Γυναίκα

Μπορεί η περιποίηση του δέρματος να βοηθήσει στη ρύθμιση της συναισθηματικής μας κατάστασης;

Και αναρωτιέμαι… Είχε δίκιο ο Paul Valéry όταν έλεγε στο ποίημά του πως το πιο βαθύ πράγμα στον άνθρωπο είναι το δέρμα («Ce qu’il y’a de plus profond en l’homme, c’est la peau»);

Το δέρμα μας, όπως όλοι λογικά έχουμε παρατηρήσει, είναι βαθιά συνδεδεμένο με τα συναισθήματά μας. Καθώς μοιράζει όλα όσα νιώθουμε με τον κόσμο, μπορούμε να πούμε πως είναι το όργανο των συναισθημάτων μας. «Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους», λέει ο καθηγητής Zoltan Sarnyai, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ψυχιατρικής Νευροεπιστήμης «και μπορούν να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και αντίδραση ισταμίνης».

Σε μια μελέτη που εξετάσει τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και ακμής, το 67% της ομάδας ασθενών ανέφερε μια σχέση μεταξύ της εμφάνισης της ακμής τους και ενός συμβάντος που προκαλεί άγχος. Αυτό που γνωρίζουμε εμείς ενστικτωδώς, και όπως φαίνεται το γνώρισε και ο ποιητής Valéry από το 19ο αιώνα, τώρα φαίνεται το γνωρίζουν και οι επιστήμονες.

Για την Philippe d’Ornano, πρόεδρο της Sisley Paris, μια προαίσθηση και λίγη ποίηση δεν ήταν αρκετά: Ήταν οι εξελίξεις στη νευροεπιστήμη την τελευταία δεκαετία που ανάγκασαν την Sisley να αναπτύξει μια εντελώς νέα μάρκα. Το Neur/ae πήρε το όνομά του από το «Neur», δηλαδή την ελληνική λέξη «νεύρο» , και το AE, το οποίο σημαίνει «Δράση στα συναισθήματα». Με στόχο να συνδέσει την περιποίηση του δέρματος με την ευεξία μας, το Neur/ae προέκυψε από δύο ξεχωριστές επιστημονικές ανακαλύψεις.

«Βρήκαμε εργαλεία που μας επέτρεψαν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς συνδέεται με το υπόλοιπο σώμα», εξηγεί, «από εκείνο το σημείο και έπειτα η έρευνα εστίασε στον εντοπισμό των νευροδιαβιβαστών που συνδέονταν με το δέρμα: ποιοι είναι οι «καλοί» , ποιοι είναι οι «κακοί», έχουν καλλυντική δράση ή έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Μπορούμε να ενισχύσουμε ορισμένους νευροδιαβιβαστές ή να τροποποιήσουμε άλλους; Και πως;”

Δουλεύοντας με το Mind Insight, έναν επιστημονικό οργανισμό που αποτελείται αποκλειστικά από καθηγητές πανεπιστημίου και τους Neuron Experts, έναν ερευνητικό οργανισμό που ειδικεύεται στη μελέτη νευροδραστικών ενώσεων, μπόρεσαν να δουν την επίδραση του μεμονωμένου ενεργού συστατικού στη συναισθηματική κατάσταση, αφού πρώτα είχαν τοποθετήσει την καλλυντική κρέμα.

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ποιότητα του δέρματος, και που επιδρούν παράλληλα στα συναισθήματά μας:

Β-ενδορφίνη, η οποία στον εγκέφαλο συμβάλλει στην ευχαρίστηση και επίσης βοηθά το δέρμα να αναγεννηθεί.

GABA, ένας νευροδιαβιβαστής που μειώνει το στρες και το άγχος και ηρεμεί τη φλεγμονή στο δέρμα.

Κορτιζόλη, η οποία είναι ευρέως γνωστή για την ενεργοποίηση των επιπέδων στρες, αλλά μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τον φραγμό του δέρματος και να κάνει το δέρμα μας πιο ευαίσθητο.

CGRP, το οποίο, όταν το έχουμε πάρα πολύ, μας κάνει να νιώθουμε πιο εύκολα πόνο και προκαλεί φλεγμονώδες στρες.

Χρησιμοποιώντας μια μεθοδολογία εμπνευσμένη από το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 2012, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα επιλεγμένα νευροδραστικά συστατικά διεγείρουν την παραγωγή της Β-ενδορφίνης και επίσης περιορίζουν την παραγωγή κορτιζόλης.

Έγιναν μερίσεις στους υποδοχείς των νευρώνων σε τρεις διακριτές συναισθηματικές καταστάσεις: κούραση, θλίψη και στρες.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει η συγκεκριμένη σειρά που αποτελείται από τρεις κρέμες, τρία ενισχυτικά roll-on αρώματα και έναν ορό που συνδυάζουν την επίδραση της υφής και της μυρωδιάς στις συναισθηματικές μας αντιδράσεις. Ο ορός Harmonie, σχεδιασμένος για να αποκαθιστά την αίσθηση ηρεμίας, απέδωσε με 32% μείωση της κορτιζόλης του δέρματος όταν δοκιμάστηκε για πάνω από 21 ημέρες.

Θα φτάσουμε ποτέ σε ένα σημείο που η περιποίηση της επιδερμίδας μας μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία; Η D’Ornano λέει: «Στη Γαλλία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα κοινωνικής ασφάλισης, όπως με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις – όλοι γνωρίζουμε φίλους, συγγενείς, οικογένειες που έχουν επηρεαστεί από αυτό». Η Neur/ae θα δωρίσει το 1% του τζίρου της σε ενώσεις που υποστηρίζουν τη συναισθηματική ευημερία.

Προς το παρόν, οι κρέμες σίγουρα προσφέρουν μια ευχάριστη αίσθηση εξαιτίας των απών υφών τους, ενώ τα φυσικά τους αρώματα μας κάνουν να νιώθουμε αναζωογονημένοι και ανακουφισμένοι. Ίσως, το αληθινό γαλλικό στυλ θα ήταν να μπορούμε να εξουδετερώνουμε τα συναισθήματά μας με κρέμα ή χωρίς. Καμία ποίηση για αυτό;

Διαβάστε επίσης

Τένις και γκολφ με στιλ από την OYSHO!

Πείτε αντίο στην ακμή με την πιο επαναστατική σειρά προϊόντων




Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-15 15:04:46

Back to top button