Υγεία

Η αλληλεπίδραση με έναν σκύλο επηρεάζει πολλαπλά σημεία του εγκεφάλου [μελέτη]

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει τα συναισθηματικά, φυσιολογικά και γνωστικά οφέλη που απορρέουν από την αλληλεπίδραση με τα ζώα και ειδικά με τους σκύλους

Αν αποσυμπιέζεστε παίζοντας ή παρακολουθώντας βιντεάκια με σκυλάκια στα social media, μπορεί να το έχετε καταλάβει: Αυτού του είδους η αλληλεπίδραση με τους σκύλους μπορεί να ενισχύσει τα εγκεφαλικά κύματα που συνδέονται με την ξεκούραση και τη χαλάρωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει τα συναισθηματικά, φυσιολογικά και γνωστικά οφέλη που απορρέουν από την αλληλεπίδραση με τα ζώα και ειδικά με τους σκύλους, όπως περισσότερη ενέργεια, περισσότερα θετικά συναισθήματα ή μειωμένο κίνδυνο απώλειας μνήμης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στον χώρο της υγείας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο παρεμβάσεις υποβοηθούμενες από ζώα, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι προηγούμενες μελέτες υιοθετούσαν συχνά «μια ολιστική προσέγγιση, συγκρίνοντας τη διάθεση ή τα επίπεδα ορμονών των ανθρώπων πριν και μετά την αλληλεπίδραση με έναν σκύλο», ανέφερε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Onyoo Yoo, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Konkuk της Σεούλ.

Στη νέα αυτή μελέτη, η Yoo και οι συνεργάτες της είχαν ως στόχο να ανακαλύψουν πώς επηρεάστηκε η διάθεση από συγκεκριμένες δραστηριότητες -και όχι απλώς από τη γενική αλληλεπίδραση με έναν σκύλο- μετρώντας αντικειμενικά την εγκεφαλική δραστηριότητα και ρωτώντας τους συμμετέχοντες για τα υποκειμενικά τους συναισθήματα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 υγιείς ενήλικες ηλικίας περίπου 28 ετών κατά μέσον όρο, στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Σε ένα ήσυχο δωμάτιο σε μια τοπική ακαδημία περιποίησης σκύλων, κάθε συμμετέχων έκανε οκτώ δραστηριότητες με ένα 4χρονο, καλά εκπαιδευμένο, θηλυκό κανίς που ανήκει στη βασική συντάκτρια της μελέτης. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και βόλτα με τον σκύλο.

Πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες κάθισαν και κοιτούσαν τον τοίχο για τρία λεπτά για να ελαχιστοποιήσουν τυχόν ερεθίσματα που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Οι συγγραφείς μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα (ΗΕΓ), για τρία λεπτά κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας.

Το ΗΕΓ είναι μια μη επεμβατική εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας μικρούς μεταλλικούς δίσκους που ονομάζονται ηλεκτρόδια, οι οποίοι τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής. Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν «γρήγορες και ακριβείς γνώσεις για ασυνείδητες διαδικασίες που ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να μην αποκαλύψει», λέει η Yoo.

Ύστερα από κάθε εργασία, οι συντάκτες έδωσαν στους συμμετέχοντες μερικά λεπτά για να απαντήσουν σε σερωτηματολόγια σχετικά με τη συναισθηματική τους κατάσταση. Η όλη διαδικασία κράτησε περίπου μία ώρα.

Κάθε δραστηριότητα επηρέασε με διαφορετικό τρόπο τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων. Το παιχνίδι και το περπάτημα με έναν σκύλο αύξησε τη δύναμη των ταλαντώσεων της ζώνης άλφα, διαπίστωσαν οι ερευνητές – ταλαντώσεις οι οποίες γενικά υποδηλώνουν σταθερότητα και χαλάρωση. Η δραστηριότητα των κυμάτων άλφα έχει συνδεθεί με βελτίωση της μνήμης και μείωση του ψυχολογικού στρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η περιποίηση, το παιχνίδι και το απαλό μασάζ του σκύλου συσχετίστηκαν με ενισχυμένη ταλάντωση της ζώνης βήτα, η οποία συνδέεται με αυξημένη προσοχή και συγκέντρωση. Οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν επίσης σημαντικά λιγότερο καταθλιπτικοί, αγχωμένοι και κουρασμένοι μετά την αλληλεπίδραση με το κανίς.

Πώς η ενασχόληση με έναν σκύλο επηρεάζει τον εγκέφαλο

Αν και δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες δικά τους κατοικίδια, «η αγάπη τους για τα ζώα συνέβαλε πιθανότατα στην προθυμία τους να συμμετάσχουν στο πείραμα, επηρεάζοντας ίσως μεροληπτικά τα αποτελέσματα», ανέφερε η Yoo. «Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για ανθρώπους που απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά σε ζώα», τόνισε.

Πέρα από τις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη, «η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει ποιοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να συνδέουν τις αλληλεπιδράσεις με τα κατοικίδια με τις παρατηρούμενες αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα», δήλωσε η Δρ. Tiffany Braley, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ωστόσο, ο προμετωπιαίος φλοιός, μία από τις περιοχές που εξετάστηκαν σε αυτή τη μελέτη, «πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη συναισθηματική και κοινωνική επεξεργασία, που σημαίνει ότι ο συναισθηματικός ή κοινωνικός δεσμός με τα ζώα θα μπορούσε ίσως να επηρεάζει τη δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή», πρόσθεσε η Braley μέσω email. Επιπλέον, ανέφερε, «προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης και οι αυξήσεις στην ωκυτοκίνη μπορεί να παίζουν ρόλο στις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ζώου».

Η μελέτη είχε, ωστόσο, κάποιες αδυναμίες, είπαν οι ειδικοί. Όπως ο χαμηλός αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη και το γεγονός ότι δεν είχαν ψυχικές, ιατρικές ή νευρολογικές παθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτούς τους τύπους παρεμβάσεων.

Επιπλέον, η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου για να δει εάν οι ίδιες ενέργειες θα είχαν παρόμοια οφέλη αν γίνονταν με άνθρωπο αντί για σκύλο.

Εφαρμόστε την έρευνα στη ζωή σας

Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, αν έχετε ήδη σκύλο, τώρα υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για τον θετικό αντίκτυπο της αλληλεπίδρασης με το κατοικίδιό σας, λένοι ειδικοί.

Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι πιθανό να αρέσουν στον σκύλο σας, αλλά δώστε προσοχή σε αυτά που δεν του αρέσουν — σε ορισμένα σκυλιά δεν τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν, για παράδειγμα.

Αν θέλετε να υιοθετήσετε έναν σκύλο, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Θα χρειαστείτε χρήματα για τα απαραίτητα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιχνίδια, τροφή και φύλαξη, τα οποία μπορεί να είναι ένα σημαντικό ποσό τον χρόνο.

Αν υιοθετήσετε κουτάβι, θα πρέπει να εκπαιδευτεί και κάθε νέο κατοικίδιο θα πρέπει να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον ανεξαρτήτως ηλικίας.

Έπειτα, υπάρχει ο ποιοτικός χρόνος που χρειάζεται ένας σκύλος σε τακτική βάση.

Εάν δεν είστε έτοιμοι για ένα κατοικίδιο, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη για τη συναισθηματική σας υγεία, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε με το κατοικίδιο ενός αγαπημένου σας προσώπου ή να επισκεφτείτε ένα τοπικό καταφύγιο ή κατάστημα κατοικίδιων ζώων που σας επιτρέπει να παίζετε με τα σκυλιά ακόμα κι αν δεν πρόκειται να τα υιοθετήσει.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάλτσες, ντιπ, σος, αλοιφές: Ποιες είναι οι πιο υγιεινές

Σε ποια πλευρά να κοιμάστε για να έχετε γερή καρδιά – Τι λένε οι καρδιολόγοι

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή


Δημοσιεύτηκε ! 2024-03-17 18:00:23

Back to top button