Υγεία

Οι χειρότερες συνήθειες για την πλάτη σας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό βίωμα, αλλά ελάχιστες θεραπείες έχουν πραγματικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση εκατοντάδων δοκιμών

Ο πόνος στην πλάτη, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί και οι ορθοπαιδικοί μπορούν να δώσουν πολύτιμες συμβουλές.

Παραλείψτε κινήσεις τύπου «σκύβω, σηκώνω, στρίβω». Τέτοιου είδους κινήσεις κάνουμε, για παράδειγμα, όταν από τη θέση του οδηγού προσπαθούμε να πιάσουμε πράγματα από το πίσω κάθισμα.

Σύμφωνα με τον δρ Arthur L. Jenkins III, νευροχειρουργό στη Νέα Υόρκη που ειδικεύεται στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, η ταυτόχρονη εκτέλεση των τριών αυτών ενεργειών, π.χ. όταν βγάζουμε ένα παιδί από το κάθισμα του αυτοκινήτου, μεγιστοποιεί την καταπόνηση του δίσκου, καθιστώντας τον πιο πιθανό να υποστεί ρήξη.

Προσπαθήστε να κάνετε κάθε κίνηση ξεχωριστά, τονίζει ο γιατρός.

Όταν σηκώνετε ένα αντικείμενο, βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας πατούν και τα δύο σταθερά και ότι το βάρος σας είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο, λέει ο δρ Gbolabo Sokunbi, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Hospital for Special Surgery στο Μανχάταν. Στη συνέχεια, σηκώστε το βάρος βάζοντας δύναμη από τα πόδια σας και όχι από τα χέρια και την πλάτη σας. Και όταν κουβαλάτε βαρύτερα αντικείμενα, να τα κρατάτε κοντά στο σώμα σας, για να επιβαρύνετε λιγότερο τη σπονδυλική σας στήλη.

Αποφύγετε εντελώς να στρέφετε το σώμα σας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έχοντας τα πόδια σας στραμμένα προς ό,τι σηκώνετε, προσθέτει ο δρ Jenkins.

Και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε κατάσταση που περιλαμβάνει βαριά αντικείμενα.

Μην παίζετε paddle, γκολφ ή άλλα παρόμοια σπορ χωρίς να κάνετε πρώτα προθέρμανση. Ο δρ Alpesh Patel, χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Northwestern Medicine, βλέπει συχνά ασθενείς να αποκτούν προβλήματα με τέτοιου είδους δραστηριότητες.

«Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι αυτού του είδους τα σπορ είναι χαμηλού κινδύνου», λέει. Αλλά αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι τραυματικές για τη σπονδυλική στήλη και συχνά περιλαμβάνουν απότομες στροφές.

Για τη σπονδυλική στήλη, το κλειδί είναι η ευελιξία, λέει ο ίδιος, συνιστώντας να κάνουμε προθέρμανση και διατάσεις πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των σπορ.

Μην υπερφορτώνετε τη χειραποσκευή σας. Αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι συχνά βλέπουν ασθενείς που τραυματίζονται σηκώνοντας βαριές χειραποσκευές μέσα στο αεροπλάνο.

«Αυτή δεν είναι μια κίνηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν καθημερινά», λέει ο δρ Sokunbi. Γι’ αυτό προσέξτε να μην υπερφορτώνετε τις αποσκευές σας, συμβουλεύει.

Πριν φύγετε για το αεροδρόμιο, ελέγξτε το βάρος της χειραποσκευής σας, λέει ο δρ Rahul Shah, ορθοπαιδικός χειρουργός σπονδυλικής στήλης στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σηκώστε την τσάντα στη μέση σας και αξιολογήστε αν αυτό μπορεί να γίνει χωρίς δυσκολία, είπε. Εάν όχι, είπε, αφαιρέστε κάποια αντικείμενα. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να σηκώσετε την τσάντα από το ύψος της μέσης στο ύψος του κεφαλιού.

«Αυτό θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή διαδικασία δύο βημάτων», τονίζει ο δρ Shah, επειδή οι μύες που σηκώνουν τη χειραποσκευή από το πάτωμα στη μέση είναι σημαντικά πιο δυνατοί από εκείνους που τη σηκώνουν από τη μέση στο κεφάλι. Χρησιμοποιήστε την ίδια διαδικασία δύο βημάτων στο αεροπλάνο και αν ταξιδεύετε με κάποιον δυνατότερο, ζητήστε του να σας βοηθήσει.

Αποφύγετε τους κοιλιακούς. Οι ασκήσεις αυτές συνοδεύονται από αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στη μέση. Αντ’ αυτού, μπορείτε να κάνετε «σανίδα».

Αν και οι κοιλιακοί μπορούν να δυναμώσουν τον κορμό σας, μπορεί να ασκήσουν μεγάλη πίεση στους δίσκους της σπονδυλικής σας στήλης. Πρακτικές ενδυνάμωσης του κορμού, όπως η «σανίδα», το Pilates, το κολύμπι, η γιόγκα και το ελλειπτικό μηχάνημα είναι πολύ πιο υγιεινές για την πλάτη σας γενικά.

Οι καλές συνήθειες μπορούν επίσης να προστατεύσουν την πλάτη σας, λέει, τέλος, η δρ Patricia Zheng, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ορθοπαιδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Αν κάθεστε πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, σηκωθείτε και κινηθείτε κάθε μία ώρα για να αποφορτίσετε τη σπονδυλική σας στήλη. Αν χρειάζεται, βάλτε ακόμη και χρονόμετρο για να το θυμάστε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ασθενείς με Πάρκινσον: Σωτήρια θεραπεία κυκλοφορεί δωρεάν σε 22 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποζημιώνεται στη χώρα μας

Ουρολοίμωξη: Πώς η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί Honeymoon Cystitis

Αδυναμία συγκέντρωσης: Γιατί «χανόμαστε» στο κινητό ή στον υπολογιστή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό


Δημοσιεύτηκε ! 2025-03-30 13:01:00

Back to top button