Συνταγές

Gluten Free ψωμί με καρύδια και γλυκοπατάτες

Gluten Free ψωμί με καρύδια και γλυκοπατάτες που -σχεδόν- θα σου θυμίσει το «γερμανικό» ψωμί, ένα πεντανόστιμο ψωμί για κάθε περίσταση, χρήση και ειδικά για σάντουιτς!

Με τις συνταγές χωρίς γλουτένη δεν καταπιάνομαι συχνά, και όταν καταπιάνομαι αυτές δεν αφορούν την κοιλιοκάκη απλά πρόκειται για συνταγές που δεν περιέχουν γλουτένη.

Δεν θα ήθελα να αναλύσω την αναγκαία επιλογή διατροφής που αποκλείει τη γλουτένη.

Πρόκειται για καθαρά ιατρικό ζήτημα και καλό είναι αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τους ανθρώπους που υποφέρουν αφήνοντας μόνο τους ειδικούς να μιλήσουν.

Οι gluten free συνταγές που θα ανέβουν τις επόμενες ανήκουν στην κατηγορία gluten free friendly.

Επίσης δεν θα αναλύσω την τάση που επικροτεί να αποκλείουμε την γλουτένη από τη διατροφή μας, ειδικά χωρίς λόγο, το θεωρώ περιττό, ειλικρινά.

Όλες αυτές τις ημέρες που δοκίμαζα συνταγές για ψωμιά και πίτες χωρίς γλουτένη -για τη στήλη μου στο Olive Magazine– πραγματικά εκτίμησα ακόμη περισσότερο τη γλουτένη.

Και θεωρώ όσους πρέπει να την αποκλείουν -αναγκαστικά- “ήρωες” γιατί κάτι τόσο καθημερινό στη διατροφή μας καλείται να αντικατασταθεί.

Η δυσκολία είναι τεράστια στο να μπορείς να βρεις τον τρόπο να φτιάξεις για παράδειγμα ψωμί, όπως το ήξερες, σε γεύση κτλ αλλά χωρίς γλουτένη.

Βασικά εδώ επιστρατεύεται η “χημεία’. Εννοώ ότι κάποιος πρέπει να αποκτήσει νέες γνώσεις, να πειραματιστεί, να εκπαιδευτεί και να χαρεί το φαγητό του.

Υπενθυμίζω ότι η γλουτένη βρίσκεται στο αλεύρι και τα παράγωγά του, σε δημητριακά όπως το κριθάρι, η βρώμη, σε αλλαντικά και συχνά σε παράγωγα γαλακτοκομικών, κ.α.

Η πρώτη συνταγή είναι το καρυδόψωμο όπως μου αρέσει να το λέω ή απλά ένα διαφορετικό πεντανόστιμο gluten free ψωμί!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Τα καρύδια

Τα φρέσκα καρύδια γευστικά είναι το βασικό συστατικό για να φτιάξουμε αυτό το τέλειο καρυδόψωμο.

Και ξέρεις καλά πως αν τα καρύδια είναι ταγκισμένα ή πικρίζουν δεν κάνουν για “τίποτα”.

Ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις εδώ είναι οι δύο υφές του καρυδιού.

Θα ετοιμάσεις τη λεπτοτριμμένη καρυδόψιχα και θα “σπάσεις” επιπλέον σε με μεγαλύτερα κομμάτια λίγα καρύδια για έξτρα γεύση, και υφή.

Οι γλυκοπατάτες

Επέλεξα λευκές γλυκοπατάτες Νάξου και όχι κόκκινες, και να που μόλις βρήκες μια συνταγή με λευκές γλυκοπατάτες 😊

Βέβαια μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιες γλυκοπατάτες θέλεις αλλά οι λευκές είναι πλούσιες σε άμυλο.

Προετοίμασε καλύτερα τις πατάτες σε ατμό και μετά θα τις κάνεις πουρέ, όταν θα προστεθεί στη συνταγή για ψωμί θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Τα άλευρα

Εγώ δοκίμασα ένα μείγμα από αλεύρι χωρίς γλουτένη γ.ο.χ. και αλεύρι καρύδας.

Το καθένα δίνει κάτι διαφορετικό στο ψωμί και θα σας πρότεινα να μην αυξομειώσετε τις ποσότητες γιατί είναι ιδανικές.

Επιπλέον το πρωτεϊνούχο αλεύρι καρύδας “τραβάει” την υγρασία και “στεγνώνει” τόσο όσο να έχουμε μια υπέροχη ψίχα και κόρα.

Ενώ το αμυλούχο αλεύρι χωρίς γλουτένη γ.ο.χ. είναι η βάση μας.

Το καλό είναι ότι μπορούμε να προσθέσουμε αυγά, όπου θα δώσουν “σώμα” και θα δέσουν όλα τα υλικά, όπως και baking powder για τον όγκο.

Προσοχή: Το τελικό μείγμα θα είναι “υγρό” και ρευστό μην ανησυχείς θα “πάει” μια χαρά!

Η τελική γεύση

Για εμένα αρωμάτισε με πιπέρι, ειδικά το πράσινο πάει φανταστικά!

Επιπλέον δοκίμασε θυμάρι, δενδρολίβανο εναλλακτικά ζεστά μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.

Μην ξεχνάς έρχονται Χριστούγεννα και αυτό θα είναι σίγουρα μια από τις Χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα βάλω κι εγώ στο γιορτινό μου τραπέζι!

Από το ψήσιμο ως το σερβίρισμα

Ψήσε το καρυδόψωμο σε μια φόρμα μακρόστενη, όπως ένα κέικ, σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Άφησέ το να κρυώσει, αν και ζεστό τρώγεται ωραιότατα, απλά αν κρυώσει θα κόβεται ακόμη πιο σωστά.

Δεν θα σου πω πώς θα το απολαύσεις, μόνο οτι απλά ΘΑ ΤΟ ΛΑΤΡΕΨΕΙΣ για τη νοστιμιά και την ευκολία του!

 


Εύα

 

Gluten Free ψωμί με καρύδια και γλυκοπατάτες

Gluten Free ψωμί με καρύδια και γλυκοπατάτες που -σχεδόν- θα σου θυμίσει το «γερμανικό» ψωμί, ένα πεντανόστιμο ψωμί για κάθε περίσταση, χρήση και ειδικά για σάντουιτς!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ 20 mins

ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ 50 mins

ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ Gluten Free

ΥΛΙΚΑ  

  • 120 γρ. καρυδόψιχα, λεπτοτριμμένη
  • 120 γρ. πουρέ από λευκή γλυκοπατάτα
  • 40 γρ. αλεύρι καρύδας
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
  • 4 αυγά
  • 80 γρ. γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1 κ.γ. baking powder χωρίς γλουτένη
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • ½ κ.γ. πράσινο πιπέρι, λεπτοτριμμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα με μαχαίρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.

  • Ενώνουμε τα δύο μείγματα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε.

  • Η ζύμη που προκύπτει είναι κολλώδης και υγρή, δεν χρειάζεται πλάσιμο.

  • Λαδώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ (26 εκ.) και την καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί.

  • Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και κουνάμε ελαφρά.

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 45-50’.

  • Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

  • Απολαμβάνουμε το καρυδόψωμο όπως ένα συνηθισμένο ψωμί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

– Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν ένδειξη gluten free
– Εκτός από καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και άλλες gluten free συνταγές

Δημοσιεύτηκε !

Back to top button