Πού οφείλεται, πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε
Ο πόνος στα ούλα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, άλλες σοβαρότερες κι άλλες λιγότερο σοβαρές
Ο πόνος στα ούλα μπορεί, για παράδειγμα, να είναι σημάδι ότι βουρτσίζετε τα δόντια σας πολύ δυνατά.
Άλλες φορές, μπορεί να οφείλεται στα σιδεράκια ή στις τεχνητές οδοντοστοιχίες, που μπορεί να ερεθίσουν τα ούλα σας.
Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την περίοδο, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε πρήξιμο των ούλων και πόνο.
Ωστόσο, ο πόνος στα ούλα μπορεί να είναι και σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως είναι η ουλίτιδα.
Πόνος στα ούλα: Πώς να τον καταπραΰνετε
Αν πονάτε στα ούλα, δοκιμάστε αυτές τις απλές σπιτικές θεραπείες και δείτε αν έχουν αποτέλεσμα:
- Ξεπλύνετε το στόμα σας με ζεστό αλατισμένο νερό.
- Χρησιμοποιείτε μόνο οδοντόβουρτσες με μαλακή ή πολύ μαλακή τρίχα.
- Χρησιμοποιήστε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη), όπως ορίζει η ετικέτα.
Άλλα προϊόντα για την αντιμετώπιση του πόνου στα ούλα είναι:
- τα στοματικά διαλύματα που περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)
- τα τζελ που μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας στα πληγωμένα ούλα
Εάν πονάνε τα ούλα σας και έχετε μια λευκή επίστρωση στη γλώσσα ή στα μάγουλά σας, μπορεί να έχετε στοματοφαρυγγική καντιντίαση (μυκητίαση). Η κατανάλωση γιαουρτιού με ζωντανές καλλιέργειες μπορεί να βοηθήσει. Αλλά επισκεφθείτε γιατρό ή οδοντίατρο αν το πρόβλημα επιμένει.
Γιατί πονάνε τα ούλα μου;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάνε τα ούλα σας. Μερικές φορές, όμως, τα προβλήματα των ούλων δεν προκαλούν πόνο αμέσως. Οι πιθανοί λόγοι κυμαίνονται από πολύ μικρούς έως πολύ σοβαρούς. Μεταξύ αυτών είναι και οι εξής:
Ουλίτιδα / περιοδοντίτιδα. Τα πρώτα σημάδια της νόσου των ούλων (που ονομάζεται επίσης περιοδοντίτιδα) είναι η αιμορραγία, το πρήξιμο και η ερυθρότητα. Εμφανίζονται συνήθως όταν δεν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή δεν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καλά ή αρκετά συχνά. Μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου, που ονομάζεται ουλίτιδα.
Αν δεν βελτιώσετε το βούρτσισμα και τη χρήση οδοντικού νήματος, η ασθένεια των ούλων σας μπορεί να επιδεινωθεί. Με την πάροδο του χρόνου, τα ούλα σας μπορεί να αρχίσουν να υποχωρούν, δημιουργώντας μικρούς θύλακες. Εκεί μπορεί να εισχωρήσουν μικροσκοπικά κομμάτια τροφής, προκαλώντας μόλυνση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών ή σπάσιμο του οστού που τα συγκρατεί στη θέση τους, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια δοντιών. Μπορεί να αισθάνεστε ή να μην αισθάνεστε καθόλου πόνο σε αυτό το σημείο.
Άφθες. Αυτές μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο στόμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων σας. Δεν είναι μεταδοτικές. Συνήθως εμφανίζονται ως κόκκινες κηλίδες μέσα στο στόμα σας, αλλά μπορεί να έχουν και λευκή επικάλυψη.
Οι άφθες τείνουν να υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Για να απαλύνετε τον πόνο στο μεταξύ, αποφύγετε τα πικάντικα, αλμυρά και όξινα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις παραπάνω σπιτικές θεραπείες ή να δοκιμάσετε μια θεραπεία χωρίς συνταγή, όπως ένα τζελ που προκαλεί μούδιασμα. Εάν η πληγή είναι μεγαλύτερη, δεν επουλώνεται μετά από μερικές εβδομάδες ή δεν σας αφήνει να φάτε και να πιείτε, επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας.
Κάπνισμα. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως ο καπνός μάσησης ή το ταμπάκο, είναι πιο πιθανό να έχετε ασθένεια των ούλων.
Τα ούλα σας μπορεί να υποχωρήσουν και να δημιουργηθούν πληγές στο εσωτερικό του στόματος και στα ούλα σας. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του στόματος.
Ορμονικές αλλαγές. Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα ούλα σας σε διάφορες περιόδους της ζωής σας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ρέει στα ούλα περισσότερο αίμα και μπορεί να τα αισθάνεται κανείς πρησμένα, ευαίσθητα ή και πόνο.
Μπορεί να παρατηρήσετε πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Όταν είστε έγκυος, τα επίπεδα των ορμονών σας αυξάνονται κατακόρυφα και μπορεί να επηρεάσουν τα ούλα σας. Μιλήστε στο γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας αιμορραγούν ή πονάνε. Στην εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών σας αλλάζουν και πάλι. Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν, να αλλάξουν χρώμα, να καίνε ή να πονάνε.
Απόστημα στο δόντι. Όταν έχετε μόλυνση στη ρίζα του δοντιού σας, σχηματίζεται ένας θύλακας πύου ή απόστημα. Οι θύλακες αυτοί δεν πονάνε πάντα, αλλά πολλοί πονάνε. Ορισμένα αποστήματα προκαλούν επίσης πρήξιμο στα ούλα. Αν τα ούλα σας πονάνε ή είναι πρησμένα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να χρειαστείτε απονεύρωση.
Καρκίνος του στόματος. Αυτός μπορεί να ξεκινήσει από τη γλώσσα, το εσωτερικό μάγουλο, τις αμυγδαλές ή τα ούλα σας. Ο καρκίνος είναι ορατός, επειδή μοιάζει με πληγή στο στόμα σας που απλά δεν επουλώνεται. Μπορεί να μην είναι επώδυνος στην αρχή. Αλλά να το έχετε κατά νου. Και να παρακολουθείτε τυχόν πληγές στο στόμα σας ή στα ούλα σας. Αν δεν επουλωθούν σε μερικές εβδομάδες, απευθυνθείτε στον οδοντίατρό σας.
Πότε να επισκεφθείτε οδοντίατρο
Αν τα ούλα σας πονάνε ή αιμορραγούν περισσότερο από μία εβδομάδα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ώστε να σας δει για τυχόν ενδείξεις ασθένειας των ούλων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει επώδυνα αποστήματα και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η νόσος των ούλων έχει επίσης συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, επομένως είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε το στόμα σας.
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε συνεχή πόνο στα ούλα ή οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:
- Αιμορραγία των ούλων
- Κόκκινα, πρησμένα ούλα
- Ούλα που απομακρύνονται από τα δόντια σας
- Οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν πλέον σωστά
- Πόνο κατά τη μάσηση
- Χαλαρά δόντια
- Ευαισθησία στο ζεστό ή στο κρύο
Για να προλάβετε τη νόσο των ούλων, βουρτσίζετε, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και καθαρίζετε τακτικά τα δόντια σας. Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα και να καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα μία φορά ημερησίως.
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-01-09 19:00:00