Πώς τα ακουστικά και η δυνατή μουσική μπορούν να βλάψουν την ακοή σας
Ο έντονος θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή σας και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα ακουστικά που χρησιμοποιείτε.
Ένας στους 8 νέους μεταξύ 6 και 19 ετών έχουν προβλήματα στην ακοή τους λόγω της δυνατής μουσικής που ακούνε από ηχεία ή ακουστικά.
Οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν, καθώς τα περισσότερα παιδιά περνούν πολλές ώρες την ημέρα φορώντας ακουστικά με «τέρμα» μουσική.
Σύμφωνα με την ειδικό, Valerie Pavlovich Ruff, AuD, η δυνατή μουσική επηρεάζει τις ευαίσθητες νευρικές απολήξεις του αυτιού και μπορεί να τραυματίσει τα αισθητήρια κύτταρα που στέλνουν τα «σήματα» στον εγκέφαλο.
Η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά με την πάροδο του χρόνου. Τα αυτιά μπορεί να «γεράσουν» 50% πιο γρήγορα και έτσι, μέχρι να τα 50 σας, μπορεί να έχετε την ακοή κάποιου στα 80 του, προειδοποιεί η ειδικός.
Πόσο δυνατά είναι πολύ δυνατά;
Η ένταση του ήχου μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB), μια κλίμακα που δείχνει εκθετικές αυξήσεις. Σε αυτό το σύστημα, ένας θόρυβος που αυξάνεται από 80 dB σε 90 dB είναι 10 φορές πιο έντονος για τα αυτιά σας και θα φαίνεται περίπου διπλάσιος.
Στα κινητά smartphone και τα tablet ο ήχος μπορεί να φτάσει έως και 110 dB, μια ένταση ήχου που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αυτιά σε μόλις πέντε λεπτά.
«Αν περπατάς δίπλα σε κάποιον και μπορείς να ακούσεις τι έχει στα ακουστικά του, ο ήχος είναι πολύ δυνατός», τονίζει η η Δρ Ruff.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί τα 80 dB ως ένα ασφαλές όριο για την ακοή που μπορούμε να ακούμε αρκετές ώρες την ημέρα.
Συμβουλές για την ασφαλή χρήση των ακουστικών
Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τα ακουστικά μπορεί να αποφευχθεί, αν είμαστε προσεκτικοί με την ένταση.
Χαμηλώστε τον ήχο
Το επίπεδο έντασης και η διάρκεια ακρόασης είναι οι βασικοί παράγοντες για την απώλεια ακοής που προκαλείται από τον ήχο.
«Εάν ακούτε στο 50% έως 60% της μέγιστης έντασης, πιθανότατα μπορείτε να ακούτε μουσική με ασφάλεια το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας», υπογραμμίζει η ειδικός.
Αλλά αν ο ήχος είναι πιο δυνατός, για παράδειγμα στο 80%, καλό θα ήταν κάθε μία ώρα περίπου να κάνετε ένα διάλειμμα από τα ακουστικά σας.
Καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι νέοι, καλό θα ήταν να μάθετε από μικρά στα παιδιά σας τη σημασία της υγείας των αυτιών, η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί εύκολα.
Δείτε επίσης: Εμβοές: Πώς μπορεί να σταματήσει το βουητό στα αυτιά
Αποφύγετε ακουστικά με κακή εφαρμογή
Τα ακουστικά που δεν ταιριάζουν πολύ καλά στα αυτιά σας τείνουν να αφήνουν πολύ θόρυβο από το περιβάλλον γύρω σας να περάσει. Αυτό καθιστά δύσκολο να ακούσετε την ουσική σας και ανεβάζετε την ένταση, πράγμα που μπορεί να βλάψει την ακοή σας.
Υπάρχουν «noise canceling» ακουστικά, που δηλαδή όταν τα φοράτε «εξαφανίζουν»κάθε ήχο από το περιββάλον γύρω σας. Ωστόσο, όσο ωραίο και αν ακούγεται αυτό, πρέπει να προσέχετε όταν τα φοράτε έξω, καθώς μπορεί να μην ακούσετε σημαντικούς προειδοποιητικούς ήχους, όπως σειρήνες, κόρνες ή κάποιον να φωνάζει για βοήθεια.
Επιλέξτε ποιοτικές συσκευές
Τα ακουστικά υψηλής ποιότητας συνήθως παρέχουν καλύτερο ήχο. Αυτό καθιστά λιγότερο πιθανό να ανεβάσετε τον ήχο για να «ανεβάσετε» την ποιότητα.
Υπάρχουν, επίσης, ακουστικά που διατηρούν από μόνα τους τα επίπεδα ήχου κάτω από το επίπεδο κινδύνου.
Ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα πλέον, έχουν ρυθμίσεις που αναγνωρίζουν την ένταση και την διάρκεια του ήχου και σας προειδοποιούν ότι ήρθε η ώρα να δώσετε στα αυτιά σας ένα διάλειμμα.
Δείτε επίσης: Αυτιά: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα καθαρίζουμε
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-12 18:00:18