Σκόρδο, χυμός πορτοκάλι και κοτόσουπα ή βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής;
Από τον χυμό πορτοκαλιού και την κοτόσουπα μέχρι τις κάψουλες σκόρδου και τη βιταμίνη C, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως στην πραγματικότητα;
Λίγες εμπειρίες είναι τόσο οικουμενικές όσο το κοινό κρυολόγημα. Και ενώ υπάρχουν περίπου 200 ιοί που το προκαλούν, φαίνεται ότι υπάρχουν σχεδόν εξίσου πολλές σπιτικές θεραπείες για την καταπολέμησή του. Αλλά λειτουργεί κάποια από αυτές και σε ποιο βαθμό;
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα δύο πολυδιαφημισμένες σπιτικές θεραπείες: το σκόρδο και τη βιταμίνη C.
Μπορούν συμπληρώματα όπως το σκόρδο να καταπολεμήσουν έναν ιό;
Επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί μόνο στους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους, όταν έχουμε έλλειψη βιταμινών ή ανόργανων συστατικών, η συμπλήρωση της διατροφής μας με τροφές που λέγεται ότι καταπολεμούν το κρύωμα θα κάνει μικρή διαφορά αν έχουμε ήδη μια σχετικά καλή διατροφή, λέει ο Charles Bangham, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Imperial College του Λονδίνου.
«Μόνο αν έχετε έλλειψη κάποιου ζωτικού θρεπτικού συστατικού, όπως μιας βιταμίνης, ψευδαργύρου ή σιδήρου, η συμπλήρωση του συγκεκριμένου στοιχείου θα είναι πολύ χρήσιμη», λέει. «Αλλά αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, η προσθήκη περισσότερων από αυτά τα πράγματα δεν κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικό», εξηγεί.
Δεν έχει γίνει καμία αξιόπιστη έρευνα σχετικά με το αν μια δημοφιλής θεραπεία όπως η κοτόσουπα κάνει πράγματι τη διαφορά. Ωστόσο, μελέτες που εξετάζουν θεραπείες για το κοινό κρυολόγημα έχουν διαπιστώσει ότι αυτά που μπορεί να είναι αποτελεσματικά είναι μάλλον τα συμπληρώματα και λιγότερο τα τρόφιμα.
Μελέτη που διεξήχθη το 2016 και το 2017 διαπίστωσε ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης που περιέχει τις βιταμίνες A, D, C, E, B6, B12, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, σελήνιο, χαλκό και σίδηρο μειώνει τη συχνότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής και του βήχα.
Μια συγκεκριμένη δημοφιλής σπιτική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει είναι το σκόρδο. Σε μια μικρή μελέτη, 146 υγιείς ενήλικες έλαβαν είτε εικονικό φάρμακο είτε καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η ομάδα του εικονικού φαρμάκου προσβλήθηκε από 65 κρυολογήματα, με αποτέλεσμα, συνολικά, 366 ημέρες ασθένειας – ενώ εκείνοι που έλαβαν συμπληρώματα σκόρδου προσβλήθηκαν μόνο από 24 κρυολογήματα, με τις ημέρες ασθενείας να περιορίζονται στις 111.
Βοηθάει η βιταμίνη C στο κρυολόγημα;
Ένα άλλο συμπλήρωμα στο οποίο καταφεύγουν πολλοί άνθρωποι όταν νιώθουν ότι μπορεί να έχουν κρυολογήσει είναι η βιταμίνη C. Μια ανασκόπηση στοιχείων του 2023 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη σοβαρότητα των ηπιότερων συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένων της καταρροής, του βήχα και του πονόλαιμου, κατά περίπου 15%. Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C έχουν μεγαλύτερη επίδραση στα πιο σοβαρά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Οι ερευνητές σε μια άλλη μελέτη σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης C κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, δεδομένου ότι τα συμπληρώματα είναι χαμηλού κινδύνου, μπορεί να αξίζει να τα δοκιμάσετε για να δείτε αν μπορούν να βοηθήσουν.
Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμος: δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι ο χυμός πορτοκαλιού βοηθά στην πρόληψη του κρυολογήματος, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ή στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν περιέχει αρκετά υψηλές δόσεις βιταμίνης C ώστε να έχει τον ίδιο αντίκτυπο με τα καθημερινά συμπληρώματα, λέει ο Harri Hemilä, ερευνητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και συγγραφέας της ανασκόπησης των συμπληρωμάτων βιταμίνης C.
Ένα σύνηθες μικρό μπουκάλι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου 72 mg βιταμίνης C, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – αυτό είναι περισσότερο από το συνιστώμενο ελάχιστο ημερήσιο όριο των 40 mg, αλλά εξακολουθεί να είναι λιγότερο από πολλά συμπληρώματα.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από το κρυολόγημα μέχρι την πνευμονία: Οι 10 ασθένειες που πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-09 18:43:00