Υγεία

Οι 8 συνήθειες που προστατεύουν από εγκεφαλικό, άνοια, κατάθλιψη

Τα ευρήματα μεγάλης μελέτες σε χιλιάδες εθελοντές. Ο ρόλος του ύπνου, της διατροφής και άλλων παραγόντων.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από το εγκεφαλικό, την άνοια, ακόμα και την κατάθλιψη αργότερα στη ζωή σας, φροντίστε να βάλετε εγκαίρως στη ζωή σας μερικές καλές συνήθειες, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οκτώ συνήθειες οι οποίες συνιστώνται για καλή καρδιολογική υγεία είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου.

Οι οκτώ συνήθειες αποκαλούνται Life’s Essential 8 από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) και είναι οι εξής:

  1. Αποφυγή του καπνίσματος
  2. Συστηματική φυσική δραστηριότητα
  3. Ακολούθηση υγιεινής διατροφής
  4. Επαρκής ύπνος
  5. Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους
  6. Έλεγχος της χοληστερόλης
  7. Έλεγχος της αρτηριακής πιέσεως
  8. Έλεγχος της γλυκόζη (σακχάρου) στο αίμα

Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι δεν τις τηρούν στην μέση ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νευρολογικά προβλήματα μεγαλώνοντας.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ενέταξαν στη μελέτη τους 316.127 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία 56 ετών.

Οι επιστήμονες έδωσαν βαθμολογίες στους εθελοντές αναλόγως με το πόσο τηρούσαν κάθε μία από τις προαναφερθείσες συνήθειες. Αναλόγως με αυτές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

  • Βέλτιστη βαθμολογία (64.474 εθελοντές)
  • Μέτρια βαθμολογία (190.919 εθελοντές)
  • Χαμηλή βαθμολογία (60.734 συμμετέχοντες)

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί μία πενταετία. Στόχος ήταν να εξακριβώσουν πόσοι από αυτούς θα ανέπτυσσαν νευρολογικό πρόβλημα, όπως εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Όποιος εκδήλωσε οποιοδήποτε από αυτά θεωρήθηκε ότι είχε φτωχή εγκεφαλική υγεία.

Τα ευρήματα

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικώς 3.753 από τους εθελοντές (ποσοστό 1,2%) είχαν εκδηλώσει κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα. Επομένως, είχαν φτωχή εγκεφαλική υγεία. Στους ασθενείς αυτούς συμπεριλαμβανόταν:

  • Το 0,7% όσων είχαν βέλτιστη βαθμολογία στις καλές συνήθειες
  • Το 1,2% όσων είχαν μέτρια βαθμολογία στις καλές συνήθειες
  • Το 1,8% όσων είχαν χαμηλή βαθμολογία

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, κατάθλιψη και άνοια (π.χ. ηλικία, φύλο), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές με χαμηλή βαθμολογία στις καλές συνήθειες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νευρολογικά προβλήματα.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν μέτρια βαθμολογία διέτρεχαν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους είχαν ιδανικές βαθμολογίες.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών στη μέση ηλικία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Santiago Clocchiatti-Tuozzo, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γέιλ.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 09:33:00

Back to top button