Μαγειρίτσα σούπα με ρύζι, μυρωδικά και μπούκοβο
Μαγειρίτσα σούπα με ρύζι, εντεράκια, συκωταριά, μυρωδικά και μπούκοβο ή κλασική μαγειρίτσα φρικασέ αυγολέμονο, αυτό το δίλλημα κάθε Πάσχα!
Όμως αλήθεια έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες πατροπαράδοτες, τοπικές συνταγές για μαγειρίτσα υπάρχουν;
Στο μπλογκ αυτό, η αγάπη για τη μαγειρίτσα είναι προφανής, με τις φετινές οι συνταγές για το αγαπημένο πασχαλινό έδεσμα έγιναν 7!
Ξεκινήσα το 2013 με την κλασική μαγειρίτσα φρικασέ με αυγολέμονο (συνταγή ΕΔΩ).
Την ίδια χρονιά ανέβασα τη vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια (συνταγή ΕΔΩ).
Ειλικρινά νιώθω πολύ περήφανη που ανέβασα την χορτοφαγική μαγειρίτσα μια εποχή που o βιγκανισμός ήταν οριακά άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Ουσιαστικά ο λόγος που δοκίμασα τη μαγειρίτσα με μανιτάρια ήταν ότι μόλις είχα αρχίσει να αγαπώ τα μανιτάρια και πειραματιζόμουν αντικαθιστώντας το κρέας με αυτά.
Το 2014 μοιράστηκα τη συνταγή για τα ιδιαίτερα τσιλίχουρδα, την μαγειρίτσα από την Κέρκυρα (συνταγή ΕΔΩ)
Το 2019 η κοκκινιστή μαγειρίτσα από τη Μάνη, το μανιάτικο ρεγάλι μου (συνταγή ΕΔΩ) “έκλεψε” την καρδιά!
Στο σήμερα, εκτός από την Αρκαδική μαγειρίτσα με μάραθο (συνταγή ΕΔΩ) και τα γιομίδια, δεν θα μπορούσα να παραλείψω και τη μαγειρίτσα σούπα με ρύζι και εντεράκια.
Η συνταγή για μαγειρίτσα σούπα με ρύζι, εντεράκια και συκωταριά ήταν η αγαπημένη του πάππου μου, πολλές φορές την έφτιαχνε και χωρίς ρύζι, την προτιμούσα!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η συκωταριά-εντεριά
Το καλό είναι πως σήμερα μπορούμε να προμηθευτούμε από τον χασάπη μας εντεριές, οι οποίες είναι έτοιμες, καθαρισμένες.
Αυτό σημαίνει ότι αν δεν χρειάζεται όλη αυτή η εξαιρετικά χρονοβόρα, σχολαστική, απαραίτητη διαδικασία και μπορούμε να τα απολαύσουμε χωρίς κόπο.
Αν όμως χρησιμοποιούμε αντεριές που θα πρέπει να καθαριστούν, το καλύτερο είναι να το κάνει κάποιος που έχει εμπειρία.
Θα αναφέρω τη διαδικασία γιατί ίσως κάποιος θέλει να τη μάθει:
- Βάζουμε τα έντερα σε λεκάνη με νερό, ξεχωρίζουμε τα άντερα , βρίσκουμε την άκρη τους και τα τυλίγουμε όμορφα σε θηλιές, κρατώντας εμφανή την μια άκρη
- Ανοίγουμε τη βρύση, τεντώνουμε την άκρη του εντέρου να ανοίξει ώστε να αρχίζει να γεμίζει νερό
- Όσο το νερό κυλάει μέσα το έντερο φουσκώνει, όταν γεμίσει περίπου στα 15 εκ. αρχίζουμε να το ανασηκώνουμε.
- Πιέζουμε ταυτόχρονα με τα 2 δάχτυλα, αντίχειρα-δείκτη, ώστε να κλείσουμε με την άκρη
- Με το άλλο μας χέρι, με τα δάχτυλα πιέζουμε το νερό να κατεβαίνει προς τα κάτω κα σε αυτό το σημείο μαζεύουμε το έντερο από το οποίο πέρασε το νερό, σε θηλιά
- Μόλις το νερό περάσει και καθαρίσει όλο το έντερο, ελέγχουμε αν χρειάζεται να το περάσουμε και δεύτερο χέρι, αν όχι το ξεπλένουμε εξωτερικά και το ακουμπάμε στην άκρη
- Όταν η αντεριά είναι καθαρή είναι πανέτοιμη για χρήση
Στη συνταγή για μαγειρίτσα σούπα θα χρειαστεί να τα ζεματίσουμε 10′, μαζί με τη συκωταριά.
Αν θέλουμε να “κόψουμε” τη μυρωδιά μπορούμε να προσθέσουμε μέσα στην κατσαρόλα μισό λεμόνι.
√ Η σούπα
Αυτό που μου άρεσε στη σούπα αυτή ήταν ότι είχε μια ωραία, ανάλαφρη γεύση μυρωδικών.
Μπόλικο άνηθο, μαϊντανό, κρεμμυδάκια, σκορδάκια, όλα όμορφα ψιλοκομμένα.
Η γιαγιά μου έβαζε, ίσα-ίσα, μια τσιμπιά δυόσμο ξερό ή ρίγανη και μπούκοβο.
Πρόσθετε ρύζι γλασέ, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ήταν al dente αλλά καλοβρασμένο.
Δεν πρόσθετε ζωμό αλλά όλα τα υγρά του φαγητού, έβαζε λιγοστό από το νερό που ζεματούσε τη συκωταριά, περασμένο από σίτα, και ζεστό νερό.
Η σούπα έβραζε, χύλωνε αλλά δεν έπηζε και οι μυρωδιές ήταν πολλά υποσχόμενες!
Φυσικά το αυγολέμονο ερχόταν και έδενε όλο αυτό το “αναστάσιμο” για το στομάχι θαύμα, η νηστεία δεν μπορούσε να έχει καλύτερο αντίδοτο!
Τη σερβίραμε με μπόλικο μπούκοβο, ο παππούς μου το είχε αγαπήσει τον καιρό που υπηρέτησε αγροφύλακας στη Βόρεια Ελλάδα, το αγαπήσαμε, όπως και αυτή τη σούπα!
Δοκιμάστε την με ή χωρίς τα εντεράκια, είναι βάλσαμο!
♡
Εύα
Μαγειρίτσα σούπα με ρύζι, μυρωδικά και μπούκοβο
Εκτυπώση Συνταγής
Μαγειρίτσα σούπα με ρύζι, εντεράκια, συκωταριά, μυρωδικά και μπούκοβο ή κλασική μαγειρίτσα φρικασέ αυγολέμονο, αυτό το δίλλημα κάθε Πάσχα!
Υλικά
- 1 μέτρια συκωταριά αρνίσια, ή κατσικίσια
- 500 γρ. εντεράκια
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 φρέσκα σκορδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. ρίγανη ή δυόσμο ξερό
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 1 κ.γ. μπούκοβο , ή κατά βούληση
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- Φρεσκοκομμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για το αυγολέμονο
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 λεμόνια
Διαδικασία
Η σούπα
-
Ζεματάμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για 10′ σε άφθονο καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε μισό κομμένο λεμόνι.
-
Βγάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
-
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τη συκωταριά για 5′ σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
-
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3′ ακόμη.
-
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή το δυόσμο, το μπούκοβο και συμπληρώνουμε με περίπου με 500 γρ. ζεστό νερό ή το ζωμό από τα εντόσθια, αν το προτιμάμε.
-
Μαγειρεύουμε για 15′ και προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε με 1000 ακόμη γρ. ζεστό νερό, περίπου.
-
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20′ ακόμη και αποσύρουμε, αφήνοντας για 20′ να πέσει η θερμοκρασία της σούπας.
Το αυγολέμονο
-
Χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, το χυμό από τα λεμόνια και σε ροή προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ζεστό ζουμί από τη σούπα.
-
Περιχύνουμε τη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
-
Σερβίρουμε στα πιάτα τη μαγειρίτσα, εμπλουτίζουμε με μπούκοβο, λεμόνι και λίγο άνηθο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Στην μαγειρίτσα σούπα μπορείτε να προσθέσετε το κεφάλι από το αρνί, γλυκαδάκια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα
- Εμπλουτίστε να θέλετε με 200 γρ. μαρούλια, σπανάκι ή σέσκουλα ψιλοκομμένα
- Στο φαγητό ταιριάζει και το κοκκινοπίπερο
Δημοσιεύτηκε !