
Παιδικοί εμβολιασμοί στην ΕΕ: Ανησυχητική υποχώρηση μετά την Covid-19
Μεγάλη μελέτη σε 27 χώρες της ΕΕ καταγράφει πτώση της εμβολιαστικής κάλυψης μετά την Covid-19 – Σε 20 χώρες μειώθηκαν οι εμβολιασμοί κατά της μηνιγγίτιδας Β και της πολιομυελίτιδας
Σημάδια υποχώρησης εμφανίζουν οι παιδικοί εμβολιασμοί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά την πανδημία Covid-19, έπειτα από δεκαετίες σημαντικής προόδου. Η τάση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Οι ερευνητές εξέτασαν την εμβολιαστική κάλυψη για επτά παιδικά εμβόλια στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλύοντας στοιχεία περισσότερων από 40 ετών, από το 1980 έως το 2024. Τα δεδομένα αφορούν εμβόλια κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη, της ηπατίτιδας Β, της μηνιγγίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, της πνευμονιοκοκκικής νόσου, της ιλαράς και της ερυθράς και προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF.
Οι συντάκτες αυτής της εκτενούς ανάλυσης, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα παρουσιάζουν «μια σύνθετη εικόνα».
Ιστορικά υψηλά, αλλά μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών
Από τη μία πλευρά, η ΕΕ έχει επιτύχει «ιστορικά υψηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά των παιδικών ασθενειών, με σημαντική αύξηση τα τελευταία 40 χρόνια, αλλά αυτή η αύξηση διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Το 2024, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία πέτυχαν κάλυψη τουλάχιστον 95% για τα επτά εμβόλια, ενώ η κάλυψη της Ρουμανίας ήταν κάτω από 80%.
Ωστόσο, «μια πρόσφατη, ανησυχητική και εκτεταμένη επιδείνωση» έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, από το σημείο καμπής της εποχής της Covid, δείχνει η μελέτη.
Δεκαέξι χώρες της ΕΕ έχουν καταγράψει μείωση στα ποσοστά εμβολιασμού για τουλάχιστον τέσσερα εμβόλια.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού με τα επτά εμβόλια που εξετάστηκαν μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Δεδομένα από τη Γερμανία και την Ισπανία έδειξαν επίσης μείωση για πέντε από τα επτά παιδικά εμβόλια, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε για τέσσερα εμβόλια και μειώθηκε για τρία άλλα.
Παιδικοί εμβολιασμοί – Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε μηνιγγίτιδα Β και πολιομυελίτιδα
Οι πιο σημαντικές πρόσφατες μειώσεις έχουν παρατηρηθεί στους παιδικούς εμβολιασμούς κατά της μηνιγγίτιδας Β και της πολιομυελίτιδας – μειωμένοι σε 20 χώρες – ακολουθούμενοι από αυτούς κατά της ηπατίτιδας Β – μειωμένοι σε 18 χώρες – και κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και της πολιομυελίτιδας – μειωμένοι σε 17 χώρες.
Οι τάσεις φαίνονται σχετικά λιγότερο δυσμενείς για την ιλαρά και την ερυθρά.
Οι περισσότερες από τις μειώσεις στους παιδικούς εμβολιασμούς ξεκίνησαν μεταξύ 2019 και 2022, συμπίπτοντας με την πανδημία της COVID.
Παρότι οι ερευνητές εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο, διευκρινίζουν ωστόσο ότι η μελέτη τους δεν είχε ως στόχο να ρίξει φως στα αίτια των αλλαγών στις πρακτικές εμβολιασμού.
«Επείγουσα ανάγκη» να διατηρηθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη
Τονίζουν κυρίως την «επείγουσα ανάγκη» να διασφαλιστεί υψηλή και διαρκής εμβολιαστική κάλυψη «προκειμένου να αποτραπεί η επανεμφάνιση των μολυσματικών ασθενειών».
Τα τελευταία 50 χρόνια, οι εμβολιασμοί έχουν μειώσει τις επιπτώσεις των ασθενειών όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πνευμονία, η ιλαρά, η γρίπη και η διφθερίτιδα, αποτρέποντας περισσότερους από 154 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ιδίως μεταξύ των παιδιών, σημειώνει η μελέτη.
Η κρίση που προέκυψε με την πανδημία της COVID, από την πλευρά της, διατάραξε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και τροφοδότησε τη δυσπιστία και την παραπληροφόρηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφία: istock
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-17 16:36:00
