Υγεία

Πώς μπορώ να αποφύγω το δάγκωμα, τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει σκύλος

Τα περισσότερα περιστατικά δεν συμβαίνουν από επιθέσεις άγνωστων σκύλων σε εξωτερικό χώρο. Αντιθέτως, συμβαίνουν μέσα στα σπίτια

Το δάγκωμα από σκύλο δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Αντιθέτως, κάθε χρόνο, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, καταγράφονται περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια περιπτώσεις. Και τα περισσότερα από τα περιστατικά αυτά δεν συμβαίνουν από επιθέσεις άγνωστων σκύλων σε εξωτερικό χώρο. Αντιθέτως, συμβαίνουν από κατοικίδια μέσα στα σπίτια.

Πώς μπορώ να αποφύγω το δάγκωμα, τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει σκύλος

Γιατί δαγκώνει ένας σκύλος;

Μερικά δαγκώματα συμβαίνουν τυχαία, όταν οι άνθρωποι παλεύουν ή παίζουν με τον σκύλο τους. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα σκυλιά δαγκώνουν ανθρώπους λόγω άγχους, απειλής, φόβου ή τρόμου, σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση (AVMA). Περισσότερα από τα μισά δαγκώματα σκύλων συμβαίνουν σε παιδιά που είναι πολύ πιο πιθανό να τραυματιστούν σοβαρά σε σχέση με τους ενήλικες.

«Οι άνθρωποι δεν προσέχουν πάντα τα σήματα που εκπέμπει με τη συμπεριφορά του ένας σκύλος όταν αισθάνεται άβολα», λέει ο Δρ Christopher Baugh, αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Για παράδειγμα, μερικοί σκύλοι είναι ιδιαίτερα κυριαρχικοί στον χώρο τους και γαβγίζουν, γρυλίζουν ή παίρνουν επιθετική στάση αν μπουν στοn χώρο τους ξένοι – είτε πρόκειται για διαμέρισμα, είτε για αυλή, είτε για κλουβί.

Ορισμένα σκυλιά μπορεί, επίσης, να δείχνουν ανήσυχη, επιθετική συμπεριφορά γύρω από πράγματα που θέλουν να προστατεύσουν, όπως τρόφιμα, παιχνίδια ή το κρεβάτι τους.

«Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου και ειδικά τα παιδιά έχουν λιγότερη επίγνωση αυτού του κινδύνου», λέει ο Δρ Baugh, ο οποίος έχει παιδιά και δύο ημίαιμους σκύλους διάσωσης, τους Harley και Roxi.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μην υπάρξει δάγκωμα;

Οποιοσδήποτε σκύλος -ακόμη και ένας γλυκός σκύλος που του αρέσουν τα χάδια- μπορεί να δαγκώσει εάν τον προκαλέσει κάποιος, σύμφωνα με την AVMA. Μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά μόνα τους με ένα σκύλο χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Και διδάξτε στα παιδιά να μην ενοχλούν ποτέ έναν σκύλο όταν τρώει, κοιμάται ή φροντίζει κουτάβια.

Όπως έδειξε μελέτη για 321 δαγκώματα στο πρόσωπο από σκύλους, που αντιμετωπίστηκαν ιατρικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης κατά τη διάρκεια μίας περιόδου 20 ετών, το 88% έγιναν από γνωστούς σκύλους. Τα περισσότερα ήταν σε ενήλικες και συνέβησαν αφού έπαιξαν με τον σκύλο, τάισαν τον σκύλο και έβαλαν το πρόσωπό τους κοντά στον σκύλο. Όμως, το χέρι (συνήθως το κυρίαρχο χέρι ενός ατόμου) είναι ίσως ο πιο κοινός «στόχος» για δάγκωμα στους ενήλικες, λέει ο Δρ Baugh.

Και μερικές συμβουλές από το CDC

  • Πάντα να ρωτάτε τον ιδιοκτήτη ενός σκύλου εάν είναι εντάξει να χαϊδέψετε τον σκύλο του, ακόμα κι αν ο σκύλος φαίνεται φιλικός.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας βλέπει και σας μυρίζει πριν απλώσει το χέρι για να τον χαϊδέψετε.
  • Μην χαϊδεύετε έναν σκύλο που φαίνεται να κρύβεται, να φοβάται, να είναι άρρωστος ή θυμωμένος.

Κι αν σας πλησιάσει ένας άγνωστος σκύλος; Παραμείνετε ήρεμοι και ακίνητοι, αποφεύγοντας την οπτική επαφή μαζί του. Σταθείτε με το πλάι του σώματός σας στραμμένο προς τον σκύλο και πείτε «όχι» ή «φύγε» με σταθερή, βαθιά φωνή. Περιμένετε να υποχωρήσει ο σκύλος ή απομακρυνθείτε αργά.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσει σκύλος;

Καθαρίστε την πληγή με ήπιο σαπούνι και τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια καλύψτε την με καθαρό επίδεσμο ή πανί. Ορισμένοι διαδικτυακοί πόροι συνιστούν την εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής ή κρέμας. Αλλά τα προϊόντα αυτά συνιστώνται μόνο για άτομα με σαφή στοιχεία λοίμωξης, όπως ερυθρότητα, πύον, πόνο, πρήξιμο ή τοπική αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Εάν ο τραυματισμός είναι σοβαρός -δάγκωμα στο πρόσωπο, έντονη αιμορραγία ή πιθανό σπασμένο κόκκαλο- πηγαίνετε στα επείγοντα. Αυτό είναι επίσης καλή ιδέα αν σας δαγκώσει κάποιος άγνωστος ή αδέσποτος σκύλος, στη σπάνια περίπτωση που μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα για την πρόληψη της λύσσας.

«Συχνά, οι άνθρωποι σοκάρονται μετά το δάγκωμα και είναι κατανοητό ότι θα δώσουν όλη τους την προσοχή στην πληγή τους», λέει ο Δρ Baugh. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου μπορεί να κοιτάξει αν είστε καλά, αλλά στη συνέχεια να φύγει. Όμως, θα πρέπει να πάρετε τα στοιχεία επικοινωνίας του και να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος είναι εμβολιασμένος κατά της λύσσας, λέει.

Έχετε κατά νου ότι:

  • Τα επείγοντα είναι συχνά γεμάτα και η αναμονή μεγάλη, επομένως το να απευθυνθείτε σε μια κλινική για επείγουσα φροντίδα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν ο τραυματισμός δεν απαιτεί άμεση προσοχή.
  • Ορισμένες πληγές απαιτούν ράμματα, ιδανικά μέσα σε 12 έως 24 ώρες.
  • Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για την πρόληψη πιθανών λοιμώξεων, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή διαβήτη.
  • Μπορεί επίσης να πρέπει να κάνετε αντιτετανικό, εάν δεν έχετε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε αν έχετε κάνει, θα κάνετε μια αναμνηστική δόση για παν ενδεχόμενο.

Τι γίνεται αν ένα δάγκωμα σκύλου είναι λιγότερο σοβαρό;

Ας υποθέσουμε ότι το δάγκωμα δεν είναι σοβαρό και έγινε από σκύλο της οικογένειας που ξέρετε ότι έχει κάνει εμβόλιο για τη λύσσα. Τα τραύματα που δεν απαιτούν ράμματα μπορούν να καθαριστούν με ήπιο σαπούνι και τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια να αξιολογηθούν από τον γιατρό σας. Μπορεί να σας πουν να παρακολουθείτε απλώς την πληγή για σημάδια μόλυνσης.

«Οι γιατροί προσπαθούν να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών και να περιορίσουν τη χρήση τους σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου, επειδή η υπερβολική χρήση συμβάλλει στην αντίσταση στα αντιβιοτικά και εκθέτει τους ανθρώπους σε πιθανές παρενέργειες χωρίς κανένα όφελος», λέει ο Δρ Baugh.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σκύλοι και προσδόκιμο ζωής: Το πόσο θα ζήσει ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να φαίνεται στη μουσούδα του

Γιατί οι άνθρωποι βλέπουν χρώματα που οι σκύλοι δεν βλέπουν

Γιατί οι αλλεργίες στη γύρη είναι χειρότερες από ποτέ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-04 20:30:19

Back to top button