Υγεία

Πώς πέφτει η LDL χοληστερόλη

Δεν απαιτείται πάντα φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της «κακής» χοληστερίνης, όπως είναι γνωστή η χοληστερόλη LDL.

Τα υψηλά επίπεδα LDL, ή «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσουν σε φραγμένες αρτηρίες και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την υψηλή χοληστερόλη κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, ενώ για σοβαρότερες περιπτώσεις ο γιατρός προχωρά στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πιο υγιεινά για την καρδιά, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος είναι κάποιοι από τους φυσικούς τρόπους να την αντιμετωπίσετε.

1. Τρώτε υγιεινές τροφές «φιλικές» προς την καρδιά

Μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας:

Μειώστε τα κορεσμένα λίπη, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυξάνουν τη συνολική χοληστερόλη σας.

Επίσης, μειώστε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και φυτικο έλαιο, όπως μαργαρίνες, μπισκότα, κράκερ και κέικ. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως σολωμό και καρύδια, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και ταυτόχρονα βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, μπορείτε να πιείτε περισσότερο γάλα, το οποίο περιέχει πρωτεΐνη που βοηθάει στην μείωση των επιπέδων της LDL. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος που χορηγείται ως συμπλήρωμα μειώνει τόσο την LDL χοληστερόλη όσο και την ολική χοληστερόλη καθώς και την αρτηριακή πίεση.

Δείτε επίσης: Ανατροπή: Η χοληστερόλη και το λίπος δεν παχαίνουν και δεν προκαλούν προβλήματα υγείας

2. Ασκηθείτε περισσότερο

Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης, της «καλής» χοληστερόλης. Ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα ή κάντε έντονη αερόβια δραστηριότητα για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα.

3. Κόψτε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει το επίπεδο της HDL χοληστερόλης σας. Τα οφέλη εμφανίζονται γρήγορα:

-Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός σας ρυθμός ανακάμπτουν.

-Μέσα σε τρεις μήνες από τη διακοπή του καπνίσματος, η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των πνευμόνων αρχίζουν να βελτιώνονται

-Μέσα σε ένα χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι ο μισός από αυτόν ενός τακτικού καπνιστή

4. προσπαθήστε να μειώσετε το βάρος σας

Έστω και τα λίγο παραπάνω κιλά μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη σας. Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο, προτιμήστε να μαγειρεύετε υγιεινά φαγητά στο σπίτι και βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας.

Δείτε επίσης: Δείτε ποιο είδος ψαριού ρίχνει τη χοληστερίνη – Τι το ξεχωριστό περιέχει

5. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για γυναίκες όλων των ηλικιών και άνδρες άνω των 65 ετών και έως δύο ποτά την ημέρα για άνδρες ηλικίας 65 ετών και κάτω.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά.

Πηγή: Mayo Clinic, American Heart Association / Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-27 13:02:41

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button