Συνταγές

Νηστίσιμο τσουρέκι για να μην το στερηθείς, αν το λατρεύεις

Αναμφισβήτητα το τσουρέκι είναι μία λιχουδιά, στην οποία λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Είτε αυτό έχει να κάνει με το Πάσχα, είτε όχι. Απλό, με γέμιση ή επικάλυψη αποτελεί πάντα πειρασμό.

Ωστόσο, καθώς τις ημέρες της νηστείας είναι «απαγορευεμένο», αν το λατρεύετε, σας έχουμε μία νηστίσιμη συνταγή, εύκολη και γρήγορη, για να μην το στερηθείτε.

Τι θα χρειαστείτε

  • 1.000 γρ. αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα
  • 200 γρ.ζάχαρη
  • 170 γρ. νερό χλιαρό
  • 24 γρ. ξερή μαγιά (3 φακελάκια)
  • 150 γρ.ελαιόλαδο
  • 500 ml χυμός πορτοκάλι
  • 2 βανίλιες
  • 0,5 κ.γ.μαχλέπι
  • 0,75 κ.γ.μαστίχα κοπανισμένη
  • -Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Υλικά για το Ψήσιμο

  • 150 γρ.αμύγδαλο φιλέ
  • λίγο νερό

Εκτέλεση

Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.

Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.

Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη την οποία έχουμε λαδώσει, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 μεσαίου μεγέθους τσουρέκια.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια με το νερό για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Διαβάστε επίσης:

Συγκινεί ο πρώτος Έλληνας ασθενής με θαλασσαιμία που απαλλάχθηκε με γονιδιακή θεραπεία

Καιρός: Αφρικανική σκόνη, λασποβροχές και ζέστη – Οι πρώτες εκτιμήσεις για το Πάσχα




Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button