Υγεία

Πώς να μειώσετε το άγχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Η ψυχική υγεία των νέων μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από το πόσο χρόνο ξοδεύουν χρησιμοποιώντας τα, σύμφωνα με μια μελέτη του University of British Columbia.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Δρ. Amori Mikami και δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of Experimental Psychology: General, εξέτασε τις επιπτώσεις της διακοπής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έναντι της πιο σκόπιμης χρήσης τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χρήστες που διαχειρίζονταν συνετά τις διαδικτυακές τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και εκείνοι που απείχαν εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είδαν οφέλη για την ψυχική υγεία -ιδιαίτερα στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

«Γίνεται πολύς λόγος για το πόσο επιζήμια μπορεί να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η ομάδα μας ήθελε να δει αν αυτή ήταν πραγματικά η πλήρης εικόνα ή αν ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά», είπε η Mikami.

Αντί να αντιμετωπίζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «όλα ή τίποτα», η μελέτη διερεύνησε εάν βοηθώντας τους νεαρούς ενήλικες να μάθουν «εξυπνότερες» τεχνικές δέσμευσης θα μπορούσε να βελτιώσει την ευημερία τους.

Στη μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων, 393 Καναδοί νεαροί ενήλικες με κάποια συμπτώματα ψυχικής υγείας και ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική τους υγεία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που συνέχισε τις συνήθεις ρουτίνες της, μια ομάδα αποχής που σταμάτησε εντελώς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μια ομάδα “φροντιστηρίου” που εκπαιδεύτηκε στη σκόπιμη χρήση.

Τα σεμινάρια καθοδήγησαν τους συμμετέχοντες να καλλιεργήσουν ουσιαστικές διαδικτυακές συνδέσεις, να περιορίσουν τις αλληλεπιδράσεις που ενθάρρυναν τη σύγκριση του εαυτού τους και να επιλέγουν προσεκτικά ποιους ακολουθούν.

Τόσο η ομάδα αποχής όσο και οι ομάδα εκμάθησης μείωσαν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βίωσαν λιγότερες κοινωνικές συγκρίσεις -μια κοινή αιτία για άγχος και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ενώ η ομάδα εκμάθησης δεν μείωσε τόσο πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο εκείνοι που προσπάθησαν να απέχουν εντελώς, ανέφεραν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη μοναξιά και τον φόβο της απώλειας (FOMO: fear of missing out).

Συγκριτικά, όσοι απείχαν εντελώς από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους, ωστόσο δεν ανέφεραν καμία βελτίωση στη μοναξιά.

«Η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις πιέσεις που αισθάνονται οι νέοι για την παρουσίαση μιας επιμελημένης εικόνας του εαυτού τους στο Διαδίκτυο. Όμως, η διακοπή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να στερήσει από τους νέους κοινωνικές σχέσεις με φίλους και οικογένεια, οδηγώντας σε αισθήματα απομόνωσης», είπε η Mikami.

H Mikami, μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Adri Khalis και Vasileia Karasavva, χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση με την ομάδα εκμάθησης που έδινε έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας στις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τη σίγαση ή την κατάργηση της παρακολούθησης λογαριασμών που προκάλεσαν φθόνο ή αρνητικές συγκρίσεις με τον εαυτό τους και δίνοντας προτεραιότητα στις στενές φιλίες, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο δημιούργησαν ένα πιο υγιές διαδικτυακό περιβάλλον.

Αντί να κάνουν παθητική κύλιση, ενθαρρύνθηκαν να αλληλεπιδρούν ενεργά με φίλους σχολιάζοντας ή στέλνοντας άμεσα μηνύματα -μια συμπεριφορά που τείνει να εμβαθύνει ουσιαστικές συνδέσεις ενώ βοηθά τους χρήστες να αισθάνονται πιο κοινωνικά υποστηριζόμενοι.

Για την Mikami, αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να είναι μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην πλήρη αποχή, η οποία μπορεί να μην είναι εφικτή για πολλούς νεαρούς. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εδώ για να μείνουν», είπε. «Και για πολλούς ανθρώπους, η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή. Αλλά με τη σωστή καθοδήγηση, οι νεαροί ενήλικες μπορούν να επιμεληθούν μια πιο θετική εμπειρία, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία αντί να την υποτιμούν».


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-30 13:45:00

Back to top button