Ποια λοιμώδης νόσος μπορεί να είναι το αναδυόμενο πρόβλημα υγείας το 2025
Η νόσος COVID εμφανίστηκε ξαφνικά, εξαπλώθηκε γρήγορα και σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από τότε, πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει νευρικοί για την εμφάνιση της επόμενης μεγάλης μολυσματικής νόσου -είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο, μύκητα ή παράσιτο.
Με την COVID σε υποχώρηση (χάρη στα εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια), οι τρεις μολυσματικές ασθένειες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας είναι η ελονοσία (παράσιτο), ο HIV (ιός) και η φυματίωση (βακτήριο). Αυτά σκοτώνουν περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Και μετά υπάρχουν οι λίστες παρακολούθησης των παθογόνων παραγόντων προτεραιότητας -ειδικά εκείνων που έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και τα αντιιικά.
…
Οι επιστήμονες πρέπει να “σαρώνουν συνεχώς τον ορίζοντα” για το επόμενο πιθανό πρόβλημα. Αν και αυτό θα μπορούσε να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε μορφή παθογόνου παράγοντα, ορισμένες ομάδες μικροοργανισμών είναι πιο πιθανό από άλλες να προκαλέσουν γρήγορες εστίες, και αυτό περιλαμβάνει τους ιούς της γρίπης.
Ένας ιός γρίπης προκαλεί μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή και βρίσκεται στα όρια του σοβαρού προβλήματος το 2025. Αυτός είναι ο υποτύπος της γρίπης Α H5N1, που αναφέρεται ως «γρίπη των πτηνών». Αυτός ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος τόσο σε άγρια όσο και σε οικόσιτα πτηνά, όπως τα πουλερικά. Πρόσφατα, έχει μολύνει βοοειδή γαλακτοπαραγωγής σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και βρέθηκε σε άλογα στη Μογγολία.
Όταν τα κρούσματα γρίπης αρχίζουν να αυξάνονται σε ζώα όπως τα πουλιά, υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι θα μπορούσε ο ιός να μεταπηδήσει και στους ανθρώπους. Πράγματι, η γρίπη των πτηνών μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο με 61 κρούσματα στις ΗΠΑ ήδη φέτος, ως επί το πλείστον ως αποτέλεσμα εργαζομένων σε αγροκτήματα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα βοοειδή και άτομα που πίνουν νωπό γάλα. Με μόνο δύο κρούσματα στην Αμερική τα δύο προηγούμενα χρόνια, πρόκειται για αρκετά μεγάλη αύξηση. Σε συνδυασμό με το ποσοστό θνησιμότητας 30% από ανθρώπινες λοιμώξεις, η γρίπη των πτηνών αναπηδά γρήγορα στη λίστα των προτεραιοτήτων των υπαλλήλων δημόσιας υγείας.
…
Ευτυχώς, η γρίπη των πτηνών H5N1 δεν φαίνεται να μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προκαλέσει πανδημία στον άνθρωπο. Οι ιοί της γρίπης πρέπει να προσκολληθούν σε μοριακές δομές που ονομάζονται σιαλικοί υποδοχείς στο εξωτερικό των κυττάρων για να μπουν μέσα και να αρχίσουν να αναπαράγονται.
Οι ιοί της γρίπης που είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένοι στον άνθρωπο αναγνωρίζουν πολύ καλά αυτούς τους σιαλικούς υποδοχείς, καθιστώντας τους εύκολο να εισέλθουν στα κύτταρά μας, γεγονός που συμβάλλει στην εξάπλωσή τους μεταξύ των ανθρώπων. Η γρίπη των πτηνών, από την άλλη πλευρά, είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένη στους σιαλικούς υποδοχείς των πτηνών και έχει κάποιες αναντιστοιχίες όταν «δεσμεύεται» στους ανθρώπους. Έτσι, στην τρέχουσα μορφή του, ο H5N1 δεν μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.
Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια μόνο μετάλλαξη στο γονιδίωμα της γρίπης θα μπορούσε να κάνει τον H5N1 ικανό να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία. Εάν αυτό το στέλεχος της γρίπης των πτηνών το κάνει, μπορεί να αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Τότε, οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να ελέγξουν την εξάπλωση. Κέντρα ελέγχου ασθενειών σε όλο τον κόσμο έχουν εκπονήσει σχέδια ετοιμότητας για πανδημία λόγω της γρίπη των πτηνών και άλλες ασθένειες που βρίσκονται στον ορίζοντα. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου H5 που μπορεί να προστατεύσει από τη γρίπη των πτηνών, προετοιμάζοντας αυτόν τον κίνδυνο το 2025.
…
Ακόμη και χωρίς τη δυνατότητα εξάπλωσης μεταξύ των ανθρώπων, η γρίπη των πτηνών είναι πιθανό να επηρεάσει ακόμη περισσότερο την υγεία των ζώων το 2025. Αυτό όχι μόνο έχει μεγάλες επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των ζώων, αλλά και τη δυνατότητα να διαταράξει την προσφορά τροφίμων και να έχει και οικονομικές επιπτώσεις.
Όλα αυτά εμπίπτουν στην ομπρέλα της «μίας υγείας»: εξετάζοντας την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος ως αλληλένδετες οντότητες, όλα με την ίδια σημασία και επίδραση μεταξύ τους. Κατανοώντας και προλαμβάνοντας τις ασθένειες στο περιβάλλον και τα ζώα γύρω μας, μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα και να καταπολεμήσουμε αυτές τις ασθένειες. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνεχιζόμενες «αργές πανδημίες» στον άνθρωπο, όπως η ελονοσία, ο HIV, η φυματίωση και άλλα παθογόνα. Η αντιμετώπισή τους είναι πρωταρχικής σημασίας παράλληλα με τη “σάρωση του ορίζοντα” για τυχόν νέες ασθένειες που ενδέχεται να εμφανιστούν.
Δημοσιεύτηκε ! 2024-12-31 11:06:00