Υγεία

Ποια είναι τα καλύτερα χρώματα για να αποφύγετε τα κουνούπια

Τι αναφέρουν οι επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά τους στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τα κουνούπια και από τα νοσήματα που μπορεί να σας μεταδώσουν, προσέξτε τα ρούχα που φοράτε. Ορισμένα χρώματα είναι αληθινός μαγνήτης για τα έντομα, ενώ άλλα τα απωθούν.

Αυτό συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον οι οποίοι παρακολουθούν τα έντομα για να κατανοήσουν την διατροφική συμπεριφορά τους.

«Είναι τόσο μικρά, με μικροσκοπικούς εγκεφάλους, αλλά είναι πραγματικά εκπληκτικά και επίμονα σε αυτό που κάνουν, που είναι να μας τσιμπάνε», λέει ο Dr. Jeffrey Riffell, καθηγητής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μελετά τα αισθητήρια συστήματά τους.

Ο Dr. Riffell και οι συνεργάτες του εστιάζουν την προσοχή τους στους τρόπους τους οποίους μετέρχονται τα κουνούπια για να εντοπίσουν την τροφή τους. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφουν τις διαφορές στη συμπεριφορά των αρσενικών από τα θηλυκά. Τα αρσενικά τρέφονται πρωτίστως από το νέκταρ των λουλουδιών. Τα θηλυκά χρειάζονται αίμα για να υποστηρίξουν την παραγωγή των αυγών τους.

Αν πιστεύετε ότι είστε μαγνήτης για τα θηλυκά κουνούπια, αυτό πιθανώς ισχύει. Οι επιστήμονες λένε πως τα έντομα προτιμούν τους ανθρώπους με ορισμένα ευνοϊκά χαρακτηριστικά.

«Όλα παίζουν ρόλο. Η μυρωδιά του δέρματος, ο ιδρώτας, η ανάσα μας, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπουμε. Όλ’ αυτά αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για τα κουνούπια», λέει ο Dr. Riffell. «Καθοριστικά είναι, φυσικά, και τα ρούχα που φοράμε».

Τα έντομα έχουν μία εγγενή αποστροφή για το λευκό και το πράσινο χρώμα, εξηγεί. Αντιθέτως, προσελκύονται έντονα από το κόκκινο και, ακόμα περισσότερο, από το μαύρο χρώμα. «Είναι βαμπίρ και μάλιστα πολύ καλά σε αυτό που κάνουν», λέει χαριτολογώντας ο καθηγητής. «Τα μάτια, η όραση, η όσφρησή τους – όλα είναι κατάλληλα ρυθμισμένα ώστε να μας εντοπίζουν και να μας τσιμπάνε».

Τα έντομα μαθαίνουν επίσης πολλά από τις αλληλεπιδράσεις τους με τους ανθρώπους. Αν σας θεωρήσουν ελκυστικούς και σας τσιμπήσουν μία φορά, μπορεί να αρχίσει να τους αρέσει και να επιστρέψουν! Αντίστοιχα, μπορούν να μάθουν να σας αποφεύγουν. Αν π.χ. προσπαθήσετε να τα σκοτώσετε, θα μείνουν μακριά σας έως ένα βαθμό.

Το πιο επικίνδυνο ζώο στον κόσμο

Πληροφορίες σαν αυτές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές στην αληθινή ζωή, τονίζει ο Dr. Riffell. Τα κουνούπια είναι το πιο επικίνδυνο ζώο για τον άνθρωπο. Σε ετήσια βάση σκοτώνουν έως και 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς μεταδίδουν νοσήματα όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο δάγκειος πυρετός κ.λπ.

Μόνο από ελονοσία πεθαίνουν ετησίως περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε 249 εκατομμύρια, εξ άλλου, υπολογίζονται οι ασθενείς που εκδηλώνουν ετησίως τη νόσο.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-06-15 18:03:13

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button