Υγεία

Γιατί τα σημάδια διαταραχής διαφέρουν στα κορίτσια και πως μπορούν να παραβλεφθούν

Προηγούμενες εκτιμήσεις έχουν δείξει ότι τα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού από τα κορίτσια.

Τα σημάδια διαταραχής του φάσματος αυτισμού διαφέρουν στα κορίτσια και τις γυναίκες από ότι στους άνδρες και τα αγόρια.

Αν και έχουν τα ίδια συμπτώματα, τα κορίτσια τα εκφράζουν διαφορετικά και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

«Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι γυναίκες και τα κορίτσια, μπορεί να παραβλεφθούν, να διαγνωστούν λανθασμένα ή να διαγνωστούν αργότερα και να χάσουν την υποστήριξη που χρειάζονται», λέει η παιδοψυχολόγος Meagan Adley, PsyD.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού σχετίζεται με μια σειρά από άλλες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών σίτισης, του κακού ύπνου και της επιληψίας. Και χωρίς θεραπεία τα αυτιστικά άτομα μπορεί επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη ή αυτοτραυματισμό.

Συμπτώματα διαταραχής

Τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά μεταξύ των φύλων.

Η Δρ Adley εξηγεί ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια, ειδικά εκείνα χωρίς νοητική ανεπάρκεια, τείνουν να εμφανίζουν πιο διακριτικά συμπτώματα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Για να διαγνώσουν κάποιον, οι ειδικοί συνήθως εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους άλλους και τον κόσμο.

  • Διαφορές στην οπτική επαφή.
  • Πρόβλημα με τη χρήση χειρονομιών.
  • Δυσκολία στην επικοινωνία.
  • Να τηρεί σθεναρά ορισμένες ρουτίνες ή να έχει ακραίες αντιδράσεις ακόμη και σε μικρές αλλαγές στη ρουτίνα.
  • Σημαντικές αποστροφές για αισθητηριακή διέγερση, όπως δυνατοί θόρυβοι, ορισμένα τρόφιμα ή υφές τροφίμων ή ύφασμα ή εφαρμογή ρούχων.
  • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως το να στοιβάζει συνεχώς παιχνίδια.
  • Προσήλωση ή εμμονικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα πράγματα αποκλείοντας οτιδήποτε άλλο.

Δείτε επίσης: Αυτισμός: Πόσο κινδυνεύουν τα μωρά που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία [μελέτη]

Γιατί τα αυτιστικά κορίτσια μπορούν να μείνουν αδιάγνωστα

Τα συμπτώματα του αυτισμού είναι πιο εύκολα εμφανή σε άτομα που χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη από εκείνα με πιο ήπια σημάδια αυτισμού.

Αν και τα αγόρια και τα κορίτσια με αυτισμό μπορεί να έχουν τα ίδια συμπτώματα, μπορεί να εμφανίζονται διαφορετικά και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αν θα διαγνωστούν.

Για παράδειγμα, τα αγόρια είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν στερεότυπα συμπτώματα που σχετίζονται με τον αυτισμό, όπως η προσήλωσή τους στα αυτοκινητάκια και στα τρενάκια και ο τρόπος που παίζουν μαζί τους.

Από την άλλη, τα κορίτσια μπορούν επίσης να επιδείξουν επαναλαμβανόμενες και εμμονικές συμπεριφορές, αλλά αυτές συνήθως παραβλέπονται.

Όταν ένα κορίτσι παίζει με κούκλες και τις οργανώνει με συγκεκριμένο τρόπο, φαίνεται φυσιολογικό. Ωστόσο, η αναπαράσταση της ίδιας σκηνής του παιχνιδιού επανειλημμένα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

Δείτε επίσης: Αυτισμός: Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στο παιδί

Κοινωνικό «καμουφλάζ»

Ως αποτέλεσμα των κοινωνικών προδιαγραφών, τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «κοινωνικό καμουφλάζ» ή «συγκάλυψη». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αναμειχθούν σε παρέες και καταστάσεις για να μην τραβήξουν την προσοχή.

Τα αυτιστικά κορίτσια μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν επίγνωση των κοινωνικών τους δυσκολιών και να προσπαθήσουν να ταιριάξουν με τα υπόλοιπα παιδιά.

«Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα για τα κορίτσια με αυτισμό που δεν παρουσιάζουν διανοητική αναπηρία», εξηγεί η Δρ Adley.

Για παράδειγμα, τα αυτιστικά παιδιά συχνά τείνουν να προτιμούν να παίζουν μόνα τους, παρά να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, σε μία μελέτη για τις διαταραχές αυτισμού, τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να επιχειρήσουν να «καλύψουν» τις κοινωνικές τους δυσκολίες.

Τα αγόρια, από την άλλη, έπαιζαν μόνα τους, πιο μακριά από την ομάδα, κάνοντας πιο «φανερά» τα σημάδια.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 10:59:59

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button