7 εύκολοι τρόποι για να αρχίζετε τη μέρα σας γεμάτοι ενέργεια
Οι συστάσεις Βρετανών ειδικών όσον αφορά το πρωινό ξύπνημα και τις συνήθειές μας μετά από αυτό.
Δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι και «σέρνεστε» στη διάρκεια της ημέρας; Ίσως έχετε χαμηλή ενέργεια και χρειάζεται να την τονώσετε.
Επιστήμονες από τη Βρετανία ανέφεραν στην εφημερίδα Guardian πρακτικούς τρόπους για να της δώσετε ώθηση τη νέα χρονιά.
Απενεργοποιήστε την αναβολή στο ξυπνητήρι
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να ξυπνούν σταδιακά το πρωί. Έτσι βάζουν το ξυπνητήρι αρκετή ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι πραγματικά θέλουν να σηκωθούν και πατούν συνεχώς αναβολή.
Η τακτική αυτή όμως είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό σας, αναφέρει ο ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Neil Stanley, από το Farnborough της Αγγλίας. «Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τις ορμόνες του στρες», εξηγεί. «Είναι απείρως καλύτερα να βάλετε το ξυπνητήρι την τελευταία στιγμή και να σηκωθείτε αμέσως από το κρεβάτι. Το να κοιμάται κάποιος με δόσεις, είναι εξαντλητικό».
Πιείτε δύο ποτήρια νερό
Δύο ποτήρια νερό των 250 ml μόλις ξυπνήσετε μπορούν να τονώσουν την ενέργεια και την ψυχική διάθεσή σας. Θα σας βοηθήσουν επίσης να έχετε πιο καθαρή σκέψη, σύμφωνα με μελέτη του 2020.
«Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις αλλαγές στα επίπεδα της ενυδάτωσης, επειδή αποτελείται σε ποσοστό 75% από νερό», εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Emily Leeming. Και το πρωί που ξυπνάμε προφανώς είμαστε λίγο αφυδατωμένοι, μετά από τόσες ώρες χωρίς νερό.
Προγραμματίστε σωστά τον πρωινό καφέ
Η κατανάλωση καφέ 30 έως 60 λεπτά μετά την πρωινή αφύπνιση, δίνει την ευκαιρία στον οργανισμό σας να αυξήσει στο μεσοδιάστημα με φυσικό τρόπο τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες, που κινητοποιεί τον οργανισμό.
«Με αυτή την καθυστέρηση θα αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη της καφεΐνης, δίχως να πλήξετε τον φυσικό ρυθμό του οργανισμού σας», λέει η ανοσολόγος/αλλεργιολόγος Dr. Amy Shah. «Έτσι θα νιώθετε περισσότερη ενέργεια και θα είστε πιο συγκεντρωμένοι».
Βγείτε έξω
«Οι κιρκάδιοι ρυθμοί (δηλαδή το βιολογικό μας ρολόι) είναι καθοριστικοί για τον ύπνο αλλά και την αφύπνιση. Επηρεάζουν όλες τις διεργασίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της εγρήγορσης και της διέγερσης», αναφέρει ο Dr. David Bechtold, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Η έκθεση του οργανισμού στο – έστω και μουντό – φυσικό πρωινό φως είναι πολύ σημαντική. Αν μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε έναν 30λεπτο περίπατο το πρωί, συνιστά ο Dr. Russell Foster, καθηγητής Κιρκάδιας Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σταματήστε να παραλείπετε το πρωινό
Για να αποφύγετε την απότομη μείωση της ενεργητικότητάς σας το μεσημέρι, είναι σημαντικό να τρώτε το πρωί, τονίζει η αθλητική διαιτολόγος Kerri Major.
Όπως εξηγεί, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να μένουν σχεδόν νηστικοί όλη μέρα και να τρώνε όλο τους το φαγητό το βράδυ. Ωστόσο συνήθως είμαστε πιο δραστήριοι την ημέρα απ’ ό,τι το βράδυ. Έτσι βυθίζεται η ενέργεια του οργανισμού στα τάρταρα, τις ώρες που την χρειάζεται περισσότερο. Προσαρμόστε λοιπόν τη διατροφή σας στο ωράριό σας, συνιστά.
Για να είναι, δε, ακόμα πιο παρατεταμένη η ενέργειά σας, φροντίστε το πρωινό σας να περιέχει άφθονες φυτικές ίνες. Μούρα, ξηροί καρποί, σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι ό,τι χρειάζεστε.
Δώστε μουσική ώθηση στον οργανισμό σας
«Η μουσική μπορεί να επηρεάσει με δύο τρόπους την ενέργεια», αναφέρει ο Dr. Leigh Martin Riby, καθηγητής Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Northumbria. «Πρώτον εκκρίνει χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και παρακινημένοι. Η επίδραση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή, όταν η μουσική είναι προσωπική. Παραδείγματος χάριν ένα τραγούδι που μας θυμίζει τις τέλειες διακοπές που περάσαμε κάποτε».
Δεύτερον, «το γρήγορο τέμπο ή ένα δυνατός ρυθμός συγχρονίζονται με τη νευρική δραστηριότητα, αλλάζοντας αποτελεσματικά τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων», προσθέτει. «Το γρήγορο τέμπο διεγείρει τα βήτα κύματα, τα οποία σχετίζονται με οξυμένη εγρήγορση και ενέργεια».
Οι δύο αυτές επιδράσεις μπορεί να συμβούν ταυτοχρόνως, συνεχίζει. Επομένως ένα τραγούδι με γρήγορο τέμπο μπορεί ταυτοχρόνως να βελτιώσει την ψυχική διάθεση και να το τονώσει τον οργανισμό μας.
Βάλτε άρωμα
Το 2022 μελέτη σε γυναίκες με COVID-19 είχε δείξει πως όταν εισέπνεαν ένα μίγμα από θυμάρι, πορτοκάλι, γαρύφαλλο και λιβάνι, βελτιωνόταν σημαντικά η ενέργεια που ένιωθαν.
«Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως όταν εισπνέουμε μυρωδιές που μας ευχαριστούν, επηρεάζεται η συμπεριφορά μας και αποδίδουμε καλύτερα στις υποχρεώσεις μας», συνηγορεί ο Dr. Mark Moss, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria.
Κάθε άρωμα περιέχει διαφορετικές πτητικές ενώσεις, οι οποίες διεγείρουν διαφορετικούς οσφρητικούς υποδοχείς. Καθώς αυτοί επικοινωνούν με διάφορα τμήματα του εγκεφάλου, η διέγερσή τους «μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, να τονώσει την ανάκληση στη μνήμη και να επηρεάσει την ψυχική διάθεση», προσθέτει.
Οι πτητικές ενώσεις μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον εγκέφαλο μέσω του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι την ενέργεια του οργανισμού, καταλήγει.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-29 08:02:00