας, της φαρμακευτικής αγωγής ή αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Κι ενώ αναζητάτε τη σωστή υποστήριξη και τις κατάλληλες στρατηγικές, πρέπει να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

«Η ΔΕΠΥ δεν είναι περιορισμός – είναι ένας μοναδικός τρόπος να βιώνεις τον κόσμο, και με τα σωστά εργαλεία, μπορείς να μάθεις να αξιοποιείς τα δυνατά της σημεία και να επεξεργάζεσαι τις προκλήσεις της», λέει η Anderson.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βιταμίνη C: Πώς μπορεί να βοηθήσει στο κοινό κρυολόγημα

HMPV: Ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τον ιό που εξαπλώνεται στην Κίνα – «Δεν μας ανησυχεί»

Η Δέσποινα Καμπούρη μιλάει για το χειρουργείο στη μέση της: «Κόντεψα να χάσω το πόδι μου»


Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-07 19:01:00

Back to top button