Υγεία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε ώρα που περνάει όταν το κόβουμε




  • Ρούλα Τσουλέα


Τι αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος











Ένας στους έξι θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα, καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες που δρουν με διάφορους τρόπους για να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την αντοχή στην άσκηση. Ο καπνός μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται αναλόγως με την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος και τα χρόνια καπνίσματος. Επιπλέον, δεν αφορούν μόνον τους ενεργητικούς καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς. Αυτοί όσο περισσότερο εκτίθενται στον καπνό των άλλων, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει επίσης τα καρδιαγγειακά οφέλη που αποκομίζει όποιος κατορθώνει να κόψει το κάπνισμα. Να ποια είναι:

Τα οφέλη με την πάροδο του χρόνου

  • Μέσα σε 20 λεπτά από τη διακοπή: Η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Βελτιώνεται επίσης η κυκλοφορία του αίματος.
  • Μέσα σε οκτώ ώρες: Τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα αυξάνονται. Οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να μειώνονται.
  • Μέσα σε 24 ώρες: Το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν τη βλέννα και τα υπολείμματα.
  • Μέσα σε 72 ώρες: Οι πνεύμονες μπορούν να κρατήσουν περισσότερο αέρα και η αναπνοή γίνεται πιο εύκολη.
  • Μέσα σε πέντε χρόνια: Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται περίπου στο μισό, σε σύγκριση με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι καπνιστές.
  • Μέσα σε 10 χρόνια: Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται περίπου στο μισό, έναντι του κινδύνου που διατρέχουν οι καπνιστές
  • Μέσα σε 15 χρόνια: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου γίνεται σχεδόν ο ίδιος με εκείνον των ανθρώπων που δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές

Η διακοπή του καπνίσματος έχει αξία και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τονίζει η ΕΚΕ. Μελέτες έχουν δείξει πως μεταξύ των καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα σε ηλικία 66 ετών:

  • Οι άνδρες κέρδισαν έως και 2 χρόνια ζωής
  • Οι γυναίκες κέρδισαν έως και 3,7 χρόνια ζωής

«Το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους είναι: ΚΟΨΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ!», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης.

Φωτογραφία: iStock



















Δημοσιεύτηκε ! 2024-05-30 14:26:15

Back to top button