Κανελόνια γεμιστά με leftovers από ψητό χοιρινό
Τα leftovers με εμπνέουν, και αν ταυτίζεσαι πάμε να κάνουμε τα πιο yum κανελόνια γεμιστά με περισσεύματα από ψητό χοιρινό!
Γενικά, τα γεμιστά ζυμαρικά τα λατρεύω ή τα ζυμαρικά σε στρώσεις με κρέμες, τυριά ή σάλτσες.
Η γέμιση δεν με νοιάζει τόσο, όσο το τί θα γευτώ τελικά, και συνολικά.
Τα κανελόνια στο blog “μαγειρεύω” πρώτη φορά.
Αλλά μια από τις πιο αγαπημένες μου ever συνταγές είναι τα κανελόνια με αργοψημένο χοιρινό και σελινόριζα, κρέμα αντί για μπεσαμέλ.
Και αυτά που βλέπεις στη φωτογραφία έχουν ψητό χοιρινό που “μπλέχτηκε” με σάλτσα ντομάτας και τυριά, πάλι leftovers.
Σε αυτή τη συνταγή δεν αναλύω τόσο τη γέμιση, αν και γι’ αυτό δίνω ιδέες παρακάτω, περισσότερο θέλω να δούμε πως θα ψήσουμε όμορφα και σωστά τα κανελόνια.
Σε συνδυασμό με 5-6 ακόμη tips μπορείς να τα βγάλεις ως ορεκτικό σε κάποιο γιορτινό τραπέζι ή να συνδυάσεις με ένα μαγείρεμα δύο φαγητά.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
Τα κανελόνια
Τα κανελόνια ανήκουν στην κατηγορία των ζυμαρικών που δεν χρειάζονται βράσιμο και αυτό προφανώς και το ξέρουμε όλοι.
Αυτό όμως που θέλω να επιβεβαιώσω είναι πως ξέρεις ότι για να ψηθούν -σωστά και τέλεια- πρέπει να αφήνεις τα κανελόνια τουλάχιστον 30′ πριν τα φουρνίσεις.
Πιστεύω το ξέρεις, ακόμη και αν δεν γράφεται σε σε καμία οδηγία..
Τα κανελόνια “τραβάνε” το υγρά, μαλακώνουν και ψήνονται όπως πρέπει.
Επίσης, μιας και ανέφερα τα υγρά προτιμώ το γάλα ανακατεμένο με τυρί κρέμα και τη σάλτσα ντομάτας σε σχέση με την κρέμα γάλακτος που τα κάνει βαριά.
Η γέμιση από leftovers
Αν εξαιρέσω τον κιμά και τη γέμιση με σπανάκι-ρικότα που είναι πολύ συγκεκριμένες, τα κανελόνια και τέτοιου είδους φαγητά εννοείται ότι θέλουν περισσεύματα.
Από λαχανικά, τυριά, αλλαντικά, κρέας μια μίξη διαφόρων συστατικών είναι ικανά να συγκινήσουν τους γευστικούς κάλυκές μας!
Η γέμιση μόνο θα πρέπει να μην είναι πολύ υγρή αλλά ούτε στεγνή, και βέβαια “ψιλοκομμένη”.
Αφενός μεν για να χωράει μέσα στα κανελόνια αφετέρου γιατί στα γεμιστά ζυμαρικά δεν θέλουμε ανομοιόμορφα κομμάτια.
Συνδυασμοί από περισσεύματα που “γράφουν”
Λαχανικά, ότι έχουμε στο ψυγείο ή μαγειρεμένα με ένα μικρό σοτάρισμα, μαλακά τυριά και μπόλικα μυρωδικών
Leftovers από γλυκοπατάτες ή κολοκύθα, εμπλουτισμένα με έντονα γευστικά τυριά και πικάντικα στοιχεία
Τη γέμιση κιμά που περίσσεψε από τη γαλοπούλα και εμπλουτίζουμε με κιμά μανιταριών
Το μαγειρευτό ή ψητό χοιρινό, την γαλοπούλα ή όποιο άλλο κρεατικό περίσσεψε πάντα ξεψαχνισμένο, τους ταιριάζουν τα μπαχαρικά
Τα τυριά από πλάτω με λιαστή ντομάτα, λαχανικά ή αλλαντικά
Η σάλτσα ντομάτας και τα τυριά είναι απαραίτητα για να ολοκληρωθούν τα κανελόνια.
Εμπνέεσαι από τα leftovers, ψήνεις, σερβίρεις και απολαμβάνεις ένα τέλειο xmasy comfort food!
⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎
♡
Εύα
Τα leftovers με εμπνέουν, και αν ταυτίζεσαι πάμε να κάνουμε τα πιο yum κανελόνια γεμιστά με περισσεύματα από ψητό χοιρινό!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΥΛΙΚΑ
- 18 κανελόνια
- 400 γρ. ψητό χοιρινό ή γαλοπούλα, ξεψαχνισμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 800 γρ. σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο
- ¼ κ.γ. σπόρους γλυκάνισο
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 150 γρ. γραβιέρα
- 400 γρ. κίτρινα τυριά, τριμμένα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η σάλτσα
-
Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βούτυρο σοτάρουμε όλα τα λαχανικά για 5’.
-
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1’, προσθέτουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
-
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το θυμάρι, τον βασιλικό, τον γλυκάνισο, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Η γέμιση
-
Σε ένα μπολ βάζουμε το ξεψαχνισμένο χοιρινό, το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, 3-4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε.
-
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, που θα χωράει τα κανελόνια, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας.
-
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση, τα αραδιάζουμε στο πυρίμαχο σκεύος και τα αφήνουμε 30’ πριν τα ψήσουμε.
-
Σκεπάζουμε με καπάκι ή αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε τα κανελόνια για 40’ στους 200ο C.
-
Βγάζουμε τα κανελόνια από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα κίτρινα τυριά και τα ψήνουμε για 10’ ακόμη.
-
Σερβίρουμε τα κανελόνια ζεστά με σάλτσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
– Εκτός από κανελόνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και λαζάνια
Δημοσιεύτηκε !