Έχετε γρίπη; Μην πάρετε αντιβίωση, μπορεί να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο
Ανησυχητικά ευρήματα νέας έρευνας στο εργαστήριο και σε ανθρώπους. Τι κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς.
Οι ασθενείς με γρίπη που παίρνουν αντιβιοτικό νομίζοντας ότι θα γίνουν πιο γρήγορα καλά, μπορεί άθελά τους να αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν πνευμονία, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.
Τα αντιβιοτικά χορηγούνται συχνά στους ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αν όμως οι διαγνωστικές εξετάσεις δείχνουν ότι υπαίτιος της λοίμωξης είναι ο ιός της γρίπης και οι ασθενείς δεν έχουν βακτηριακή επιπλοκή, το αντιβιοτικό πρέπει να σταματήσει, αναφέρουν επιστήμονες από το ακαδημαϊκό κέντρο Cedars-Sinai.
Οι ασθενείς από την πλευρά τους δεν πρέπει να παίρνουν μόνοι τους αντιβιοτικό, πιστεύοντας ότι θα τους προστατεύσει από μια επιπλοκή, όπως η πνευμονία, συνεχίζουν. Και αυτό διότι νέα έρευνα έδειξε πώς η αντιβίωση όχι μόνο δεν δρα προστατευτικά, αλλά αντιθέτως αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας!
Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο βακτήρια και όχι ιούς. Η δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία αποτελεί συχνή επιπλοκή της γρίπης. Παρατηρείται συνήθως σε ευάλωτους ανθρώπους και μπορεί να απειλήσει τη ζωή, λένε οι ερευνητές.
Η νέα έρευνα
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια μολυσμένα με τον ιό της γρίπης, τα οποία αργότερα εξέθεσαν στον ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA). Το βακτήριο αυτό είναι μία από τις συχνότερες αιτίες δευτεροπαθούς βακτηριακής πνευμονίας.
Οι ερευνητές χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες. Στα μισά έδωσαν αντιβιοτικό πριν από την έναρξη της βακτηριακής λοίμωξης και στα υπόλοιπα όχι.
Σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει προληπτική αντιβίωση, όσα την είχαν λάβει είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους όταν νόσησαν με πνευμονία. Είχαν επίσης:
- Ενδείξεις πιο σοβαρής βλάβης στους πνεύμονες από τον MRSA
- Υψηλότερα επίπεδα του βακτηρίου στους πνεύμονές τους
- Υψηλότερα επίπεδα ανοσοποιητικών κυττάρων (ηωσινόφιλων και μακροφάγων)
Στην πραγματικότητα, το αντιβιοτικό προκαλούσε αλλαγές στους μύκητες που εκ φύσεως υπάρχουν στο έντερο. Οι αλλαγές αυτές επηρέαζαν δυσμενώς το ανοσοποιητικό, οδηγώντας σε υπερπαραγωγή ηωσινόφιλων κυττάρων στους πνεύμονες. Τα κύτταρα αυτά παρεμποδίζουν τη λειτουργία των μακροφάγων στους πνεύμονες. Τα μακροφάγα είναι απαραίτητα για την κάθαρση των πνευμόνων από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως το αντιβιοτικό μαζί με τη γρίπη παρεμπόδισε, αντί να διευκολύνει, την προσπάθεια του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσει τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Και σε ανθρώπους
Συνεχίζοντας την έρευνά τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τρεις ομάδες ασθενών με γρίπη. Η πρώτη νοσηλευόταν στο Cedars-Sinai. Οι άλλες δύο συμπεριλάμβαναν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στα ιατρικά κέντρα του Πανεπιστημίου Northwestern University και του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.
Όπως διαπίστωσαν και στους ανθρώπους αυξάνονταν τα ηωσινόφιλα με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Αυτό συσχετίστηκε με παράταση της νοσηλείας τους και αυξημένη φλεγμονή.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η λήψη αντιβιοτικών στη διάρκεια της γρίπης μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», δήλωσε ο ερευνητής Dr. David Underhill, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Cedars-Sinai.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αθώα και μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιδράσεις», συνηγόρησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Peter Chen, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Cedars-Sinai. «Για να είμαστε ξεκάθαροι: όταν ένας ασθενής με γρίπη έχει επιβεβαιωμένη βακτηριακή επιπλοκή, τότε σίγουρα χρειάζεται αντιβιοτικό. Όταν όμως δεν έχει, δεν πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά (προληπτικά) γιατί δεν θα τον βοηθήσουν και μπορεί να τον βλάψουν».
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2024-11-27 12:02:00