ΣΕΞ

Στυτική δυσλειτουργία: 10 σημαντικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απόρροια της ηλικίας, αλλά έχει υποκείμενα σωματικά ή/και ψυχολογικά αίτια. Τι πρέπει να γνωρίζουν άνδρες και γυναίκες γι’ αυτήν και για την στύση.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα συχνό και σοβαρό πρόβλημα, αλλά δυστυχώς τη συνοδεύουν πολλοί μύθοι και λανθασμένες αντιλήψεις.

Ο ουρολόγος Dr Daniel Shoskes, καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, παραθέτει 10 σημαντικά δεδομένα γι’ αυτήν, που αφορούν τον τρόπο ζωής, την υγεία και την ηλικία.

Είναι πάρα πολύ συχνή

Μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 52% των ανδρών, ηλικίας 40-70 ετών, εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία.

Μπορεί να προκληθεί από συνταγογραφούμενα φάρμακα

Περισσότερα από 200 συνταγογραφούμενα φάρμακα σχετίζονται με την στυτική δυσλειτουργία. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, μυοχαλαρωτικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και πολλά άλλα.

Μπορεί να είναι απόρροια ψυχολογικών δυσκολιών

Οι ψυχολογικοί παράγοντες αποτελούν συχνά μέρος του προβλήματος ή είναι η αιτία της, ιδίως στους νεότερους άνδρες. Το άγχος απόδοσης, λ.χ., είναι μία από τις συχνότερες αιτίες στους νεαρούς άνδρες.

Τα στενά εσώρουχα δεν προκαλούν στυτική δυσλειτουργία

Οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας είναι οργανικές ή/και ψυχολογικές. Ωστόσο σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα στενά εσώρουχα. Μπορεί, όμως, τα στενά εσώρουχα να είναι ένας παράγοντας στην ανδρική υπογονιμότητα, καθώς σχετίζονται με παραγωγή χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι αναπόφευκτη απόρροια της γήρανσης

Τα προβλήματα στύσης δεν θεωρούνται φυσιολογικά σε οποιαδήποτε ηλικία. Ούτε είναι φυσιολογικό να χάνει εντελώς ένας άνδρας την στυτική λειτουργία του επειδή γέρασε. Τα προβλήματα στύσεις είναι πιθανότερα στις μεγάλες ηλικίες εξαιτίας άλλων παραγόντων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Αγγειακά προβλήματα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Προσωπικές συνήθειες όπως το κάπνισμα

Οι άνδρες δεν έχουν στύση όποτε θέλουν

Μπορεί να είναι ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι οι άνδρες μπορούν να έχουν στύση όποτε θέλουν, αλλά αυτό ίσως ισχύει για την εφηβική ηλικία. Από κει και πέρα, καθώς μεγαλώνει ο άνδρας, η στύση δεν επιτυγχάνεται τόσο συχνά. Υπαίτιες γι’ αυτό είναι οι ανδρικές ορμόνες του φύλου και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να επηρεάσουν το επίπεδο διέγερσης του άνδρα. Έτσι, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει μία στύση, καθώς και περισσότερη διέγερση.

Η χρήση ουσιών μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία ή/και να περιορίσουν την ροή αίματος στο πέος. Το επακόλουθο αυτών των επιδράσεων είναι η στυτική δυσλειτουργία.

Οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στην επίτευξη στύσης, χρειάζονται ιατρική αξιολόγηση

Η αδυναμία επίτευξης στύσης για μία φορά δεν θεωρείται ότι συνιστά πρόβλημα. Όταν όμως το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και διαπιστώσει ο άνδρας πως επιτυγχάνει στύση μόνο τις μισές φορές που προσπαθεί, τότε πρέπει να συμβουλευθεί έναν γιατρό.

Η ποδηλασία δεν επηρεάζει πάντοτε τη στυτική ικανότητα

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που κάνουν πολύ ποδήλατο συμπιέζουν το κύριο νεύρο της περιοχής (αιδοιϊκό ή γεννητικό νεύρο), οδηγώντας σε προβλήματα στύσης. Ωστόσο η ποδηλασία με μέτρο, δεν έχει αυτή τη συνέπεια. Συνιστάται στους άνδρες που χρησιμοποιούν ποδήλατο κατά τις μετακινήσεις τους, να κάνουν συχνά διαλείμματα εάν οι αποστάσεις είναι μεγάλες. Καλό είναι επίσης να χρησιμοποιούν ποδήλατο και σέλα εργονομικά σχεδιασμένη για να ταιριάζει στον σωματότυπό τους.

Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει και την/τον ερωτικό σύντροφο

Εάν η διαταραχή της στύσης παραμείνει χωρίς θεραπεία, θα έχει συνέπειες και στους δύο συντρόφους. Επιπλέον, εάν δεν συζητούν το θέμα μεταξύ τους ή/και αρνούνται την ύπαρξή του, οι δυνητικές συνέπειες μπορεί να είναι άγχος, κατάθλιψη και απώλεια αυτοεκτίμησης και για τους δύο.


Πηγή

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button