Υγεία

Η απώλεια της όσφρησης μετά τη νόσηση με COVID-19 αλλάζει την αναπνοή [μελέτη]

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ανοσμία είχαν ελαφρώς διαφορετικά από τα κανονικά πρότυπα στην αναπνοή τους.

Ένα από τα συμπτώματα που εμφάνισαν πολλοί όταν κόλλησαν κορονοϊό ήταν η απώλεια της όσφρησης, η οποία επηρεάζει την αναπνοή.

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων στο Εθνικό Ινστιτούτο Απεικόνισης και Έρευνας του Ανθρώπινου Εγκεφάλου του Αζριέλι, στο Ισραήλ, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει την αίσθηση της όσφρησης έχουν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο στην αναπνοή.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές εξέτασαν την αναπνοή σε 52 συμμετέχοντες, 21 από τους οποίους είχαν ανοσμία (απώλεια όσφρησης).

Προηγούμενες μελέτες ανά τα χρόνια έχουν βρει ότι η ανοσμία μπορεί να προκληθεί από την κατάθλιψη μέχρι τη χρήση ναρκωτικών, και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Δεδομένου ότι οι οσμές αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αναπνέουμε, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η απώλεια όσφρησης μπορεί να θεωρηθεί ως γενική αναπνευστική συμπεριφορά.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με ανοσμία είχαν ελαφρώς διαφορετικά από τα κανονικά πρότυπα στην αναπνοή τους.

Διαπίστωσε επίσης ότι μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια 83% ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν ανοσμία απλά αξιολογώντας τα μοτίβα της αναπνοής.

«Τέτοια μετατοπισμένα αναπνευστικά μοτίβα, και ιδιαίτερα μοτίβα ρινικής ροής αέρα, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη φυσιολογική και ψυχική υγεία», όπως αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, προτείνουν οι ερευνητές..

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μας είναι έντονα συνυφασμένες με την αναπνοή μας, επηρεάζοντας όχι μόνο το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, αλλά και το πώς απομνημονεύουμε και ελέγχουμε τη διάθεσή μας.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-24 11:14:00

Back to top button