ΣΕΞ

Ανυπομονείτε να κοιμηθείτε μόνοι σας στο διπλό κρεβάτι; Δεν είστε οι μόνοι και δεν πρέπει να νιώθετε ενοχές

Γιατί προτιμάμε τις χωριστές κρεβατοκάμαρες; Νεότερη μελέτη το διερεύνησε και οι λόγοι είναι αρκετοί 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Μήπως τελικά ήξερε κάτι καλύτερα για την ποιότητα του ύπνου της η βασίλισσα Ελισάβετ και κοιμόταν σε ξεχωριστή κρεβατοκάμαρα από τον βασιλιά Φίλιππο; Αν και πλέον συνηθίζουμε να μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό μας, εφόσον συνήθως οι ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες είναι μια πολυτέλεια για τους απλούς ανθρώπους, ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων προτιμά τελικά να κοιμάται μόνο του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη δημοσκόπηση σε 2.000 Αμερικανούς που συζούν με τη σχέση τους, περίπου το ένα τρίτο αυτών (36%) ανυπομονεί να περάσει έστω κι ένα βράδυ χωρίς το έτερον του ήμισυ στο κρεβάτι. Ενδεχομένως, αυτό να οφείλεται στο ότι το 82% παραδέχεται πως οι συνήθειες του/της συντρόφου του διαταράσσουν συστηματικά τον ύπνο. Το ροχαλητό (52%), το σκρολάρισμα πριν τον ύπνο (33%) και το να σηκώνονται τη νύχτα για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα (33%) είναι μερικές από αυτές. Μάλιστα, το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων αντιμετώπιζε και άλλα ζητήματα, όπως το τράβηγμα των σκεπασμάτων προς τη μια μεριά (27%), το στριφογύρισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (25%) και όταν καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος του κρεβατιού (21%).

Ωστόσο, παρά τις όποιες ενοχλήσεις στον ύπνο, οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν ήταν αρκετά έτοιμοι για να εξετάσουν τις χωριστές κρεβατοκάμαρες. Το 79% των συμμετεχόντων εξακολουθούν να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τον σύντροφό τους, ενώ το υπόλοιπο 21% ανέφερε ότι είτε κοιμούνται σε διαφορετικά δωμάτια (10%), είτε κοιμούνται χωριστά στο ίδιο δωμάτιο (5%), είτε παραδέχονται ότι «εξαρτάται από τη νύχτα» (6%).

Οι διαφορές είναι αισθητές ανά ηλικία, καθώς μόνο το 2% των ερωτηθέντων της γενιάς Ζ δηλώνουν ότι κοιμούνται σε διαφορετικό δωμάτιο από τον σύντροφό τους, σε σύγκριση με έναν στους πέντε baby boomers (18%). Ανεξάρτητα από τη γενιά, μόνο το ένα πέμπτο (21%) όσων μοιράζονται σήμερα ένα κρεβάτι πιστεύουν ότι θα κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια στο μέλλον, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι ορισμένα ζευγάρια δεν έχουν εντοπίσει οφέλη στο να κοιμούνται τελικά χωριστά.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη από τον οργανισμό OnePoll, το 42% όσων κοιμούνται χωριστά θεωρούν πως αυτή η πρακτική ανανέωσε τη σχέση τους, ενώ το 23% εκτιμά πως βελτίωσε επίσης τη σεξουαλική τους ζωή ως ζευγάρι. Όχι μόνο αυτό, αλλά το 70% πιστεύει ότι η ποιότητα του ύπνου τους έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα του ύπνου σε ξεχωριστό κρεβάτι από τον σύντροφό τους.

Ακόμα κι αν δεν αναζητούσαν να κοιμηθούν χωριστά, το 48% όλων των ερωτηθέντων παραδέχονται ότι η ποιότητα του ύπνου τους βελτιώνεται όταν κοιμούνται σε ένα κρεβάτι μόνοι τους, σε σχέση με τον σύντροφό τους. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι πραγματικά μόνοι, καθώς μερικοί είχαν μαζί τους τα ανήλικα παιδιά τους  -κάτω των έξι ετών- (το 20% των ερωτηθέντων), ή σκύλο ή γάτα (38% των ερωτηθέντων). Από αυτούς τους ερωτηθέντες (74% του συνόλου), το 24% παραδέχεται ότι προτιμούν να κοιμηθούν με το παιδί τους ή/και το κατοικίδιό τους παρά με τον σύντροφό τους.

Διαβάστε επίσης:

Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία

Ύπνος: Τρεις συνήθειες που πρέπει να κόψουμε για να γίνει καλύτερος

Ύπνος: Ο απρόσμενος τρόπος που επηρεάζει τις επαγγελματικές φιλοδοξίες


Δημοσιεύτηκε !

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button