Ελλάδα

ΕΠΑΥΠΣ: Η αντιπυρική περίοδος είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι

«Κανείς δεν πρέπει να λησμονεί ότι η αντιπυρική περίοδος είναι μαραθώνιος και όχι κατοστάρι. Και στο μαραθώνιο σημασία έχει το να φτάσεις στον τερματισμό και να φτάσεις όρθιος». Με αυτή την φράση πυροσβέστες που είναι καθημερινά στο «πεδίο της μάχης» υποδέχτηκαν την νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε από χθες. Τα μέλη της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος  (ΕΠΑΥΠΣ) σε ανακοίνωση τους προσπαθούν να κάνουν μια περιγραφή όσων βιώνουν κάθε καλοκαίρι.

«Το επάγγελμα μας είναι μοναχικό. Είναι πολλές οι στιγμές που κινδυνεύουμε όταν μας «κλείνει» η φωτιά ή μας κόβεται η ανάσα σε μια πλαγιά από την υπερπροσπάθεια, είναι πολλές οι στιγμές που αισθανόμαστε να μένουμε από δυνάμεις αλλά ο ένας θα τραβήξει τον άλλο για μια ακόμα προσπάθεια. Και όλα αυτά δε θα τα δείξει καμία κάμερα, αλλά αυτό δεν μας πειράζει γιατί ξέρουμε ότι κάναμε το ανθρωπίνως δυνατό. Γυρνάμε στο σπίτι πολλές φορές ύστερα από μέρες «γλείφουμε για λίγο τις πληγές μας», συλλογιζόμαστε τι τυχόν μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα και συνεχίζουμε. Δύναμη μας οι οικογένειες μας και η αγάπη των απλών πολιτών».

Προειδοποιούν ότι «πυρκαγιές θα έχουμε και φέτος, υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλη χρονική διάρκεια επίσης (όπως λένε και οι ειδικοί επιστήμονες), το ίδιο και ισχυρούς κατά περιόδους ανέμους». Δεν ξεχνούν όμως να υπενθυμίσουν με νόημα τις ελλείψεις σε προσωπικό που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική υπηρεσία. «Η προετοιμασία που έχει γίνει κατά το μέρος που μας αφορά έχει ξεκινήσει έγκαιρα και έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο.

Οι αριθμοί όσον αφορά στους ανθρώπινους πόρους είναι δεδομένοι όπως επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πίσω από αυτούς. Οι 5 πχ (υπό προϋποθέσεις) μπορούν να δουλέψουν για 6, όχι όμως για περισσότερους. Παρ’ όλα αυτά, όπου οι συμπολίτες μας μας έχουν ανάγκη, θα είμαστε εκεί και γι’ αυτούς που λείπουν». Η ΕΠΑΥΠΣ καταλήγει στην ανακοίνωση της με ένα αίτημα. «Αυτό που ζητάμε είναι ο σεβασμός της προσπάθειας μας · κανείς σε όποιο επίπεδο διοίκησης και αν βρίσκεται δεν πρέπει να λησμονεί ότι, όπως έλεγε μεταξύ άλλων και ο Αγάθων, «ανθρώπους άρχει. Από την πλευρά μας θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αυτό ξέρουμε και αυτό θα κάνουμε και φέτος».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-02 20:35:54

Back to top button