Υγεία

Μπορεί η μεγάλη κατανάλωση σιδήρου να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι ανακάλυψαν ότι η ενσωμάτωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε μια τακτική διατροφή μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο -έναν παράγοντα που σχετίζεται με τη γνωστική έκπτωση στην κανονική γήρανση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurobiology of Aging.

Σε αυτό το έργο, οι ερευνητές εξέτασαν ειδικά τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος είναι κρίσιμος για την υγεία του εγκεφάλου. Αυτός ο τύπος σιδήρου δεν δεσμεύεται με πρωτεΐνες αποθήκευσης και, με την ηλικία και σε περίσσεια, μπορεί να συμβάλει στο οξειδωτικό στρες, επηρεάζοντας δυνητικά την ακεραιότητα και τη γνωστική λειτουργία των νευρώνων. Ο υπερβολικός σίδηρος του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με κακή γνωστική απόδοση, ακόμη και σε φυσιολογική γήρανση.

«Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν την υπερφόρτωση σιδήρου με τα αρνητικά γνωστικά αποτελέσματα, δεν υπάρχουν επί του παρόντος καθιερωμένες μέθοδοι για τη μείωση της συσσώρευσης σιδήρου στον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους», δήλωσε ο Βαλεντίνος Ζαχαρίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Συμπεριφοράς στο Κολέγιο Ιατρική και πρώτος συγγραφέας της εργασίας.

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη εργασία της ερευνητικής ομάδας που διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη αντιοξειδωτικών, βιταμινών, θρεπτικών συστατικών χηλικής ένωσης σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο και καλύτερη απόδοση της μνήμης εργασίας.

«Είχαμε ακόμα σημαντικά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα σε εκείνη την αρχική έρευνα, ιδιαίτερα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών και τη δυνατότητά τους να μειώσουν τη συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο που σχετίζεται με την ηλικία», είπε ο Ζαχαρίου.

Η ομάδα επανεκτίμησε τις συγκεντρώσεις σιδήρου στον εγκέφαλο περίπου τρία χρόνια αργότερα στην ίδια ομάδα ηλικιωμένων. Μέτρησε τα επίπεδα σιδήρου στον εγκέφαλο με μια συγκεκριμένη τεχνική μαγνητικής τομογραφίας που ονομάζεται ποσοτική χαρτογράφηση ευαισθησίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης διατροφικές πληροφορίες και γνωστικές επιδόσεις αξίας ενός μήνα, οι οποίες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας νευροψυχολογικά τεστ επεισοδιακής μνήμης (μνήμες συγκεκριμένων γεγονότων) και εκτελεστικής λειτουργίας.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ένα ευρύ δίκτυο φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου όπου σημειώθηκε συσσώρευση σιδήρου κατά τη διάρκεια της τριετίας. Αυτές οι περιφερειακές αυξήσεις στα επίπεδα σιδήρου συνδέθηκαν με φτωχότερη επεισοδιακή μνήμη και εκτελεστική λειτουργία στο χρονικό σημείο παρακολούθησης.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη αρχική πρόσληψη αντιοξειδωτικών, βιταμινών, θρεπτικών συστατικών χηλικής ένωσης σιδήρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων εμφάνισαν λιγότερη συσσώρευση σιδήρου κατά την τριετία.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-27 10:41:00

Back to top button