Πολιτική

Γιουσέφ Ντορχόμ στο CNN Greece: Η συμφωνία έχει μείνει στα χαρτιά, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Γάζα

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Γάζα» τονίζει χαρακτηριστικά στο CNN Greece ο κ. Ντορχόμ.

Περιγράφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, σημειώνει πως «δυστυχώς ένα χρόνο μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, οι δολοφονίες Παλαιστινίων συνεχίζονται, σκοτώνονται παιδιά, ο εκτοπισμός συνεχίζεται. Ο εφοδιασμός με τρόφιμα παραμένει ελάχιστος, δεν υπάρχουν προμήθειες για τα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν καύσιμα, δεν επιτρέπεται η είσοδος οικοδομικών υλικών» για την ανοικοδόμηση των κτηρίων που έχουν ισοπεδωθεί».

Μάλιστα, ο κ. Ντορχόμ επισημαίνει πως καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ παρατηρεί ότι «όσο πιο ακροδεξιός είσαι στην ισραηλινή πολιτική, όσο περισσότερο ζητάς την καταστροφή της Παλαιστίνης» και αναφέρει ως παράδειγμα τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Μπεν – Γκβιρ ο οποίος ανέφερε δημόσια ότι «οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να ζουν».

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις, ο πρέσβης θέτει το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν τέτοιου είδους δηλώσεις να μένουν αναπάντητες από τη διεθνή κοινότητα και να μην καταδικάζονται δημοσίως;».

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Στη βάση αυτή, υπογραμμίζει: «Πώς λοιπόν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα διασφαλίζει τα δικαιώματά μας —βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών— που ορίζουν να έχουμε ανεξάρτητο κράτος με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ – όταν υπάρχουν Ισραηλινοί υπουργοί που καλούν στη δολοφονία Παλαιστινίων;».

«Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν στη δική τους γη, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Έχουν το δικαίωμα να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε μορφή κατοχής και εξωτερικής επιθετικότητας» επισημαίνει.

Δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως τονίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, είναι ότι αφενός «η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσει τη γενοκτονία της Παλαιστίνης από το Ισραήλ» και αφετέρου το γεγονός ότι «το 90% της Γάζας έχει κατεδαφιστεί. Αυτό που μας προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις κατεδαφίσεις. Δεν τους αρκεί το 90%, θέλουν να καταστρέψουν το 100%».

 Palestinians Gaza

Εκτεταμένες καταστροφές στη Γάζα

AP Photo/Jehad Alshrafi

«Οι Παλαιστίνιοι, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη γη τους»

Καθιστά σαφές, όμως, ότι ακόμη και αν ισοπεδωθεί το 100% της Γάζας «οι Παλαιστίνιοι, δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη γη τους».

«Ακόμη και αυτοί που έχουν φύγει από τη Γάζα για ιατρικούς λόγους ή για σπουδές, επιστρέφουν» συμπληρώνει και αναφέρεται στις οικογένειες που φιλοξενούνται στην Ελλάδα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη τα παιδιά τους, οι οποίες επίσης ζητούν να επιστρέψουν στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.

«Όπως οι Έλληνες μπορεί να δυσκολεύονται να ζήσουν στο εξωτερικό, ακόμη και αν δεν αναγκάστηκαν να φύγουν, έτσι και οι Παλαιστίνιοι το βρίσκουν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψουν τον τόπο τους» υπογραμμίζει.

«Όπως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, έτσι και η Παλαιστίνη ανήκει στους Παλαιστίνιους» σημειώνει.

yussef dorkhom, ntotkom, ntorxom

Ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιουσέφ Ντορχόμ

Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η «πληγή» της Δυτικής Όχθης – «Έποικοι καίνε σπίτια, βεβηλώνουν, κλέβουν τη γη μας»

Την ίδια ώρα, όμως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εξάπλωση ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, διότι, όπως επισημαίνει ο κ. Ντορχόμ «Παλαιστίνη δεν είναι μόνο η Γάζα».

Όπως περιγράφει ο ίδιος «αν και το Ισραήλ δεν έχει βομβαρδίσει τη Δυτική Όχθη, Ισραηλινοί έποικοι υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού καίνε σπίτια, σκοτώνουν Παλαιστίνιους, κλέβουν τη γη τους, βεβηλώνουν μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, ακόμη και νεκροταφεία».

Μάλιστα, ο πρέσβης αναφέρει πως γίνονται προσπάθειες «ιουδαιοποίησης» της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, αναφέρει πως «Ισραηλινοί σκάβουν βαθιά κάτω από το έδαφος, τοποθετούν εβραϊκές επιγραφές σε μέρη όπου δεν υπήρχαν ποτέ».

«Επίσης, προσπαθούν να δημιουργήσουν οικόπεδα, ώστε να τα μετατρέψουν σε στρατιωτικές ζώνες και, στη συνέχεια, σε ισραηλινούς οικισμούς».

«Συνεχίζουν να προσαρτούν παλαιστινιακά εδάφη» επισημαίνει, ενώ υπενθυμίζει ότι πέντε χρόνια μετά τη Συμφωνία του Όσλο (σ.σ. το 1993) θα έπρεπε να είχε ιδρυθεί το κράτος της Παλαιστίνης. Τότε, όπως αναφέρει ο κ. Ντορχόμ, οι Ισραηλινοί έποικοι ανέρχονταν σε λιγότερους από 100.000. Σήμερα «ο αριθμός τους ξεπερνά τις 850.000».

«Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ δεν έχουν οδηγήσει σε καμία πρόοδο. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η επέκταση των οικισμών και η προσάρτηση των εδαφών μας, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις των παιδιών μας στη Δυτική Όχθη, οι δολοφονίες δημοσιογράφων, ιατρικού προσωπικού, οι επιθέσεις σε νοσοκομεία, σε εκκλησίες, σε τζαμιά, η εισβολή στα σπίτια των ανθρώπων, η υφαρπαγή των περιουσιακών τους στοιχείων, ο εμπρησμός και η κατάληψη των σπιτιών τους» αναφέρει.

Ταυτόχρονα, περιγράφει πως οι έποικοι απολαμβάνουν ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τέτοιους είδους πράξεις: «Υπάρχουν δύο συστήματα αντιμετώπισης των δύο πληθυσμών. Ένα για τους Ισραηλινούς και ένα για τους Παλαιστινίους. Ένας Ισραηλινός έποικος μπορεί να κάψει ένα σπίτι, να σκοτώσει έναν Παλαιστίνιο, και να κυκλοφορεί ελεύθερα στους δρόμους, χωρίς να κινδυνεύει να φυλακιστεί. Εάν ένα παιδί από την Παλαιστίνη ρίξει μια πέτρα σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη ή έποικο για να προστατεύσει τον εαυτό του καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκισης» δηλώνει.

west bank epoikoi

Ισραηλινοί έπικοι αστην Δυτική Όχθη

AP Photo

Ο κ. Ντορχόμ αναφέρεται επίσης στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός πληθυσμός στη Δυτική Όχθη: Την αδυναμία ενός κατοίκου να «αντλήσει νερό από το πηγάδι του επειδή δεν το επιτρέπει η ισραηλινή κατοχή» ή «την απαγόρευση να διασχίσει ακόμη και τον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι του». «Αν ένας Παλαιστίνιος θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, πρέπει να περάσει από τον έλεγχο του Ισραήλ» συμπληρώνει μεταξύ άλλων.

Θέτει, δε, το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε μπροστά στην πιο βάναυση κατοχή στον κόσμο, η οποία μας επιβάλλει συστήματα απαρτχάιντ από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».

Πώς βλέπει η παλαιστινιακή πλευρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης στη Γάζα

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το σχέδιο του «Συμβουλίου της Ειρήνης» που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης ασφαλείας στη Γάζα, ο κ. Ντορχόμ σημειώνει πως η παλαιστινιακή πλευρά «χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει ειρήνη στην περιοχή μας».

Διευκρινίζει, όμως, ότι οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει να περιλαμβάνει «τη συμμετοχή της παλαιστινιακής κυβέρνησης» σημειώνοντας πως ήδη έχουν γίνει αποδεκτές μεταρρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η θέση της παλαιστινιακής πλευράς, όπως λέει ο ίδιος, συμπυκνώνεται στο εξής σύνθημα: «Μία κυβέρνηση, ένα κράτος, ένα όπλο, μία διοίκηση».

«Αυτό σημαίνει ότι, αν αποκλείσουν την Παλαιστίνη από τη διακυβέρνηση της χώρας της και του λαού της, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς» εξηγεί, φέρνοντας ως παράδειγμα τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ βασίστηκαν στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα αραβικά κράτη, αποκλείοντας τους Παλαιστίνιους και χωρίς να επιλύει το παλαιστινιακό ζήτημα» όπως σημειώνει ο κ. Ντορχόμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια κατάσταση. Βλέπουμε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη ειρήνης». «Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με τον κόσμο χωρίς να αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο διεθνές δίκαιο και χωρίς να επιλύσουν της ίδρυσης του παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα που ίσχυαν πριν από τις 4 Ιουνίου 1967» αναφέρει.

Στη βάση αυτή, ο Παλαιστίνιος πρέσβης απευθύνει έκκληση στις 33 χώρες που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης – μεταξύ της οποίας και η Ελλάδα, να το πράξουν.

«Καλούμε εκ νέου την Ελλάδα να αναγνωρίσει και να επικυρώσει το κράτος της Παλαιστίνης – με βάση την ομόφωνη ψήφο που έλαβε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2015 και στήριξαν και μέλη της Νέας Δημοκρατία – προκειμένου να διασωθεί η λύση των δύο κρατών, την οποία η Ελλάδα έχει ήδη υποστηρίξει» επισημαίνει.

«Η επιθετικότητα δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη»

Το μήνυμα που στέλνει ο Παλαιστίνιος πρέσβης είναι ότι «η επιθετικότητα δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μοχάμεντ Αμπάς, σημειώνει πως πρόκειται για έναν «άνθρωπο της ειρήνης». «Υπερασπίζεται την ειρήνη, αλλά δεν έχει εταίρο για την ειρήνη. Αντιθέτως, ο εταίρος του σκοτώνει συνεχώς και συλλαμβάνει Παλαιστινίους» συμπληρώνει και επισημαίνει πως αυτό είναι ένα δείγμα ότι στο Ισραήλ «δεν είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Palestinian President Mahmoud Abbas

O παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Η PLO (σ.σ. Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ, αλλά το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης των Παλαιστινίων. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, που μπορεί να επιλυθεί μόνο με διεθνείς πιέσεις» αναφέρει, σημειώνοντας πιέσεις όπως η επιβολή κυρώσεων και η διακοπή εμπορικών σχέσεων, ώστε να «σταματήσει η επέκταση του εποικισμού».

Όπως εξηγεί ο κ. Ντορχόμ, πωλούνται προϊόντα που παράγονται στη γη που ανήκε σε Παλαιστινίους και πάνω στην οποία έχουν εγκατασταθεί Ισραηλινοί έποικοι. «Στην Ελλάδα συναντάμε πολλά τέτοια προϊόντα» περιγράφει ο ίδιος και χαρακτηρίζει «λυπηρό το γεγονός ότι τα έσοδα που προέρχονται από την πώληση αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται για την επέκταση των Ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».

Εκφράζει την ελπίδα «η ισραηλινή κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι η ειρήνη επιτυγχάνεται μέσα διαπραγματεύσεων, ώστε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνησή της να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους».

Καταλήγοντας, ο πρέσβης τονίζει πως «οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποκύψουν ποτέ στην ισραηλινή κατοχή και στο απαρτχάιντ».




Δημοσιεύτηκε ! 2026-10-07 07:46:00

Back to top button