Υγεία

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους

Με την αλλαγή του κλίματος, τα τσιμπούρια πλέον κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα και μένουν περισσότερο άνοιξη και φθινόπωρο

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες, τα γνωστά μας τσιμπούρια. Μάλιστα, με την αλλαγή του κλίματος, τα τσιμπούρια πλέον κάνουν την εμφάνισή τους νωρίτερα και μένουν περισσότερο άνοιξη και φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση όσον αφορά την προστασία μας από τα τσιμπούρια που προκαλούν τη νόσο Lyme (Μπορρελίωση) και άλλες ασθένειες.

Γιατί είναι σημαντική η πρόληψη της νόσου Lyme

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου Lyme;

Ένα κλασικό σύμπτωμα της νόσου Lyme είναι το κόκκινο εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί μετά από δάγκωμα από μολυσμένο τσιμπούρι. Ωστόσο, το 20% έως 30% των ανθρώπων δεν εμφανίζουν εξάνθημα. Και ένα εξάνθημα μπορεί και να περάσει απαρατήρητο, επειδή τα τσιμπούρια τείνουν να δαγκώνουν σε σκούρες πτυχές του σώματος όπως η βουβωνική χώρα, η μασχάλη, πίσω από τα αυτιά ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα γρίπης όπως πονοκέφαλο, πυρετό, ρίγη, κόπωση και πόνους στις αρθρώσεις.

Επομένως, εάν παρατηρήσετε εξάνθημα ή εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σε αυτό το στάδιο, η λήψη αντιβιοτικής θεραπείας άμεσα μπορεί να εξαλείψει τη βακτηριακή λοίμωξη.

Όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν θεραπεία, επειδή δεν είδαν το εξάνθημα ή δεν είχαν άλλα πρώιμα συμπτώματα, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Και δεν είναι μόνο ότι η παρουσία των βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μπορεί να υπεραντιδράσει στη μόλυνση. Και το ένα και το άλλο (ή και τα δύο μερικές φορές) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις, στην καρδιά ή/και στο νευρικό σύστημα. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι που λαμβάνουν θεραπεία για οποιοδήποτε στάδιο της νόσου του Lyme αναπτύσσουν σύνδρομο μετά τη νόσο Lyme, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από εξουθενωτικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου και κατάθλιψη.

Πώς να αποφύγετε τη νόσο Lyme

Η πρόληψη των τσιμπημάτων από κρότωνες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη νόσο Lyme και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια.

Μάθετε πού κρύβονται πιθανώς τσιμπούρια. Τα τσιμπούρια συνήθως ανεβαίνουν από τα φύλλα ή το γρασίδι (τα χόρτα) στα πόδια. Γι’ αυτό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περπατάτε σε χωράφια ή λιβάδια και σε πεζοπορίες όπου μπορεί να περάσετε μέσα από θάμνους, φύλλα ή δέντρα. Προσπαθήστε να περπατάτε σε καθαρά μονοπάτια.

Φοράτε προστατευτικά ρούχα. Ένα μακρύ παντελόνι με τα μπατζάκια μέσα στις κάλτσες είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εισβολή τσιμπουριών μέσα από το παντελόνι. Επίσης, στα ανοιχτόχρωμα ρούχα τα τσιμπούρια φαίνονται ευκολότερα.

Χρησιμοποιήστε απωθητικά. Μπορείτε να αγοράσετε ρούχα που έχουν υποστεί προεπεξεργασία με το εντομοκτόνο permithrin (το οποίο απωθεί τα τσιμπούρια). Ή μπορείτε να ψεκάσετε τα ρούχα και τα παπούτσια σας, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες. Στο εκτεθειμένο δέρμα, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που να περιέχει DEET, πικαριδίνη, έλαιο κιτρώδους ευκαλύπτου (OLE), IR3535, παρα-μενθανοδιόλη (PMD) ή 2-ενδεκανόνη. Δώστε προσοχή στη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών: για παράδειγμα, τουλάχιστον 20% αλλά όχι περισσότερο από 50% με το DEET, μεταξύ 5% και 20% για την πικαριδίνη και 10% έως 30% για το έλαιο ευκαλύπτου. Πολλά προϊόντα διατίθενται σε μπουκάλια ψεκασμού με αντλία ή σε μορφή στικ ή σε μαντηλάκια, τα οποία μπορεί να κάνουν ευκολότερη την εφαρμογή τους όπου χρειάζεται.

Ελεγχθείτε για τσιμπούρια. Αν βρεθείτε σε περιοχές που έχουν τσιμπούρια, ζητήστε από κάποιον να σας ελέγξει στις περιοχές του σώματός σας που δεν μπορείτε να δείτε πολύ καλά. Οι κοινές περιοχές δαγκώματος είναι το πίσω μέρος του γόνατος, η βουβωνική χώρα, κάτω από τα χέρια, κάτω από το στήθος στις γυναίκες, πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του λαιμού. Το είδος τσιμπουριού που μεταδίδει τη νόσο Lyme έχει περίπου το μέγεθος ενός σουσαμιού. Να θυμάστε πως για να αρρωστήσετε, το τσιμπούρι θα πρέπει να έχει μείνει προσκολλημένο στο δέρμα σας 24 έως 36 ώρες.

Πηγή: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια: Πού οφείλονται και τι μπορεί να σημαίνουν

10 τρόποι για να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Γυναίκες μολύνθηκαν με τον ιό του AIDS κάνοντας vampire facial σε spa


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-26 18:32:55

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button