Άσκηση σανίδα: Τα 3 πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνεις κατά την εκτέλεσή της
Όπως συμβαίνει με κάθε μορφή άσκησης, έτσι και με τη σανίδα, αν θέλεις να αποκομίσεις πραγματικά οφέλη, είναι σημαντικό να την εκτελείς σωστά. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σανίδας, ανάλογα με την προπόνηση που θα επιλέξεις, αλλά οι περισσότεροι έχουν έναν κοινό στόχο: την ενδυνάμωση του πυρήνα των μυών, της σπονδυλικής στήλης και των χεριών. Η σανίδα, γνωστή και ως plank, συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της ισορροπίας, ενώ ενισχύει την ευλυγισία και επιταχύνει τον μεταβολισμό. Φυσικά, για να αποφύγεις τραυματισμούς και να διασφαλίσεις ότι την εκτελείς σωστά, καλό είναι να γνωρίζεις τα τρία πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να προκύψουν κατά την άσκηση της σανίδας.
1. Τοποθετείς τα χέρια σου αρκετά μπροστά, επιτρέποντας στους γοφούς και τους ώμους να κλείνουν προς τα κάτω:
Όταν απλώνεις τα χέρια σου σε μεγάλη απόσταση, οι γοφοί και οι ώμοι συνήθως κατεβαίνουν, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά το άνω μέρος του σώματος, καθώς και την κάτω περιοχή της πλάτης. Για να εκτελέσεις σωστά τη σανίδα, είναι απαραίτητο οι ώμοι να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους καρπούς, ο πυρήνας της σπονδυλικής στήλης να είναι καλά σφιγμένος και να ασκείς πίεση προς το έδαφος.
2. Τα γόνατά σου είναι πολύ κοντά στο έδαφος, ενώ οι γοφοί σου προεξέχουν προς τα εμπρός:
Ένα ακόμη συχνό λάθος που παρατηρείται κατά την εκτέλεση της στάσης σανίδας είναι όταν τα γόνατα βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, πιέζοντας τους γοφούς προς τα εμπρός. Αυτή η στάση μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις των γονάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών. Όταν εκτελείς την σανίδα, φρόντισε να πιέζεις δυνατά προς τις φτέρνες και να αφήνεις τους ώμους να μετακινούνται ελαφρώς προς τα πίσω. Να θυμάσαι ότι τα γόνατά σου πρέπει πάντα να ευθυγραμμίζονται με τα δάχτυλα των ποδιών σου.
3. Κατεβάζεις υπερβολικά τη σπονδυλική στήλη:
Πιθανώς πρόκειται για το πιο “επικίνδυνο” λάθος, καθώς όταν κατεβάζεις υπερβολικά τη μέση σου προς το έδαφος και δημιουργείς δίπλωση, επιβαρύνεις σοβαρά τη σπονδυλική σου στήλη. Πίεσε τις φτέρνες προς τα πίσω, κράτησε τον κορμό σου σφιχτό και σήκωσε ελαφρώς τους γοφούς σου, διατηρώντας τη λεκάνη σε “ουδέτερη” θέση.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-30 17:00:00