Τι προσφέρει η θεραπεία με πάγο και πως βοηθούν τα θερμά επιθέματα
Πώς μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι τον βοηθά περισσότερο. Τι να προσέχει με κάθε θεραπεία.
Αν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, σίγουρα έχετε ακούσει ότι η θεραπεία με πάγο ή με μια θερμοφόρα μπορεί να σας βοηθήσει να καταπραΰνετε τα συμπτώματά της. Ποια από τις δύο μεθόδους όμως είναι πιο αποδοτική;
Η κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αφού δρουν και διαφορετικό τρόπο και καταπραΰνουν διαφορετικά συμπτώματα, απαντά η ρευματολόγος Dr. Rochelle Rosian, από το Τμήμα Ρευματολογικών & Ανοσολογικών Ασθενειών της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.
Όπως εξηγεί, η τοποθέτηση πάγου πάνω στην πονεμένη άρθρωση οδηγεί στην συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ροή αίματος στην άρθρωση και τους μυς της και έτσι:
- Μειώνεται η φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο)
- Μουδιάζει η πονεμένη περιοχή
- Μειώνεται ο πόνος
Η ζέστη της θερμοφόρας, όμως, ασκεί την εντελώς αντίθεση δράση. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι να:
- Χαλαρώνει τους μυς και μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς
- Χαλαρώνει την άρθρωση
- Μειώνει την δυσκαμψία των μυών και της άρθρωσης
- Αυξάνει την ευλυγισία της άρθρωσης
Η θεραπεία με πάγο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιόδους που η οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζει έξαρση.
Τι να προσέχετε με την παγοθεραπεία
Για να καταπραϋνθεί αποτελεσματικά η οστεοαρθρίτιδα με την παγοθεραπεία, πρέπει να εφαρμόσετε τον πάγο πάνω στην άρθρωση για τουλάχιστον 10-15 λεπτά τη φορά. Αν νιώσετε πόνο ή ενόχληση με την εφαρμογή του πάγου, μην συνεχίσετε τη θεραπεία.
Δεν πρέπει επίσης να βάζετε τον πάγο ή το παγωμένο επίθεμα απ’ ευθείας πάνω στο γυμνό δέρμα, διότι ελλοχεύει κίνδυνος κρυοπαγήματος. Πρέπει να παρεμβάλλεται ένα πανί (π.χ. μια καθαρή πετσέτα κουζίνας) ανάμεσα στον πάγο και στο δέρμα σας.
Τυλίξτε λοιπόν μερικά παγάκια σε μια πετσέτα ή, καλύτερα, προμηθευτείτε μερικές παγοκύστεις με τζελ από το φαρμακείο. Αυτές παίρνουν το σχήμα της άρθρωσης.
Το να έχετε περισσότερες από μία συνιστάται, ώστε αν ζεσταθεί η πρώτη στη διάρκεια της θεραπείας, να την αντικαταστήσετε γρήγορα με την επόμενη. Να ακουμπάτε στο δέρμα σας την υφασμάτινη πλευρά τους ή, αν δεν διαθέτουν, να βάζετε πρώτα μία πετσέτα.
Αν δεν έχετε πάγο ούτε παγοκύστεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ψυχρό επίθεμα ένα σακουλάκι με κατεψυγμένο αρακά. Είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα παγάκια, αλλά και πάλι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία πετσέτα.
Αν έχετε οστεοαρθρίτιδα στα δάκτυλα (των χεριών ή των ποδιών), μπορείτε να δοκιμάσετε να τα βυθίσετε σε κρύο νερό από το ψυγείο. Σε αυτή την περίπτωση όμως, μην υπερβείτε τα 3-4 λεπτά θεραπείας κάθε φορά.
Τι να προσέχετε με τη θερμότητα
Για να εφαρμόσετε με ασφάλεια θερμότητα στις πονεμένες αρθρώσεις σας, μπορείτε να κάνετε ένα ζεστό αφρόλουτρο ή τζακούζι για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ή να κάνετε ένα ντους με ζεστό νερό και ύστερα να ντυθείτε ζεστά, για να παραταθούν τα οφέλη τους. Μπορείτε φυσικά να βάλετε και θερμοφόρα ή άλλο θερμό επίθεμα.
Ό,τι κι αν διαλέξετε, να βεβαιώνεστε ότι δεν είναι πολύ ζεστό γιατί μπορεί να πάθετε έγκαυμα. Μην βάζετε ποτέ στο δέρμα σας πετσέτα με καυτό νερό. Όπως συνιστάται στην παγοθεραπεία, έτσι και εδώ πρέπει να παρεμβάλλεται μία άλλη, στεγνή πετσέτα.
Δεν υπάρχει επίσης μία θερμοκρασία που να είναι κατάλληλη για όλους. Πρέπει να βρείτε αυτήν με την οποία νιώθετε άνετα. Και να θυμάστε: αν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε έξαρση ή έχετε τραυματισμό, η θερμότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πρηξίματος.
Πώς να βρείτε τι σας ταιριάζει
Πολλοί ασθενείς αισθάνονται καλύτερα με την παγοθεραπεία, άλλοι με τη θερμότητα και άλλοι προτιμούν εναλλαγές των δύο. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, διότι εκείνος γνωρίζει και το υπόλοιπο ιατρικό ιστορικό σας και μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα.
Αν δεν έχετε ιατρική αντένδειξη, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις τρεις μεθόδους και να βρείτε ποια αποδίδει καλύτερα για εσάς. Κι αν επιλέξετε τον συνδυασμό, μπορεί π.χ. να κάνετε θεραπεία με θερμότητα το πρωί και παγοθεραπεία αργότερα μέσα στην ημέρα.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-02-08 18:01:00