Υγεία

Η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα [μελέτη]




  • Ελισάβετ Σταύρου


Καθώς ο χειμώνας μας «χτυπάει την πόρτα» και οι ώρες που έχουμε ήλιο μειώνονται, δεν παίρνουμε πλέον την απαραίτητη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε.











Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σε μικρότερη ηλικία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων αργότερα στη ζωή μας, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Κατά την παιδική ηλικία, ο θύμος αδένας βοηθά στην εκπαίδευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να διακρίνουν τους ιστούς του ίδιου του σώματος από τους επιβλαβείς «εισβολείς». Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D σε αυτό το στάδιο της ζωής προκαλεί τον θύμο αδένα να γερνάει πιο γρήγορα, ανακάλυψαν οι ερευνητές, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Ο γερασμένος θύμος αδένας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στο φιλτράρισμα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που θα μπορούσαν να επιτεθούν σε υγιείς ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 1, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε επίσης: Βιταμίνη Β3: Ποια είναι τα οφέλη της και από ποια τρόφιμα την παίρνουμε

Όπως διευκρινίζουν, αν και η έρευνα διεξήχθη με ποντίκια, τα ευρήματα σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία, καθώς ο θύμος αδένας λειτουργεί παρόμοια και στα δύο είδη.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επαρκής πρόσληψης βιταμίνης D, ειδικά για τα παιδιά, μέσω συμπληρωμάτων, ειδικότερο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης: Έλλειψη βιταμινών, καθιστική ζωή και άγχος: 5 λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα

Φωτογραφία iStock



















Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-22 13:24:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button