12+1 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να βάλετε στο ψυγείο
Το ψυγείο είναι μια χρήσιμη συσκευή που βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας βοηθά να αποθηκεύουμε αρκετά τρόφιμα σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρηθεί η ποιότητα και η γεύση τους.
Τόσο η συντήρηση του ψυγείου όσο και ο καταψύκτης καθυστερούν την ανάπτυξη βακτηρίων και την διαδικασία αλλοίωσης των τροφίμων, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο.
Ψωμί
Όταν βάζετε το φρέσκο ψωμί στο ψυγείο η χαμηλή θερμοκρασία επιταχύνει την κρυσταλλοποίηση του αμύλου και εκείνο μπαγιατεύει και ξηραίνεται πιο γρήγορα.
Ντομάτες
Για να διατηρήστε τις ντομάτες σας ζουμερές, είναι καλύτερο να τις τοποθετήσετε στον πάγκο της κουζίνας μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και όχι μέσα στο ψυγείο.
Πατάτες
Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τις πατάτες σε χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρήσετε την υφή και τη γεύση τους. Η ψύξη μπορεί να μετατρέψει το άμυλο σε ζάχαρη, λόγω της υγρασίας.
Αβοκάντο
Αν θέλετε τα αβοκάντο να ωριμάσουν πιο γρήγορα είναι καλύτερο να μην τα βάλετε στο ψυγείο, αλλά να τα αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας.
Αν όμως έχετε αγοράσει ένα ήδη ώριμο αβοκάντο και δε θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα, τότε μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Επίσης, σε περίπτωση που έχετε καταναλώσει το μισό αβοκάντο, το υπόλοιπο πρέπει να το τυλίξετε με μεμβράνη και να το βάλετε στο ψυγείο για να μην μαυρίσει.
Μέλι
Εάν τοποθετήσετε το μέλι στο ψυγείο, τότε μπορεί να γίνει σκληρό και να σβολιάσει. Για να διατηρήσετε λεία και απαλή την υφή του, τοποθετήστε το στο ντουλάπι της κουζίνας σας, φροντίζοντας να κλείνετε καλά το καπάκι της συσκευασίας.
Καφές
Είτε σε μορφή κόκκων είτε αλεσμένος, ο καφές δεν πρέπει ποτέ να φυλάσσεται στο ψυγείο, καθώς χάνει το άρωμα του, ενώ απορροφά εύκολα τις μυρωδιές άλλων τροφίμων. Διατηρήστε τον καλύτερα σε βάζο σε αεροστεγές καπάκι.
Κρεμμύδια
Σε περίπτωση που τα κρεμμύδια εκτεθούν σε υπερβολική υγρασία, όπως στο ψυγείο, θα μουχλιάσουν γρήγορα.
Αποθηκεύστε τα κρεμμύδια σε δροσερό και ξηρό μέρος και κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες.
Φροντίστε επίσης το μέρος να είναι σκοτεινό, διαφορετικά θα βγάλουν φύτρες. Εάν, όμως, χρησιμοποιήσετε μόνο το μισό κρεμμύδι, μπορείτε να καταψύξετε το υπόλοιπο.
Μήλα
Τα μήλα μπορούν να παραμείνουν φρέσκα και νόστιμα μέχρι και δύο εβδομάδες στον πάγκο της κουζίνας σας σε θερμοκρασία δωματίου.
Μετά από αυτό το διάστημα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθεί η ποιότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σκόρδο
Για να διατηρήσετε το σκόρδο σας φρέσκο, αποφύγετε να βάλετε στο ψυγείο τους βολβούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υφή τους. Προτιμήστε να αποθηκεύσετε τα σκόρδα σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Πιπεριές
Οι πιπεριές πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου για να διατηρήσουν την τραγανή υφή τους. Εάν τις βάλετε στο ψυγείο τότε μπορεί να γίνουν λιγότερο τραγανές.
Ξηροί καρποί
Για να διατηρήσετε τη γεύση των ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους και τα αμύγδαλα, αποθηκεύστε τα σε δοχείο με αεροστεγές καπάκι και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου αντί να τα βάλετε στο ψυγείο.
Ελαιόλαδο
Εάν βάλετε το ελαιόλαδο στο ψυγείο, τότε θα αποκτήσει υφή βουτύρου. Επομένως, είναι καλύτερο να το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος στην κουζίνα σας.
Βασιλικός
Ο βασιλικός μαραίνεται πιο γρήγορα στο ψυγείο, ενώ απορροφά και όλες τις μυρωδιές άλλων τροφίμων. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλύτερο να τον διατηρήσετε μέσα σ’ ένα ποτήρι φρέσκο νερό, όπως τοποθετείτε ένα μπουκέτο με φρέσκα λουλούδια σε βάζο.
Φροντίστε να ανανεώνετε το νερό κάθε δύο μέρες και θα παρατείνετε την διάρκεια ζωής του έως και δέκα ημέρες.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-04 10:01:00