Υγεία

Έχετε περάσει τα 50; Ελέγξτε πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι

Πώς αλλάζουν η ισορροπία και η δύναμη με την ηλικία. Τα ευρήματα μελέτης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές.

Αν έχετε περάσει τα 50 σας χρόνια και θέλετε να μάθετε πόσο καλά γερνάτε, κάνετε ένα απλό τεστ: σταθείτε στο ένα πόδι. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ λένε ότι η ισορροπία που έχουμε μετά τα 50 είναι πολύ καλός δείκτης της φυσικής κατάστασής μας και του τρόπου γήρανσης.

Σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι καλύτερος δείκτης από άλλα τεστ της γήρανσης, όπως:

  • Η δύναμη της χειραψίας
  • Η δύναμη των γονάτων
  • Ο τρόπος βαδίσματος

«Η ισορροπία είναι πολύ σημαντική, διότι δεν αξιολογεί μόνο την μυϊκή δύναμη», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Kenton Kaufman, καθηγητής Ορθοπεδικής στην Mayo Clinic, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. «Βασίζεται επίσης σε πληροφορίες από τα μάτια, το αιθουσαίο σύστημα των αυτιών και από τα σωματοαισθητήρια συστήματα».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One. Συμμετείχαν 40 υγιείς εθελοντές. Όλοι είχαν ηλικία 50 ετών και άνω, με τους μισούς να είναι άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κάνουν μια σειρά από τεστ που αξιολογούν την κινητικότητα. Το τεστ για την ισορροπία στο ένα πόδι διαρκούσε 30 δευτερόλεπτα για κάθε πόδι. Οι εθελοντές μπορούσαν αν ήθελαν να κρατούν το πόδι στο οποίο στέκονταν. Μπορούσαν επίσης να έχουν τα μάτια τους ανοικτά.

Οι εθελοντές έπρεπε επίσης να σταθούν όρθιοι, στηριγμένοι και στα δύο πόδια τους, με τα μάτια τους ανοιχτά και ύστερα κλειστά.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ηλικία δεν επηρέαζε ιδιαίτερα τον τρόπο βάδισης των ασθενών. Ωστόσο η ισορροπία και η δύναμη γονάτων και χειρών παρουσίαζε σημαντική φθορά.

Όλοι οι εθελοντές είχαν καλή ισορροπία όταν στέκονταν όρθιοι με κλειστά μάτια. Εκείνο όμως που άλλαζε σημαντικά με την ηλικία ήταν η ισορροπία στο ένα πόδι με την πάροδο του χρόνου. Η παράμετρός της που μειωνόταν περισσότερο ήταν η διάρκειά της. Ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το πόσο καλά γερνούσαν οι εθελοντές ήταν η ορθοστασία στο μη κυρίαρχο πόδι τους.

Όσον αφορά τη δύναμη, οι άνδρες διαπιστώθηκε ότι είχαν κατά 30% μεγαλύτερη δύναμη χειραψίας απ’ ό,τι οι γυναίκες. Είχαν επίσης κατά 27% μεγαλύτερη δύναμη και στα γόνα. Η δύναμη επίσης μειωνόταν με την ηλικία, αλλά με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι η ισορροπία. Η δύναμη της χειραψίας λ.χ. μειωνόταν κατά 1,4% ανά δεκαετία ηλικίας.

«Οι αλλαγές στην ισορροπία είναι πολύ σημαντικές. Αν κάποιος έχει διαταραχές ισορροπίας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο πτώσεως, ακόμα κι αν δεν κινείται», τονίζει ο Dr. Kaufman. «Οι πτώσεις, όμως, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες».

Πώς να βελτιώσετε την ισορροπία σας

Αν κάνετε το τεστ των 30 δευτερολέπτων και διαπιστώσετε πως δεν καταφέρνετε,  ο Dr. Kaufman συνιστά να επιμείνετε. Να εξασκείστε συχνά, εστιάζοντας την προσοχή σας στους μυς που είναι απαραίτητοι για να κρατηθείτε όρθιοι. Με την πάροδο του χρόνου θα τα καταφέρετε, λέει.

Να είστε όμως προσεκτικοί για να μην πέσετε. Δεν θα έβλαπτε να στηρίζεστε αρχικά και σιγά-σιγά να προσπαθήσετε να αφήσετε το χέρι σας.

«Αν δεν χρησιμοποιείτε κάποιους μυς, θα τους χάσετε. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και μπορείτε να κάνετε την άσκηση αυτή καθημερινά», κατέληξε ο καθηγητής.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-25 14:31:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button