
Τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοείτε
Το έμφραγμα μυοκαρδίου αποτελεί μία από τις σοβαρότερες επείγουσες ιατρικές καταστάσεις, καθώς κάθε λεπτό καθυστέρησης στη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τη ζωή του ασθενούς.
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου απαιτεί έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, ενώ η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόγνωση και την αποκατάστασή του.
«Τα πιο γνωστά συμπτώματα του εμφράγματος περιλαμβάνουν τον έντονο πόνο στο στήθος, που μπορεί να επεκτείνεται στο αριστερό χέρι, την πλάτη ή τον λαιμό. Ωστόσο, υπάρχουν και λιγότερο τυπικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, όπως πόνος στους ώμους, στη γνάθο, στο στομάχι ή ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή. Ειδικά όταν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας και υποχωρούν με την ανάπαυση, αποτελούν ένδειξη ότι η καρδιά δεν λαμβάνει επαρκή οξυγόνωση και απαιτείται άμεση ιατρική αξιολόγηση», επισημαίνει ο κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης Διευθυντής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται σημαντικά σε άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης. Αυτές οι καταστάσεις επιβαρύνουν τα αγγεία, οδηγώντας στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών.
«Ειδικότερα, το κάπνισμα –είτε παραδοσιακό είτε ηλεκτρονικό– αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες. Δυστυχώς, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον», αναφέρει ο ειδικος.
Η άμεση μεταφορά του ασθενούς σε εξειδικευμένο κέντρο είναι κρίσιμη για την επιτυχή αντιμετώπιση του εμφράγματος. Στα σύγχρονα νοσοκομεία, η κύρια θεραπευτική παρέμβαση είναι η αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), η οποία αποκαθιστά τη ροή του αίματος στην αποφραγμένη αρτηρία, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στο μυοκάρδιο.
«Μετά το έμφραγμα, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί ένα αυστηρό πρωτόκολλο παρακολούθησης και διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου. Η εκτίμηση της καρδιακής λειτουργίας μπορεί να γίνει με εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως το stress echo και η αξονική στεφανιογραφία, που επιτρέπουν την ανίχνευση υπολειπόμενων στενώσεων και την προσαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς», εξηγεί ο κ. Καλλιέρης.
Επαγρύπνηση για το έμφραγμα
Το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση και πρόληψη. Η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση και η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων.
Παράλληλα, «η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση ιατρική παρέμβαση σώζουν ζωές, καθιστώντας απαραίτητη τη γνώση των συμπτωμάτων και τη σωστή αντιμετώπισή τους», καταλήγει ο κ. Καλλιέρης.
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-05 08:32:00