Υγεία

Τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε αμέσως για να μειώσετε τα τοξικά

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε τοξικές ουσίες που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας

Φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα υπάρχει μια νέα επιστημονική μελέτη σχετικά με τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα, τα PFAs στα τηγάνια, τα BPAs σε κάθε είδους πλαστικά δοχεία ή άλλες τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να κρύβονται εκεί όπου βρίσκονται και τα τρόφιμά μας.

Όμως, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεσή μας σε όλα αυτά, αλλάζοντας κάποια από τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούμε.

Η Guardian, που ασχολείται ενδελεχώς με το συγκεκριμένο θέμα, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Σπάτουλες και κουτάλες

Το πλαστικό βρίσκεται στην κουζίνα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κάθε γεύμα: σε καφετιέρες για να ξεκινήσει η μέρα, στα κλεισμένα σε πλαστικές σακουλίτσες σάντουιτς για το μεσημεριανό, στις σπάτουλες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του δείπνου, σε τάπερ στο ψυγείο. Είναι πανταχού παρόν.

Το πλαστικό μπορεί να περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες οι οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες». Οι δε χημικές ουσίες και τα μικροπλαστικά εκλύονται ταχύτερα στο περιβάλλον όταν θερμαίνονται ή έρχονται σε επαφή με ζεστά τρόφιμα και ποτά, γεγονός που κάνει ουσιαστικά το πλαστικό ακατάλληλο για χρήση στην κουζίνα.

Ευτυχώς, σχεδόν για κάθε πλαστικό προϊόν κουζίνας υπάρχει μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση από ξύλο, βοριοπυριτικό γυαλί (πυρέξ), σιλικόνη ή ανοξείδωτο. Εναλλακτικές που βρίσκει κανείς εύκολα, συχνά σε προσιτές τιμές και μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ποσότητας των χημικών ουσιών στις οποίες εκτίθεστε με τη διατροφή σας.

Βασικά μαγειρικά σκεύη

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε όταν αγοράζετε κατσαρόλες και τηγάνια. Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη μπορεί να περιέχουν PFAs ή άλλες δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ κάποια κεραμικά και σκεύη από επισμαλτωμένο χυτοσίδηρο έχουν βρεθεί να περιέχουν μόλυβδο ή άλλα τοξικά βαρέα μέταλλα. Πολλά τηγάνια διαφημίζονται ως που «οικολογικά», «πράσινα» και ούτω καθ’ εξής, αλλά αυτοί οι όροι μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να βασιστείτε σε δοκιμασμένα και αληθινά υλικά που γνωρίζουμε ότι είναι ασφαλή και διαθέσιμα: ανοξείδωτος χάλυβας, χυτοσίδηρος (μαντέμι) και γυαλί.

Επιφάνειες κοπής

Οι πλαστικές σανίδες κοπής μπορεί να βγάλουν μικροπλαστικά στο φαγητό. Οι σανίδες από μπαμπού, πάλι, κατασκευάζεται συχνά από πολλά κομμάτια ξύλου ενωμένα με κόλλα που περιέχει φορμαλδεΰδη, η οποία μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, ερεθισμό των ματιών και αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων, ενώ μπορεί να είναι και καρκινογόνος.

Αν και υπάρχουν σανίδες μπαμπού που παράγονται με «ασφαλή» κόλλα, μπορεί επίσης να έχουν κατασκευαστεί με τοξικές ρητίνες μελαμίνης-φορμαλδεΰδης που συνδέονται με νεφρικά προβλήματα, ενδοκρινικές διαταραχές και νευρολογικά ζητήματα.

Όταν ψάχνετε για σανίδα κοπής, προσπαθήστε να βρείτε αυτές που είναι φτιαγμένες από ένα ενιαίο κομμάτι ξύλου, χωρίς κόλλες.


Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 18:58:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button