Υγεία

Τα οφέλη για το σώμα μας αν κάνουμε τζόκινγκ κάθε μέρα

Το καθημερινό τρέξιμο, ακόμη και το απλό τζόκινγκ, κάνει θαύματα για το καρδιαγγειακό σας σύστημα, τους μύες, την ψυχική σας υγεία και πολλά άλλα.

Το τζόκινγκ, δηλαδή το τρέξιμο χαμηλής ταχύτητας, είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης, σταθερής κατάστασης που μπορεί να ανεβάσει τους καρδιακούςσας παλμούς χωρίς την έντονη καταπόνηση των αθλημάτων υψηλής έντασης.

Το καλό με το τζόκινγκ είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος αθλητής για να ξεκινήσετε και να διατηρήσετε την καθημερινή αυτή συνήθεια. Επίσης, είναι ο πιο προσιτός και οικονομικός τρόπος να γυμνάζεστε.

Το χαλαρό τρέξιμο είναι μια απλή αλλά σημαντική προσθήκη σε οποιαδήποτε ρουτίνα γυμναστικής, είτε θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή, να χάσετε λίγο βάρος ή να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη του καθημερινού τζόκινγκ

Μας φτιάχνει τη διάθεση και ανακουφίζει από το στρες

Όταν ξεκινάτε να κάνετε τζόκινγκ καθημερινά, θα παρατηρήσετε γρήγορα άμεσες αλλαγές στο σώμα και το μυαλό σας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα βιώσετε είναι μια έκρηξη ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι οι ουσίες που παράγονται στο σώμα μας και μπορούν να τονώσουν τη διάθεσή μας, να μειώσουν το άγχος και ακόμη και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Δείτε επίσης: Δεν έχετε όρεξη για γυμναστική; 6 tips για να βρείτε κίνητρο

Τα οφέλη για την καρδιά

Το τζόκινγκ κάνει επίσης καλό στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Καθώς κάνετε χαλαρό τρέξιμο, ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου. Με τον καιρό, αυτό δυναμώνει την καρδιά σας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία.

Δυναμώνει τους μύες

Επιπλέον, το τζόκινγκ εμπλέκει διάφορες μυϊκές ομάδες, ειδικά τα πόδια, τον κορμό, ακόμα και τα χέρια σας, τονώνοντας τους μύες και την αντοχή τους.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Το καθημερινό χαλαρό τρέξιμο μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Ακόμα και αφού τελειώσετε το τρέξιμο, το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες με αυξημένο ρυθμό. Αυτή η μεταβολική ώθηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους και στην απώλεια λίπους, καθιστώντας το καθημερινό τζόκινγκ ένα αποτελεσματικό εργαλείο για όσους θέλουν να αδυνατίσουν ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Δείτε επίσης: Δεν έχετε χρόνο για γυμναστική; Τα οφέλη για την υγεία αν ασκείστε μόνο το σαββατοκύριακο

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του καθημερινού τζόκινγκ

– Το καθημερινό τρέξιμο βοηθά στη δημιουργία ενός ισχυρού καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άλλων χρόνιων παθήσεων.

– Ενισχύοντας την καρδιά σας και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνετε την καθημερινή σας αντοχή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική αερόβια άσκηση όπως το τζόκινγκ μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής.

– Το τζόκινγκ ενισχύει επίσης τα οστά και τις αρθρώσεις σας, καθιστώντας το έναν εξαιρετικό τρόπο διατήρησης της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνετε, σε αντίθεση με τα αθλήματα υψηλής έντασης που μπορούν να καταπονήσουν τις αρθρώσεις.

– Το χαλαρό τρέξιμο μπορεί, επίσης, να έχει σημαντικά οφέλη και για την ψυχική υγεία. Όσοι κάνουν καθημερινά τζόκινγκ αναφέρουν ότι κοιμούνται καλύτερα, κάνουν καλύτερη διαχείριση του άγχους και έχουν βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Δείτε επίσης: Η έντονη γυμναστική σαμποτάρει το αδυνάτισμα, δείχνει νέα μελέτη

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-25 12:31:01

Back to top button