Υγεία

Γυναίκα με χιλιάδες όγκους χρειάσθηκε 60 ώρες εγχειρήσεων για να δει το πρόσωπό της [προσοχή σκληρό βίντεο]

Η γυναίκα αφηγήθηκε την ιστορία της στην εκπομπή Take My Tumor στο αμερικανικό κανάλι TLC.

Μία γυναίκα με σπάνια νόσο, η οποία προκαλεί την ανάπτυξη χιλιάδων όγκων σε όλο το σώμα, μίλησε για την χαρά που νιώθει μετά την αφαίρεσή τους – κι ας χρειάσθηκαν 60 ώρες χειρουργικών επεμβάσεων για να καταφέρει να διακρίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες το πρόσωπό της.

Η 42χρονη Charmaine Sahadeo από το Τρινιντάντ πάσχει από νευροϊνωμάτωση τύπου 1. Είναι μία σπάνια νόσος που χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη καλοηθών όγκων στο νευρικό σύστημα. Η κυρία Sahadeo είχε παρουσιάσει αναρίθμητους όγκους στο κρανίο, το πρόσωπο, μέσα στο στόμα, στα χέρια, στα πόδια, στους γλουτούς, στους μαστούς και στα γεννητικά της όργανα.

Ουσιαστικά το δέρμα της ήταν καλυμμένο από όγκους που εξαφάνιζαν κάθε χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αν και γεννήθηκε με τη νόσο, δήλωσε πως παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση μετά την γέννηση του δεύτερου παιδιού της πριν από 20 χρόνια.

Η ζωή της κυρίας Sahadeo είχε μετατραπεί σε μαρτύριο, γράφει η Daily Mail. Δουλειά δεν μπορούσε να βρει διότι οι υποψήφιοι εργοδότες τρόμαζαν από την εμφάνισή της. Όταν έβγαινε από το σπίτι της γινόταν δέκτης σκληρών σχολίων ή επίμονων ματιών από τους περαστικούς.

Το χειρότερο είναι ότι οι όγκοι είχαν αποφράξει σχεδόν τελείως τη μύτη της με συνέπεια η γυναίκα να αναπνέει από το στόμα. Και σε αυτό όμως είχε έναν τεράστιο όγκο (τον είχε ονομάσει «Φρανκ»!) που την δυσκόλευε στην ομιλία και την κατάποση.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ένας ακόμα μεγαλύτερος όγκος στο πόδι της την εμπόδιζε να κάνει περισσότερα από λίγα βήματα την φορά. Έπρεπε επίσης να μετακινεί κάθε φορά τους όγκους της για να καθίσει ή να ουρήσει.

Η κατάστασή της είχε φτάσει σε σημείο να φοβάται πως κάποια στιγμή δεν θα μπορούσε πια να αναπνεύσει ή να ζητήσει βοήθεια και θα πέθαινε μόνη και αβοήθητη.

Ταξίδια 4.000 μιλίων

Η 42χρονη γυναίκα αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό. Απηύθυνε έκκληση για οικονομική βοήθεια στους συμπατριώτες της. Ταυτοχρόνως άρχισε να αναζητά έναν χειρουργό που θα δεχόταν να την αναλάβει. Μετά από χρόνια αναμονής και αναζήτησης βρήκε τον Dr. Ryan Osborne, έναν διεθνούς φήμης χειρουργό κεφαλής & τραχήλου στο Λος Άντζελες.

Ο Dr. Osborne ταξιδεύει συχνά στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική όπου παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του και με χαρά δέχτηκε να την βοηθήσει.

Η 42χρονη ταξίδεψε 4.000 μίλια για να υποβληθεί στη σωτήρια θεραπεία. Την περιπέτειά της και την έκβασή της αφηγήθηκε στον αμερικανικό συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό TLC, στην εκπομπή Take My Tumor.

Όπως εξήγησε, άρχισε να βγάζει όγκους στα 13 της χρόνια. Εκείνη την εποχή όμως ήταν ελάχιστοι στο πρόσωπο και πολύ πιο μικροί. Πριν από δύο δεκαετίες, όμως, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και οι γιατροί στην πατρίδα της δεν μπορούσαν να την βοηθήσουν.

«Μοναδική περίπτωση»

Ο Dr. Osborne περιέγραψε την κατάστασή της ως «εκτεταμένη» και «ασυνήθιστη». «Είχε μία ασυνήθιστη κλινική εικόνα της νευροϊνωμάτωσης», είπε. «Οι όγκοι βρίσκονταν κυριολεκτικά σε όλο της το σώμα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε δια ζώσης, ούτε στην ιατρική βιβλιογραφία. Νομίζω ότι είναι μοναδική περίπτωση».

Όπως εξήγησε, «το πρόσωπο και ο λαιμός της ήταν βασικά όγκοι. Κάπου πίσω από αυτούς υπήρχε η Charmaine… Προσπαθήσαμε να σμιλέψουμε το πρόσωπό της πίσω από αυτούς τους όγκους».

Λόγω της σοβαρότητας της νευροϊνωμάτωσης, ο Dr. Osborne είπε ότι χρειάστηκε να παρέμβει σε «αχαρτογράφητα νερά». Και τόνισε πως «ήταν επείγον να παρέμβουμε άμεσα».

Η πρώτη δυσκολία – που απεδείχθη ανυπέρβλητη αρχικά – ήταν να βρουν μια φλέβα για να κάνουν αναισθησία. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι, οι εγχειρήσεις για να αφαιρεθούν οι όγκοι άρχισαν με τοπική αναισθησία.

Η γυναίκα υπέμεινε αγόγγυστα 13 ώρες χειρουργικών επεμβάσεων με τοπική αναισθησία. Στη διάρκειά τους ο Dr. Osborne και η ομάδα του κατόρθωσαν να αφαιρέσουν δεκάδες όγκους. Μεταξύ αυτών ο «Φρανκ» από το στόμα της και αρκετοί μεγάλοι όγκοι από το πρόσωπό της. Έβγαλαν επίσης τον τεράστιο όγκο του ποδιού της.

24 χειρουργεία και 10 εβδομάδες

Τις επόμενες 10 εβδομάδες, η γυναίκα χειρουργήθηκε 24 φορές. Η συνολική διάρκεια των εγχειρήσεων έφτασε τις 60 ώρες.

Τέσσερις εβδομάδες μετά την τελευταία εγχείρηση επέστρεψε στο Τρινιντάντ ένας νέος άνθρωπος. «Το μόνο που ήθελα ήταν να ανακουφιστώ λίγο, να καθαρίσει το πρόσωπό μου», είπε.

Ωστόσο ο γιατρός έβγαλε πολύ περισσότερους όγκους απ’ ό,τι περίμενε. «Μου αρέσει η νέα μου εμφάνιση», πρόσθεσε. «Πριν δεν μπορούσα να δω τίποτα, όπως το πρόσωπό μου. Τώρα, όμως, φαίνονται τα μάτια, η μύτη, το στόμα μου. Μπορώ να δω καθαρά και, το κυριότερο, αναπνέω καλύτερα».

Η 42χρονη γυναίκα ανέκτησε επίσης την ικανότητα της βάδισης και μπορεί πια να παίζει με την εγγονή της. «Αισθάνομαι όμορφη. Πραγματικά νιώθω ότι είμαι όμορφη. Επέστρεψα ένας άλλος άνθρωπος και δεν θα μπορούσα να περιμένω κάτι περισσότερο», κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-05 09:14:49

Back to top button