Ρύζι μπιριάνι με λαχανικά (Vegan Biryani)
Ρύζι μπιριάνι ή μπιργιάνι με λαχανικά και οπωσδήποτε Vegan Βiryani, το ινδικό αυτό πιάτο με τις πάμπολλες παραλλαγές, μαγειρεύεται πανεύκολα σε μια κατσαρόλα!
Ίσως το πιο “δύσκολο” γύρω από αυτό το φαγητό είναι να το γράψεις σωστά!
Κι επειδή δεν είμαστε “εκπομπή λόγου”, δεν χρειάζεται να πω τίποτα, σχετικά με την ορθογραφία της λέξης biryani, μπιριάνι ή μπιργιάνι.
Θα σταθώ μόνο στην συνταγή για Vegan Βiryani που είναι καταπληκτική, γεμάτη θρέψη από τα λαχανικά του καλοκαιριού και ο,τι πρέπει για τον καύσωνα του θέρους.
Το ινδικό μπιριάνι είναι ταυτόσημο της κουλτούρας ολόκληρης της Νότιας Ινδίας, αντικατοπτρίζει την κουλτούρα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και γευστική ταυτότητα της χώρας.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, το ρύζι είναι η απόλυτη βάση για το μπιργιάνι.
Επίσης, το χαρακτηριστικό μείγμα μπαχαρικών, το biryani masala, που του δίνει το χρυσοκίτρινο χρώμα και την ένταση στο spicy στοιχείο.
Εμπλουτίζεται με όσπρια, ιδιαιτέρως φακές, λαχανικά και κρεατικά, όπως αρνί, μοσχάρι και κοτόπουλο, και αυγά.
Προσωπικά το λατρεύω στην vegan εκδοχή του!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το ρύζι
Ως βασικό στοιχείο της ινδικής κουζίνας, το ρύζι δεν μπορεί παρά να είναι το αρωματικό μπασμάτι (basmati).
Με οποιοδήποτε άλλο ρύζι θα είναι πιλάφι, οπότε στην ερώτηση για το αν μπορεί να αντικατασταθεί η ποικιλία του μπασμάτι με άλλη η απάντηση είναι όχι!
Ενώ χρησιμοποιούμε εκτός από το κλασικό λευκό, μπασμάτι ακατέργαστο, αν το επιθυμούμε.
Δύο είναι τα βασικά βήματα για την επιτυχία του πιάτου:
Το ένα η προετοιμασία, το δεύτερο η σωστή ποσότητα των υγρών στο μαγείρεμα.
Η προετοιμασία γίνεται, όπως πάντα, ξεπλένοντας πολύ καλά το ρύζι και μουλιάζοντάς το, ΕΔΩ μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τον τρόπο.
√ Το μείγμα μπαχαρικών
To biryani masala μπορούμε να το βρούμε έτοιμο στα μπαχαράδικα ή να το φτιάξουμε, αν βέβαια διαθέτουμε όλη την ποικιλία μπαχαρικών.
Η αλήθεια είναι ότι τα μπαχαρικά που απαρτίζουν το συγκεκριμένο μείγμα είναι πολλά μπορείς να δεις ΕΔΩ τη συνταγή για το biryani masala.
Όπως είδες κάποια από αυτά δύσκολο να τα βρούμε σε συνηθισμένα σούπερ μάρκετ.
Μπορείς λοιπόν να ακολουθήσεις το μείγμα που σου προτείνω, παρακάτω, στη συνταγή για μπιριάνι.
Επιπλέον θα χρειαστείς κουρκουμά και φύλλα δάφνης.
Την ένταση του πόσο πικάντικο θες το φαγητό σου θα την ορίσεις με το τσίλι.
√ Τα λαχανικά
Φυσικά τα καλοκαιρινά λαχανικά πάνε γάντι στο μπιριάνι!
Φασολάκια και πιπεριές κάθε είδους, αρακά, μελιτζάνες, ντομάτες, μπάμιες, καλαμπόκι και κρεμμύδια, μπάμιες και καλαμπόκι δεν έβαλα, όμως έβαλα όλα τα υπόλοιπα.
Όπως είπα επειδή έκανα τη συνταγή στη λογική του one pot, όλα μαγειρεύτηκαν πριν προσθέσω το ρύζι μπασμάτι.
Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να κόψεις σε μέτρια κυβάκια τις μελιτζάνες, σε πιο μεγάλα τις πιπεριές, τα φασολάκια περίπου στα 3 εκατοστά.
Σε 25′ περίπου λεπτά θέλουμε τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει και να τρώγονται ευχάριστα, χωρίς να έχουν “λιώσει”.
Το χρυσό, σπυρωτό ρύζι με την υπέροχη ταξιδιάρικη γεύση ταιριάζει μοναδικά με vegan γιαούρτι καρύδας και μοσχολέμονο.
Αν αγαπάς, το μπούκοβο ένα “τι” παραπάνω απαραίτητο και βέβαια λίγα αμυγδαλάκια φιλέ!
Το δύσκολο σε αυτή τη συνταγή δεν είναι το μαγείρεμα αλλά η προφορά /bɜːrˈjɑːni/ … φτιάχνεται ξανά και ξανά, χειμώνα-καλοκαίρι, σε κάθε περίσταση με 1001 συνδυασμούς!
♡
Εύα
Ρύζι μπιριάνι με λαχανικά (Vegan Biryani)
Εκτυπώση Συνταγής
Υλικά
- 150 γρ. γρ. ρύζι μπασμάτι
- 150 γρ. γρ. φασολάκια στρογγυλά, χοντροκομμένα
- 150 γρ. γρ. φασολάκια πλατιά, χοντροκομμένα
- 150 γρ. μελιτζάνα, κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
- 1 κρεμμύδια ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 30 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
- 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1 πελτέ
- 250 γρ. ζεστό νερό
- 300 γρ. ζεστό ζωμό λαχανικών
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. γιαούρτι καρύδας
- 1 κ.σ. κ.σ. φιλέ αμύγδαλα, προαιρετικά
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Αλάτι
Για το μείγμα μπαχαρικών
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
- 1 κ.γ. σπόρους κάρδαμο, τριμμένο
- ½ κ.γ. σπόρους κόλιανδρο, τριμμένο
- 1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο, τριμμένο
- ¼ κ.γ. κύμινο
- ¼ κ.γ. τσίλι
- ½ κ.γ. κόκκους πιπεριών
- 1 δαφνόφυλλο
Για το σερβίρισμα
- 4 κ.σ. γιαούρτι καρύδας
- Μοσχολέμονο
- Μπούκοβο
- Βασιλικό
Διαδικασία
-
Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε σε μπολ με νερό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
-
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά σε μπολάκι.
-
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σκόρδα, το τζίντζερ για 3’ και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 8-10’.
-
Προσθέτουμε το γιαούρτι καρύδας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών.
-
Μαγειρεύουμε για 20’, σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
-
Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
-
Τέλος προσθέτουμε το ζεστό νερό και μαγειρεύουμε το ρύζι μέχρι να «στεγνώσει» χωρίς να το ανακατέψουμε περισσότερες από 2-3 φορές.
-
Μόλις αποσύρουμε προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τα κρεμμυδάκια και τα αμύγδαλα.
-
Σερβίρουμε μπιργιάνι με μπούκοβο, γιαούρτι, βασιλικό και μοσχολέμονο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 κ.γ. κάρυ, ή έτοιμο μείγμα μπαχαρικών biryani masala και κρατάμε κανέλα, κύμινο, κουρκουμά και τσίλι στις ίδιες ποσότητες
– Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές από την ινδική κουζίνα
Δημοσιεύτηκε !