ΣΕΞ

Άγχος και κατοικίδια: Πως ένα ζώο μπορεί να σε αποφορτίσει

Άγχος και κατοικίδια… Το άγχος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε καθημερινά να εφευρίσκουμε νέους τρόπους για να το περιορίσουμε κι αλλάζουμε τακτικά τις συνήθειές μας, προκειμένου να αποκτήσουμε σταδιακά ένα πιο ήρεμο κι εφικτό πρόγραμμα.

Ωστόσο φαίνεται πως η εσωτερική δουλειά που κάνουμε με τον εαυτό μας, δεν είναι αρκετή. Χρειαζόμαστε και τη βοήθεια ενός εξωτερικού παράγοντα… Και κάπου εδώ έρχονται τα αγαπημένα μας κατοικίδια!

Άγχος και κατοικίδια: Είναι πολλά τα οφέλη

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη σχέση μας με τα κατοικίδια είναι τόσο σημαντικά, που επηρεάζουν θετικά και τη σωματική υγεία. Συγκεκριμένα:

  • Μείωση αρτηριακής πίεσης
  • Βελτίωση καρδιαγγειακής λειτουργίας
  • Βελτίωση της διάθεσης
  • Αύξηση της αυτοπεποίθησης
  • Αίσθηση ασφάλειας
  • Καταπολέμηση της μοναξιάς
  • Καταπολέμηση της κατάθλιψης
  • Αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Άγχος και κατοικίδια… Τα οφέλη από μία καλή σχέση με το κατοικίδιο είναι υπαρκτά ανεξαρτήτως ηλικίας του ατόμου. Για παράδειγμα τα ηλικιωμένα άτομα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια και λιγότερη μοναξιά, ενώ τους δίνεται το κίνητρο για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας καθημερινά. Τα παιδιά από την άλλη αποκτούν από νωρίς έναν φροντιστικό χαρακτήρα, μαθαίνουν την αγάπη κι ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο, μέσω της κοινωνικοποίησης. Οι ιδιοκτήτες σκύλων για παράδειγμα, έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους για τους τετράποδους φίλους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν σκέψεις και θέματα τα οποία είναι ευεργετικά για την ψυχή και τον εγκέφαλο.

Υπάρχει διαφορά από ζώο σε ζώο;

Σε γενικές γραμμές, όχι αφού τα οφέλη είναι ίδια. Αρκεί να έχεις μία καλή και υγιή σχέση με το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Αυτό σημαίνει να βγαίνετε βόλτες, να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί, να το φροντίζετε με ό,τι κι αν συνεπάγεται η έννοια της φροντίδας.

Σε πιο ειδικές τώρα περιπτώσεις, οι έρευνες επιστημόνων έχουν δείξει πως το κουνελάκι μάς βοηθάει να ξεπεράσουμε τις φοβίες και το stress. Ο σκύλος μάς κάνει πιο κοινωνικούς κι εξωστρεφείς, ενώ η γάτα αυξάνει το προσδώκιμο ζωής και μας ηρεμεί τόσο ώστε να έχουμε λιγότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ζώο που κάνει τη σημαντική διαφορά, αφού η επικοινωνία μαζί του θεωρείται επίσημα πλέον ως μία μορφή ψυχοθεραπείας, είναι το άλογο. Βέβαια θα μου πεις και θα έχεις και δίκιο, πως μπορείς να έχεις ένα άλογο ως κατοικίδιο; Δύσκολο, εκτός αν ζεις σε φάρμα όπως η Brigitte Bardot! Ωστόσο μπορείς να βρεις τρόπους, είτε στην ελληνική ύπαιθρο είτε στο κέντρο Hippolysis, για να έρθεις σε τακτική επαφή μ’ ένα άλογο. Το άλογο λοιπόν μειώνει σημαντικά το άγχος ενός ατόμου και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του μέρα με τη μέρα. Αρκεί να παραδειγματιστείς από την εξυπνάδα και την αρχοντιά του! Τελικά το πιο σημαντικό με τα κατοικίδιά μας είναι ότι δηλώνουν το παρόν σε κάθε εύκολη ή δύσκολη στιγμή μας, είναι εκεί για να μας υποστηρίξουν. Λειτουργούν ως ένας σύντροφος, με τον οποίο έχουμε συνδέσει το σπιτικό μας, και προσφέρουν ανιδιοτελώς την ανταμοιβή μας στην αγάπη.


Πηγή

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button