Σπιτικά ζυμαρικά πιλμένι με κιμά και μανιτάρια (2 εκδοχές)
Πιλμένι ή πελμένι (pelmeni) ή και ρώσικα γεμιστά ζυμαρικά, ακραία νόστιμα και σχετικά εύκολα, μαζί, παρακάτω, θα δούμε πώς ακριβώς τα σπιτικά πιλμένι και μαζί δύο γεμίσεις μια με κιμά και μία με μανιτάρια!
Στην Καλλιθέα, στο ρώσικο εστιατόριο Βαλεντίνα, δοκίμασα για πρώτη φορά πιλμένι πριν πολλά χρόνια και εκεί εξακολουθώ να πηγαίνω όταν θέλω να φάω αυθεντικά ρώσικα πελμένι.
Και πραγματικά δεν θα έμπαινα ποτέ στον κόπο να φτιάξω τη συνταγή για σπιτικά πιλμένι αν δεν είχα να τα φτιάξω για τη στήλη μου στο CANTINA του προηγούμενου μήνα.
Ειλικρινά λατρεύω τα σπιτικά ζυμαρικά, δεν είναι κάτι που κάνω πολύ συχνά στο σπίτι, αν και έχω εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα.
Η αλήθεια είναι οτι εκτός από ταλιατέλες δεν έχω φτιάξει τίποτε άλλο στη μηχανή ζυμαρικών, όσα κάνω τα κάνω στο χέρι.
Από φρέσκα ζυμαρικά έχω φτιάξει στο παρελθόν, όπου μπορείς να δεις στο blog, είναι τα ραβιόλι, τα πολωνικά Pierozki και τα οι ταλιατέλες με κόκκινη πιπεριά.
Τα σπιτικά πιλμένι σας βεβαιώνω πως είναι αρκετά εύκολα, η ζύμη αλλά και το χαρακτηριστικό του σχήμα, που μοιάζει με τορτελίνι.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι δεν ξέρω αν η λέξη τορτελίνι ή dumplings είναι η πιο σωστή, θα έλεγε κάποιος μοιάζουν και με τα δύο.
Βασικές διαφορές που διαπιστώνω είναι η ζύμη, στο φύλλο και στο είδος γέμισης.
Στα τορτελίνι-tortellini για τη ζύμη χρησιμοποιούνται μόνο αυγά και αλεύρι ενώ στα πελμένι-pelmeni προσθέτουμε και νερό.
Τα πιλμένι μπορούν να γίνουν, αν υπάρχει εμπειρία, ακόμη και στο χέρι έχοντας μόνο έναν μικρό πλάστη, στα τορτελίνια απαιτείται λεπτό φύλλο και δεξιοτεχνία.
Η γέμιση των πιλμένι είναι πολύ συγκεκριμένη κυρίως με κιμά ή μανιτάρια και κρεμμύδι, για τα τορτελίνια; Φαντασία να υπάρχει!
Τέλος το πώς θα σερβίρουμε τα πιλμένι ίσως είναι το μόνο που συγγενεύει στενά με τα τορτελίνια αφού βρασμένα σε ζωμό, είναι οτι πιο κλασικό και νόστιμο!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η ζύμη
Η ζύμη για τα σπιτικά πιλμένι είναι εύκολη υπόθεση αλεύρι τύπου 00, το προτιμώ πάντα σε όλα τα ζυμαρικά αυτού του είδους, επίσης αυγά νερό, αλάτι και αλάτι.
Αν υπάρχει μια, μοναδική συμβουλή-κανόνας είναι οτι η ζύμη πρέπει να ζυμώνεται τόσο ώστε να δείχνει “βελούδινη”.
Επίσης, πρέπει να είναι σφικτή αν έχει περίσσια νερού-υγρασία αυτό θα το βρούμε μπροστά μας όταν θα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά.
Εννοώ πως η ζύμη θα κολλάει όταν ξεκινήσουμε να τη δουλεύουμε, με αποτέλεσμα να βάζουμε όλο και περισσότερο αλεύρι και στο τέλος θα έχουμε “βαριά” ζυμαρικά.
Εδώ μάλλον χρειάζεται μια διευκρίνιση… δεν είναι λάθος να πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι, το λάθος είναι να ενσωματώνουμε συνεχώς αλεύρι στη ζύμη.
Οπότε με βάση το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο περισσότερο αλεύρι στην αρχή, όλα είναι θέμα υλικών αλλά και εποχής.
√ Το άνοιγμα της ζύμης και σχήμα
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε τα πιλμένι:
1. Aνοίγοντας ένα μεγάλο φύλλο και κόβοντας με στρογγυλό κουπ πατ, αυτό θα βοηθήσει ώστε να βγάλουμε πανομοιότυπα πιλμένι.
2. Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό και κόβουμε με μαχαίρι ισομεγέθη ζυμαράκια τα οποία κατόπιν τα πλαταίνουμε με τον πλάστη σε στρογγυλούς δίσκους.
Σε κάθε περίπτωση η διάμετρος του ζυμαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 6 εκ. και το πάχος του φύλλου το 0,7 εκ.
Εν συνεχεία γεμίζουμε με μικρό κουταλάκι τον κάθε δίσκο, πιέζοντας ελαφρά τη ζύμη.
Με το δάχτυλό μας ραντίζουμε ελάχιστες σταγόνες νερό, και κλείνουμε τσιμπητά σε μισοφέγγαρο και ενώνουμε τις 2 άκρες.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: να έχουμε δίπλα μας μια επιφάνεια ή ένα ταψί, καλά αλευρωμένο, που θα ακουμπάμε επάνω τα έτοιμα πιλμένι.
√ Η γέμιση
Γέμιση με κιμά ή μανιτάρια; Εσύ βάζεις όποια θες ή και τα κάνεις μισά-μισά.
Εγώ προτιμώ την χορτοφαγική γέμιση με τα μανιτάρια, είναι εξαιρετικά νόστιμη.
Ιδίως αν σερβίρεις με την συνταγή για πιλμένι με σάλτσα γιαουρτιού και πάπρικας που σου δίνω με παρακάτω προτίμησέ την!
Αν σκοπεύεις να φτιάξεις τα πιλμένι σε ζωμό αυτά με τον κιμά είναι νοστιμότερα, ακόμη και αν τα βράσεις στον πιο απλό ζωμό αρωματισμένο με 2 δαφνόφυλλα.
√ Το βράσιμο
Τα πιλμένι θέλουν βράσιμο σε δόσεις, ποτέ δεν γεμίζουμε με νερό την την κατσαρόλα με πολλά όσο ευρύχωρη και να είναι.
Επίσης το νερό θέλουμε να βράζει όχι όμως να κοχλάζει δύναμη, όταν τα πελμένι βγουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και πάλι έχουμε δίπλα μας ένα καλά βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, μέσα στο οποίο τα βάζουμε.
Δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους.
√ Το σερβίρισμα
Όπως προανέφερα μπορούμε να βράσουμε τα πιλμένι μέσα σε ζωμό και να τα σερβίρουμε μέσα στον ζωμό με στραγγιστό γιαούρτι ή σμετάνα.
Στην συνταγή τα σερβίρω με μια πεντανόστιμη, ταιριαστή σάλτσα από στραγγιστό γιαούρτι, πάπρικα και λιγοστή γέμιση από τα μανιτάρια.
Δεν ξέρω αν θα μπεις στον κόπο να φτιάξεις ετούτη την συνταγή, σε προτρέπω όμως να την αποθηκεύσεις και να το κάνεις όταν έχεις χρόνο!
Η νοστιμιά θα σε ανταμείψει, όταν το κάνεις μην παραλείψει τον άνηθο και τα αγγουράκια τουρσί στο σερβίρισμα ώστε να γευτείς ένα υπέροχο συνδυασμό γεύσεων!
♡
Εύα
Σπιτικά ζυμαρικά πιλμένι με κιμά και μανιτάρια (2 εκδοχές)
Εκτυπώση Συνταγής
Πιλμένι ή πελμένι (pelmeni) ή και ρώσικα γεμιστά ζυμαρικά, ακραία νόστιμα και σχετικά εύκολα, μαζί, παρακάτω, θα δούμε πώς ακριβώς τα σπιτικά πιλμένι και μαζί δύο γεμίσεις μια με κιμά και μία με μανιτάρια!
Υλικά
Για τα πιλμένι
- 400 γρ. αλεύρι τύπου 00
- 180 γρ. νερό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 αυγό
- Αλεύρι γ.ο.χ. , για το άνοιγμα των ζυμαρικών
Για τη γέμιση μανιταριών
- 400 γρ. μικρά καφέ μανιτάρια
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη γέμιση κιμά
- 200 γρ. ανάμεικτο κιμά
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο με τα υγρά του
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 5 κ.σ. νερό
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη σάλτσα με γιαούρτι
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1½ κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.σ. κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- 1 κ.γ. τοματοπελτέ
- 250 γρ. ζωμό μανιταριών
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για το σερβίρισμα
- Αγγουράκια τουρσί
- Άνηθο, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Η ζύμη για τα πιλμένι
-
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
-
Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρώς, το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά με τον γάντζο, για περίπου 10′, σε χαμηλή ταχύτητα.
-
Ενναλακτικά ζυμώνουμε τη ζύμη στο χέρι.
-
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ.
-
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να ξεκουραστεί το πολύ για 30’ στον πάγκο.
Η γέμιση με μανιτάρια
-
Στον πολυκόφτη ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε κιμάς.
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν.
-
Κατόπιν ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι. το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5’.
-
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Η γέμιση με κιμά
Η σάλτσα
-
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, 2 κ.σ. από τη γέμιση μανιταριών που ετοιμάσαμε και σοτάρουμε για 2’.
-
Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε για 1’, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον τοματοπελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και τον ζωμό.
-
Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα ελαφρώς και προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε.
-
Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Το βράσιμο και το σερβίρισμα
-
Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 ισόποσα κομμάτια.
-
Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους το περισσότερο έως 0,8 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει.
-
Με ένα κουπ πατ με διάμετρο 6-8 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.
-
Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 1 κ.γ. από τη γέμιση, το βρέχουμε ελαφρά στη μια άκρη και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας πολύ καλά τις άκρες, τις οποίες ενώνουμε μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τορτελίνι.
-
Ακουμπάμε το κάθε πιλμένι που ετοιμάζουμε επάνω σε ταψί που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
-
Βράζουμε τα πιλμένι, σε αλατισμένο νερό, σε νερό μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.
-
Σερβίρουμε τα πιλμένι σε κάθε πιάτο με τη σάλτσα τους και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, συνοδεύουμε με αγγουράκι τουρσί.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερες μερίδες υπολογίζουμε, προσαρμόζουμε και προσθέτουμε στην συνταγή 100 γρ. αλεύρι επιπλέον για κάθε άτομο συν τα αντίστοιχα υλικά σε νερό, αλάτι και αυγό
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε την σάλτσα -αλλά έχουμε γεμίσει τα πιλμένι με κιμά- χρησιμοποιούμε 100 γρ. αλεσμένα μανιτάρια
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιλμένι και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη
Δημοσιεύτηκε !