Υγεία

Η ανάμειξή τους μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου [μελέτη]

Αν το αγαπημένο σας ποτό όταν πάτε στο μπαρ έχει κάποιο ενεργειακό ποτό, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε, ειδικά αν είστε έφηβος ή νέος ενήλικας.

Η ανάμειξη ενεργειακών ποτών με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των νέων.

Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuropharmacology, από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι και το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία, έγινε σε ομάδες αρσενικών εφήβων αρουραίων στους οποίους χορηγήθηκε αλκοόλ, ενεργειακά ποτά ή ένα μείγμα και των δύο.

Στη συνέχεια έγιναν διάφορα τεστ για την αξιολόγηση της γνωστικής λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων σαρώσεων εγκεφάλου και τεστ συμπεριφοράς, έως και 53 ημέρες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτές οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι τα ζώα που κατανάλωναν τα ενεργειακά ποτά παρουσίασαν διαρκείς αλλαγές στην ικανότητά τους να μαθαίνουν και να θυμούνται, καθώς και αλλαγές στο τμήμα του ιππόκαμπου του εγκεφάλου – την περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Λίγα είναι γνωστά για το εάν η συνδυασμένη κατανάλωση αυτών των ποτών, κατά την εφηβεία, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κεντρική λειτουργία, εγείροντας το ερώτημα των κινδύνων αυτής της συνήθειας στην ωρίμανση του εγκεφάλου», γράφουν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης: Πίνετε ενεργειακά ποτά; Τι συνέπειες μπορεί να έχουν στον ύπνο σας

Τι έδειξε η μελέτη

Τόσο το αλκοόλ όσο και τα ενεργειακά ποτά είναι δημοφιλή στους νέους για διάφορους λόγους και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι αυτές οι συνήθειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια μακροπρόθεσμη βλάβη.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η πλαστικότητα του ιππόκαμπου θα μπορούσε να επηρεαστεί, μειώνοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζεται και να αφομοιώνει νέες πληροφορίες.

Αν και οι αρουραίοι που κατανάλωσαν αλκοόλ και ενεργειακά ποτά έδειξαν αρχικά μια ώθηση σε ορισμένες μετρήσεις και λειτουργίες του εγκεφάλου – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης μιας πρωτεΐνης που καθοδηγεί την ανάπτυξη των νευρώνων – αυτά τα οφέλη δεν κράτησαν για πολύ και με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά κατά την ενηλικίωση, υπήρξε μείωση στις γνωστικές δυνατότητες του εγκεφάλου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αναμεμειγμένο με ενεργειακά ποτά κατά την εφηβική περίοδο προκαλεί προσαρμοστικές αλλαγές στον ιππόκαμπο σε ηλεκτροφυσιολογικά και μοριακά επίπεδα, που σχετίζονται με αλλοιώσεις συμπεριφοράς, οι οποίες ανιχνεύονται ήδη από την εφηβεία και παραμένουν στην ενήλικη ζωή», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τα επίπεδα των ποτών που χορηγήθηκαν στους νεαρούς αρουραίους ήταν ισοδύναμα με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μια συμπεριφορά που φαίνεται να αυξάνεται μεταξύ των νέων.

Δείτε επίσης: Τα ενεργειακά ποτά μπορεί να συνδέονται με την ανακοπή καρδιάς, λένε οι ειδικοί

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-07-05 19:15:32

Back to top button