
Ποια είναι τα hot spots των μικροβίων στο σπίτι μας, σύμφωνα με μία ειδικό
Από τους διακόπτες έως τις οδοντόβουρτσες: Ποια σημεία του σπιτιού δεν πρέπει να ξεχνάμε να καθαρίζουμε συχνά.
Ο κόσμος μας είναι γεμάτος μικρόβια και, μολονότι δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε εντελώς, είναι σημαντικό να προστατευόμαστε από τα πιο επικίνδυνα από αυτά. Γνωρίζετε όμως σε ποια σημεία του σπιτιού σας καραδοκούν τα περισσότερα;
Το πιθανότερο είναι πως η πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο νου είναι το μπάνιο. Νιπτήρας και λεκάνη, όμως, είθισται να είναι παρεξηγημένα ως σημεία όπου βρίθουν τα μικρόβια – τουλάχιστον στα σπίτι όπου γίνεται συστηματική καθαριότητα. Υπάρχουν μερικά άλλα, τα οποία είναι πολύ πιο μολυσμένα.
Όπως αναφέρει η Dr. Neha Vyas, επίκουρη καθηγήτρια Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Οχάιο, διακόπτες, βρύσες και χερούλια στις πόρτες είναι στην πραγματικότητα τα πιο μολυσμένα σημεία του σπιτιού. Δεν είναι όμως τα μοναδικά.
«Στο μπάνιο, εκτός από το χερούλι της πόρτας, πολλά μικρόβια φέρει το κουμπί στο καζανάκι και η οδοντόβουρτσα», λέει. Η επιμόλυνση του κουμπιού στο καζανάκι με μικρόβια γίνεται για προφανείς λόγους. Οι οδοντόβουρτσες όμως τι παθογόνα μπορούν να περιέχουν;
Απάντηση έδωσε προσφάτως η ανάλυση του μικροβιώματος (δηλαδή των μικροβίων) σε 23 χρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες. Οι επιστήμονες βρήκαν πάνω τους από τους από εντεροβακτήρια μέχρι στρεπτόκοκκους, με τις συγκεντρώσεις τους να εξαρτώνται από την παλαιότητά τους και την ηλικία του χρήστη τους.
Το γενικό συμπέρασμά τους ήταν ότι οι οδοντόβουρτσες συσσωρεύουν υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τις αλλάζουμε συχνά (σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών).
Ωστόσο δεν είναι μόνο το μπάνιο που κρύβει μικρόβια. Στην κουζίνα, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα είναι ο νιπτήρας και οι διακόπτες και τα χερούλια των ηλεκτρικών συσκευών. Τα μόνιμα τοποθετημένα ξύλα κοπής επίσης είναι εστίες μικροβίων, κατά την Dr. Vyas.
Ποια άλλα ξεχνάμε
Και μετά είναι τα τηλεχειριστήρια και τα κάθε είδους σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Αυτά τα αντικείμενα πιάνουμε συνεχώς με βρώμικα χέρια, αλλά σπανίως τα απολυμαίνουμε. Χρειάζονται όμως συχνό καθάρισμα – όχι μόνο στα πλήκτρα, αλλά και στα σημεία που κρατάμε ή ακουμπάμε στο αυτί μας.
Απαραίτητο είναι επίσης να αλλάζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τα σεντόνια μας, προσθέτει η Dr. Vyas. Και ιδανικά πρέπει να αλλάζουμε δύο φορές την εβδομάδα την μαξιλαροθήκη μας. Αυτό είναι σημαντικό διότι καραδοκούν μικρόβια, αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή ακόμα και κοριοί!
Τα κλινοσκεπάσματα χρειάζονται πλύσιμο στους 60 βαθμούς για να απαλλαγούν απ’ όλα τα παθογόνα που φέρουν, προσθέτει η καθηγήτρια.
Πόσο επιζούν όλ’ αυτά τα μικρόβια στα αντικείμενα και τις επιφάνειες του σπιτιού; Αναλόγως με το είδος τους επιζούν από λίγες έως και 48 ώρες, απαντά.
Τι να προσέχετε
Η Dr. Vyas επισημαίνει πως για να απαλλαγούν αποτελεσματικά οι επιφάνειες και τα αντικείμενα του σπιτιού από τα μικρόβια, είναι απαραίτητο ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης. Να το χρησιμοποιείτε, όμως, μόνο σε χώρους που αερίζονται καλά, προειδοποιεί.
Απαραίτητο είναι ακόμα να φοράτε προστατευτική μάσκα προσώπου (για να μην το εισπνέετε) και γάντια (για να μην έρθει η χλωρίνη σε επαφή με το δέρμα σας). Εννοείται πως δεν θα βάλετε χλωρίνη στα τηλέφωνα, αλλά ειδικό καθαριστικό γι’ αυτά ή υγρό μαντιλάκι με οινόπνευμα.
Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρείτε καθαρό και τον αέρα του σπιτιού σας. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι θα αερίζετε καθημερινά όλους τους χώρους. Τα φυτά με φαρδιά φύλλα επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν, διότι έχει βρεθεί ότι καθαρίζουν αρκετά τον εσωτερικό αέρα. Μπορείτε λ.χ. να δοκιμάσετε φυτά όπως:
- Το χλωρόφυτο
- Η σανσεβιέρια
- Το σπαθίφυλλο
- Η αλόη
- Η φτέρη της Βοστώνης
- Ο κισσός
- Ο φίκος
- Η δράκαινα
Φωτογραφία: iStock
Δημοσιεύτηκε ! 2025-04-06 11:03:00