Υγεία

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε και τι να προσέχετε

Το να φέρεις μια νέα ζωή στον κόσμο φέρνει σημαντικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας και χρειάζεται προσοχή στην επιστροφή στην σεξουαλική ζωή.

Το πότε μπορεί να ξεκινήσει η σεξουαλική επαφή μετά από έναν τοκετό διαφέρει από άτομο σε άτομο, καθώς το σώμα κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό.

Οι χρόνοι επαναφοράς του σώματος διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο, ενώ και η κάθε γέννα είναι διαφορετική, ακόμα και στην ίδια γυναίκα. Επίσης, ακόμα και αν το σώμα είναι έτοιμο, υπάρχουν συναισθηματικοί ή ψυχολογικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ετοιμότητά σας.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αποχή από την σεξουαλική επαφή για έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προακλούν βιολογικές, σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ευημερία. Η στέρηση ύπνου, η αλλοιωμένη εικόνα του σώματος και τα προβλήματα με το ουροποιητικό είναι μεταξύ των παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στις αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 89% των γυναικών ξαναρχίζουν τη σεξουαλική δραστηριότητα εντός έξι μηνών από τον τοκετό. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν σεξουαλική δυσλειτουργία κατά 41% έως 83% στους δύο έως τρεις μήνες μετά τον τοκετό και ως 64% στους έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Για να έχετε μια θετική εμπειρία με την πρώτη σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό, το «κλειδί» είναι να είστε άνετη και έτοιμη. Είτε χρειαστούν μερικές εβδομάδες είτε αρκετοί μήνες, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα σε αυτό που αισθάνεστε σωστό για εσάς και τον σύντροφό σας, έχοντας πάντα ανοιχτή επικοινωνία και κατανόηση.

Δείτε επίσης: Ο θηλασμός ρυθμίζει το μικροβίωμα του μωρού και μειώνει τον κίνδυνο άσθματος

Τι αλλάζει μετά τον τοκετό

Μετά από έναν κολπικό τοκετό, ο κόλπος συνήθως τεντώνεται και η ανατομία αλλάζει ελαφρώς. Αυτή η αλλαγή μερικές φορές μπορεί να είναι αισθητή κατά την σεξουαλική επαφή. Επιπλέον, όταν οι γυναίκες θηλάζουν, συχνά μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ξηρότητα στον κόλπο.

Ο κολπικός τοκετός μπορεί να οδηγήσει σε τέντωμα ή πιθανό τραυματισμό των μυών του πυελικού εδάφους, οι οποίοι υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το λεπτό έντερο, ανάλογα πάντα με την κάθε γυναίκα. Για αυτόν τον λόγο θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν ξεκινήσετε και πάλι την σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, όπως οι ασκήσεις Kegel.

Όσον αφορά τη ξηρότητα του κόλπου, οι ειδικοί συνιστούν την ευρεία χρήση λιπαντικών για να έχετε μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς πόνο.

Είναι σημαντικό να δώσετε χρόνο σε εσάς (και στον συντροφό σας) μετά τη γέννηση του παιδιού σας, και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στη σχέση σας.

Δείτε επίσης: Αντικαταθλιπτικά και αντισταμινικά: Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία

Πιθανότητα εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό

Αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μείνετε έγκυος μόλις έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αν και ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία, είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος ενώ θηλάζετε. Οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά προστατεύονται συνήθως από το να μείνουν έγκυες για τους πρώτους έξι μήνες.

Φωτογραφία iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-20 13:17:55

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button