
Ύπνος: Μια ώρα στην οθόνη τη νύχτα μειώνει την διάρκειά του κατά 24 λεπτά
Ο ύπνος διαταράσσεται από την χρήση της οθόνης κινητών ή tablet και υπολογιστών λίγη ώρα πριν κοιμηθούμε, όπως δείχνει νέα μελέτη.
Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγείας. Η έλλειψη από την άλλη έχει αρνητικές συνέπειες για τα περισσότερα κύρια συστήματα του ανθρώπινου σώματος:
Ο ανεπαρκής ύπνος με την πάροδο του χρόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Αν και πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, μια νέα νορβηγική μελέτη διαπιστώνει ότι το να αφιερώνετε χρόνο στο κινητό σας πριν τον ύπνο μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικά αποτέλεσμα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι κάθε μία ώρα στη χρήση οθόνης αύξησε τον κίνδυνο αϋπνίας κατά 59% και μείωσε τη διάρκεια του ύπνου κατά 24 λεπτά.
Δείτε επίσης: Το διάβασμα ενός βιβλίου μειώνει το άγχος, τη γνωστική έκπτωση και βελτιώνει τον ύπνο
Τι έδειξε η μελέτη για την χρήση των social media
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychiatry, συμπεριέλαβε 45.202 νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 28 ετών και διερεύνησε διαφορετικούς τύπους δραστηριότητας στην οθόνη και την επίδρασή τους στον ύπνο.
«Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει συχνά ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδιαίτερα προβληματική για τον ύπνο, τα ευρήματά μας αμφισβητούν αυτή την ιδέα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Børg Sivertsen.
Η μελέτη παρακολούθησε διάφορες δραστηριότητες, όπως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η παρακολούθηση ταινιών, τα παιχνίδια, η ακρόαση μουσικής ή podcast και η ανάγνωση.
«Είναι ενδιαφέρον ότι όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό για σύνδεση στα social media είχαν τα χαμηλότερα ποσοστά αϋπνίας και τη μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν άλλες δραστηριότητες στην οθόνη», δήλωσε ο Sivertsen.
Δείτε επίσης: Δύο ώρες ύπνου έχουμε χάσει τα τελευταία 50 χρόνια: Οι επιπτώσεις στην υγεία μας
Η μελέτη υποστηρίζει ότι η τα social media μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν μικρότερη επίδραση από άλλες δραστηριότητες, καθώς η κοινωνικοποίηση που παρέουν μπορεί να είναι «ευεργετική» για τον ύπνο.
Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος διαταράσσεται από τη χρήση οθόνης οποιουδήποτε είδους, λόγω των «κυμάτων φωτός» από τις ηλεκτρονικές οθόνες, ιδιαίτερα στο μπλε εύρος του ορατού φάσματος, το λεγόμενο «μπλε φως».
Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-02 20:01:00