![Η Dacia εφηύρε το «Tribrid» -αλλά υπήρχε ήδη! [video] Η Dacia εφηύρε το «Tribrid» -αλλά υπήρχε ήδη! [video]](https://eportal.gr/portal/wp-content/uploads/2026/09/test_drive_dacia_bigster_mild_hybrid-g_140_6-780x470.jpg)
Η Dacia εφηύρε το «Tribrid» -αλλά υπήρχε ήδη! [video]
Hybrid, plug-in hybrid, mild hybrid και τώρα… Tribrid. Αν το όνομα σας κάνει να πιστεύετε ότι η Dacia μόλις εφηύρε μια εντελώς νέα μορφή εξηλεκτρισμού, τότε η νέα επικοινωνιακή στρατηγική της ρουμανικής φίρμας έχει ήδη πετύχει τον σκοπό της.
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η Dacia άρχισε να χρησιμοποιεί επίσημα την ονομασία «Tribrid» για ένα σύστημα κίνησης που χρησιμοποιεί τρεις διαφορετικές πηγές ενέργειας: βενζίνη, LPG και ηλεκτρισμό. Μάλιστα, η ίδια το παρουσιάζει ως «τρεις ενέργειες, ένα σύστημα κίνησης», κάνοντας λόγο για παγκόσμια πρωτιά στον συνδυασμό βενζίνης, LPG, ηλεκτρισμού και τετρακίνησης.
Σε μια εποχή όπου τα συστήματα κίνησης γίνονται ολοένα πιο περίπλοκα, το μάρκετινγκ αναλαμβάνει πλέον μια ακόμη δουλειά: να τα χωρέσει όλα σε μία λέξη
Υπάρχει όμως ένας μικρός αστερίσκος. Κυριολεκτικά. Στην επίσημη ιστοσελίδα της, δίπλα στην ονομασία tribrid 150 4×4, η Dacia διευκρινίζει: «πρώην hybrid-G 150 4×4».
Με άλλα λόγια, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά κάποια επαναστατική νέα τεχνολογία. Η Dacia βρήκε ένα σαφώς πιο εύπεπτο και εμπορικό όνομα για ένα σύστημα κίνησης που γνωρίζουμε ήδη.
Τι είναι λοιπόν το Dacia Tribrid; Πρόκειται για το σύστημα που έχει ήδη παρουσιαστεί στα Dacia Duster και Bigster. Στην καρδιά του βρίσκεται θερμικός κινητήρας με δυνατότητα καύσης τόσο βενζίνης όσο και LPG, ο οποίος συνδυάζεται με ήπια υβριδική τεχνολογία 48V και αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη έξι σχέσεων.
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στον πίσω άξονα. Εκεί υπάρχει ένα δεύτερο ηλεκτρικό μοτέρ, ισχύος έως 31 PS, μαζί με κιβώτιο δύο σχέσεων. Καθώς δεν υπάρχει μηχανικός άξονας που να συνδέει εμπρός και πίσω τροχούς, το ηλεκτρικό μοτέρ αναλαμβάνει την κίνηση του πίσω άξονα όταν απαιτείται τετρακίνηση.
Δείτε πώς λειτουργεί το σύστημα κίνησης Hybrid-G 150 4×4
Η Dacia υποστηρίζει ότι το σύστημα αποδίδει συνολικά 150 PS και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά έως και 60% του χρόνου σε αστικό περιβάλλον, ανάλογα φυσικά με τις συνθήκες.
Το μεγάλο εμπορικό ατού παραμένει όμως η αυτονομία. Με δύο ρεζερβουάρ χωρητικότητας 50 lt, ένα για βενζίνη και ένα για LPG, Duster και Bigster μπορούν σύμφωνα με τη Dacia να πλησιάσουν τα 1.500 km συνολικής αυτονομίας χωρίς ανεφοδιασμό. Άρα το «Tribrid» περιγράφει πράγματι αρκετά εύστοχα αυτό που συμβαίνει: τρεις διαφορετικές μορφές ενέργειας συμμετέχουν στη λειτουργία του αυτοκινήτου. Απλώς μέχρι χθες το λέγαμε Hybrid-G 150 4×4.
Και κάπου εδώ μπαίνουν τα ρομπότ…
Για να λανσάρει τη νέα ονομασία, η Dacia επιστράτευσε τη γαλλική διαφημιστική εταιρεία Buzzman και δημιούργησε ένα χιουμοριστικό video περίπου ενός λεπτού. Σε αυτό, ρομπότ αποφασίζουν να ενώσουν ηλεκτρική ενέργεια, βενζίνη και LPG δημιουργώντας το νέο «Tribrid». Η ιδέα είναι εύκολα κατανοητή ακόμη και από κάποιον που δεν γνωρίζει τίποτε για μηχανικά μέρη. Μόνο που κάποια στιγμή η δημιουργική ελευθερία ξεφεύγει λίγο.
Στο video εμφανίζεται ένα Dacia με ανοιχτό καπό και, δίπλα στον θερμικό κινητήρα, βλέπουμε τόσο ηλεκτρικά εξαρτήματα όσο και μια μεγάλη φιάλη LPG. Μην ψάξετε να τη βρείτε εκεί ανοίγοντας το καπό ενός Duster. Το ρεζερβουάρ LPG βρίσκεται φυσικά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ ούτε το ηλεκτρικό σύστημα είναι τοποθετημένο όπως το παρουσιάζει η συγκεκριμένη εικόνα. Προφανώς δεν πρόκειται για τεχνικό διάγραμμα. Η διαφήμιση επιχειρεί απλώς να χωρέσει οπτικά τις τρεις μορφές ενέργειας σε ένα σημείο ώστε να εξηγήσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τι σημαίνει «Tribrid». Και, εδώ που τα λέμε, τα καταφέρνει.
Γιατί η Dacia το βάφτισε Tribrid τώρα; Εδώ βρίσκεται ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν ανταγωνίζονται πλέον μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στο πώς θα την εξηγήσουν στον καταναλωτή.
Ο όρος «Hybrid-G 150 4×4» περιγράφει ένα σχετικά περίπλοκο σύστημα: βενζίνη, LPG, ήπια υβριδική υποβοήθηση, ηλεκτρικό πίσω μοτέρ, αυτόματο κιβώτιο και ηλεκτρική τετρακίνηση. Το «Tribrid» κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με μία λέξη. Και γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον η κίνηση της Dacia. Όχι επειδή ανακάλυψε ξαφνικά έναν τρίτο τύπο υβριδικού αυτοκινήτου, αλλά επειδή επιχειρεί να δημιουργήσει μια νέα εμπορική κατηγορία γύρω από μια τεχνολογία που ήδη διαθέτει.
Το αν ο όρος «Tribrid» θα καθιερωθεί όπως το «Hybrid» ή θα παραμείνει απλώς ένα έξυπνο όνομα της Dacia μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι, σε μια εποχή όπου τα συστήματα κίνησης γίνονται ολοένα πιο περίπλοκα, το μάρκετινγκ αναλαμβάνει πλέον μια ακόμη δουλειά: να τα χωρέσει όλα σε μία λέξη.
Δημοσιεύτηκε ! 2026-09-03 14:08:00
