![Φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα [μελέτη] Φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα [μελέτη]](https://eportal.gr/portal/wp-content/uploads/2025/02/iStock-2167955409-666x399.jpg)
Φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα [μελέτη]
Μια φαρμακευτική ουσία που χορηγείται για την υπέρταση, φαίνεται να είναι και πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ.
Η τρέχουσα διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή για τη ΔΕΠΥ συνοδεύεται από σημαντικές παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους, διαταραχές ύπνου και απώλεια όρεξης, με περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών να μην ανταποκρίνεται καλά σε κανένα φάρμακο για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD).
Όμως, η αμλοδιπίνη, η οποία λαμβάνεται για να ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά για να μειώσει την υπερκινητικότητα χωρίς σημαντικές παρενέργειες, πιστεύουν οι επιστήμονες.
Μία μελέτη, η οποία δημσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropsychopharmacology, διαπίστωσε ότι η αμλοδιπίνη μπορεί να καταπολεμήσει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που εκπέμπουν πάρα πολλά ηλεκτρικά σήματα, προκαλώντας υπερκινητικότητα.
Οι ειδικοί που χαρακτήρισαν τα ευρήματα «υποσχόμενα» είπαν ότι το φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα, ασφαλέστερη θεραπευτική επιλογή για άτομα με ΔΕΠΥ.
Μετά τις δοκιμές φαρμάκων σε ζώα, οι ερευνητές έκαναν ανάλυση δεδομένων ασθενών από την Βρετανία, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έπαιρναν αμλοδιπίνη ανέφεραν λιγότερες εναλλαγές διάθεσης και λιγότερες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.
Δείτε επίσης: ΔΕΠΥ: Αυξάνονται οι διαγνώσεις στους ενήλικες – Τι μπορεί να συμβαίνει
Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-28 20:01:00