Μηνιγγίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη αλλά προλαμβανόμενη λοίμωξη, μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων και της άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Η μηνιγγίτιδα αποτελεί μια σοβαρή, δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση. Το πρόσφατο περιστατικό στην Πάτρα δείχνει πως η μηνιγγίτιδα δεν αποτελεί μια απομακρυσμένη απειλή, αλλά αφορά άμεσα τους νέους ενήλικες, όπως φοιτητές και στρατιώτες, ειδικά όσους διαμένουν σε χώρους με υψηλό συνωστισμό όπως εστίες και στρατώνες.
«Η μηνιγγίτιδα ορίζεται ως η φλεγμονή των μηνίγγων, των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Η λοίμωξη μπορεί να προκληθεί από διάφορους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα), με τη βακτηριακή μορφή να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. Συγκεκριμένα, ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) θεωρείται ένας από τους πλέον παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε κεραυνοβόλα κλινικά νοσήματα, προκαλώντας συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση, πολυοργανική ανεπάρκεια και ταχεία εξέλιξη προς θάνατο», επισημαίνει ο κ. Τηλέμαχος Ζαΐμης Επιμελητής Παθολόγος Metropolitan Hospital.
Γιατί αφορά άμεσα φοιτητές και στρατιώτες
Οι φοιτητές και οι στρατιώτες συχνά βρίσκονται σε συνθήκες με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα – είτε στις εστίες είτε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις- γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης. Το πρόσφατο περιστατικό στην Πάτρα είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι νεαροί, με ανθεκτικά ανοσοποιητικά συστήματα, μπορεί να εκτεθούν σε σοβαρό κίνδυνο.
Δείτε επίσης: Παιδίατροι: Επιτακτικός ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας Β των φοιτητών στην Πάτρα και όχι μόνο
Πρώτα συμπτώματα
Σε περίπτωση υποψίας μηνιγγίτιδας, είναι κρίσιμο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Υψηλό πυρετό και ρίγη
- Έντονη κεφαλαλγία
- Αυχενική δυσκαμψία
- Ναυτία και έμετο
- Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία)
- Αλλαγές στη συνείδηση (σύγχυση, λήθαργος)
- Πετέχειες ή πορφυρικό εξάνθημα
Στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά (πυρετός, κεφαλαλγία) και να θυμίζουν κοινή ίωση. Ωστόσο, όταν συνοδεύονται από εμετούς, φωτοφοβία, αυχενική δυσκαμψία ή εξάνθημα –ιδιαίτερα πορφυρικό– αποτελεί ένδειξη σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης που απαιτεί άμεση εξέταση από γιατρό», τονίζει.
Δείτε επίσης: Μηνιγγίτιδα: Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας προς το κοινό για τον μηνιγγιτιδόκοκκο
Εμβολιασμός και προφύλαξη
«Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης της μηνιγγίτιδας. Σήμερα κυκλοφορούν αποτελεσματικά εμβόλια κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου (στελέχη A, C, Y και W135), του πνευμονιόκοκκου και του αιμόφιλου τύπου b. Στην περίπτωση του μηνιγγιτιδόκοκκου, το βακτήριο μεταδίδεται μέσω στενής και παρατεταμένης επαφής με τον πάσχοντα. Επομένως, άτομα που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με ασθενή ή έχουν έρθει σε άμεση επαφή μαζί του, θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή ως προφύλαξη, συνήθως για δύο 24ωρα.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια επικίνδυνη αλλά προλαμβανόμενη λοίμωξη. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, η άμεση ιατρική παρέμβαση και κυρίως ο εμβολιασμός αποτελούν τα πιο ισχυρά όπλα μας απέναντί της. Ειδικά για φοιτητές, στρατιώτες και άτομα που ζουν σε συνθήκες συγχρωτισμού, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι αναγκαίες, καθώς απέναντι σε μια τόσο επιθετική ασθένεια, η αδιαφορία μπορεί να κοστίσει ζωές», καταλήγει ο κ. Ζαΐμης.
Δείτε επίσης: Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Πώς μεταδίδεται και γιατί χορηγείται επειγόντως χημειοπροφύλαξη
Φωτογραφία iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-07 14:01:00