Συνταγές

Λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο

Ποιο είναι το αγαπημένο μου χειμωνιάτικο φαγητό; Οι λαχανοντολμάδες! Με αυγολέμονο, με κιμά ή ρύζι και ειδικά αυτοί οι εκπληκτικοί λαδεροί λαχανοντολμάδες που ψήνονται στον φούρνο!

Με τα ντολμαδάκια, ιδιαίτερα με τους λαχανοντολμάδες με κιμά, έχω κόλλημα αφού είναι το φαγητό που ακόμη και αν δεν πεινάω μπορώ να φάω χωρίς σταματημό.

Μέχρι πριν δύο χρόνια ως λαχανοντολμάδες “αναγνώριζα” μόνο αυτούς που μαγειρεύονταν στην κατσαρόλα με το κλασικό αυγολέμονο -όχι την κρέμα αυγού-.

Κάποια στιγμή θέλοντας να προτείνω σε έναν πελάτη μου μια διαφορετικό” αλλά συνάμα παραδοσιακή συνταγή για ντολμαδάκια με λάχανο θυμήθηκα τους ψητούς στον φούρνο.

Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πολύ επιφυλακτική, και επίσης πολύ στενόμυαλη, που δεν τους έδινα νωρίτερα μια ευκαιρία.

Με δύο λέξεις.. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΟΣΤΙΜΙΑ!

Οι λαδεροί ντολμάδες με κιμά στον φούρνο, ναι, ούτε αυγολέμονο δεν είναι απαραίτητο αλλά περί ορέξεως… είναι άπαιχτοι.

Μιλάμε για την απόλυτη βαθιά νοστιμιά, όπως και με εκείνο το καταπληκτικό πανεύκολο λαχανόρυζο φούρνου συνταγή ΕΔΩ όταν το λάχανο ψηθεί στον φούρνο πάει γευστικά σε άλλη διάσταση!

Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή

Το κατάλληλο λάχανο για ντολμάδες

Μπροστά στον πάγκο της λαϊκής πάντοτε θυμάμαι η ερώτηση να είναι: “Το θέλετε για σαλάτα ή ντολμάδες;”

Πως θα διαλέξεις το σωστά λάχανο για ντολμάδες:

1. Το λάχανο πρέπει να είναι ελαφρύ και αφράτο

2. Να είναι μεγαλούτσικο

3. Να έχει ζωηρό χρώμα και να δείχνει φρέσκο, χωρίς μαύρα στίγματα ή μαραμένα φύλλα

Πώς θα προετοιμάσουμε το λάχανο για λαχανοντολμάδες

Τα πράγματα “δείχνουν” πολύπλοκα αλλά δεν είναι, ειδικά μετά την πρώτη φορά είναι όλα πιο εύκολα.

Αρχικά με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε το κοτσάνι και το αφαιρούμε, εκεί θα δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα.

Αυτό που κάνω εγώ είναι να “καρφώσω” ένα πιρούνι ώστε να μπορώ να το διαχειριστώ με άνεση όταν το ζεματάω.

Χρησιμοποιώ μια μεγάλη και ψηλή κατσαρόλα για να χωρέσει το λάχανο, πρώτα βάζω το λάχανο και κατόπιν προσθέτω ζεστό, σχεδόν βραστό νερό, 3-4 δάχτυλα κάτω από το χείλος.

Βράζω σε μέτρια χαμηλή φωτιά το λάχανο όταν μαλακώσουν τα πρώτα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν.

Τα αφαιρούμε προσεκτικά αφαιρούμε το λευκό κοτσάνι, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι, και τα στοιβάζουμε με τη σειρά.

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι, να κάνουμε πολλές εργασίες μαζί, αυτό το κάνουμε στο τύλιγμα.

Όσο βγαίνουν τα φύλλα μπορούμε να γυρίζουμε το λάχανο ώστε να βοηθάμε τα πιο “σφιχτά” μέρη να ανοίξουν.

Η γέμιση

Όταν θέλω να ετοιμάσω λαχανοντολμάδες πρώτα ξεκινώ από τον κιμά.

Η επιλογή του κιμά είναι ένα μείγμα από κιμάδες, 50-60% μοσχαρίσια ελιά και το υπόλοιπο 40% είναι είτε αρνίσιος είτε χοιρινός.

Η νοστιμιά που προκύπτει από τους 2 κιμάδες είναι αξιοσημείωτη, κοινώς κάνει τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο μοσχαρίσιο κιμά αλλά αξίζει να “πάρεις” την παραπάνω επιλογή.

Τρίβω το κρεμμύδι στον ρεντέ, πάνω από το κιμά που έχω βάλει ήδη σε μπολ, τα ζουμάκια που βγάζει του δίνουν γεύση.

Σε ντολμαδάκια και κεφτέδες θέλω τη γεύση του κρεμμυδιού αλλά όχι να το νιώθω στο δόντι, και όχι πολτοποιημένο στο multi.

Από μυρωδικά προτείνω άνηθο και μαϊντανό, δεν συμφωνώ με δυόσμο, δεν φτιάχνουμε κεφτέδες, και επίσης σκόρδο τόσο όσο.

Και από ρύζι προτιμώ ποικιλία Καρολίνα, και λιγοστό.

Το τύλιγμα και το ψήσιμο

Οι λαχανοντολμάδες φούρνου πρέπει να είναι πιο μπαμπάτσικοι από αυτούς της κατσαρόλας, συνταγή εδώ!

Τους τυλίγουμε “αφράτους” και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί ή γάστρα, όμορφα.

Τα πιο “σκληρά” μέρη τα στρώνουμε στον πάτο, δεν καλύπτουμε τους λαχανοντολμάδες όπως κάνουμε όταν τους μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα.

Στο ψήσιμο αποκτούν ένα όμορφο χρώμα αλλά και γεύση ιδιαίτερη, τη βαθιά-ιδιαίτερη νοστιμιά του φουρνιστού!

Και κάποιες τελευταίες “σημειώσεις”…

  • Αν θέλεις μπορείς να μαγειρέψεις τους ντολμάδες γιαλαντζί γεμιστούς μόνο με ρύζι
  •  Το αυγολέμονο και η κρέμα αυγού τους ταιριάζει, ειδικά αν πρόκειται να τους σερβίρεις σε κάποιο επίσημο τραπέζι
  • Μπορείς να προσθέσεις  λίγο λευκό κρασί, πελτέ ή κόκκινο πιπέρι καυτερό, καπνιστό, γλυκό -όποιο σου αρέσει- στο ζωμό που θα τους περιχύσεις πριν το ψήσιμο
  • Στο εμπόριο κυκλοφορούν και φύλλα λάχανο –έτοιμα– σε άρμη, δεν τα βρίσουμε εύκολα αλλά πραγματικά είναι μια καλή επιλογή από θέμα νοστιμιάς

Η εποχή θέλει νόστιμα χουχουλιάρικα φαγητά, πάρε τη συνταγή για λαχανοντολμάδες με κιμά και κάνε την δική σου!

 


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6

Χρόνος Προετοιμασίας1 hour

Χρόνος Μαγειρέματος1 hour 30 minutes

Λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο

Εκτυπώση Συνταγής

Αν σου αρέσουν τα ντολμαδάκια με λάχανο δοκίμασε οπωσδήποτε τους υπέροχους λαχανοντολμάδες με κιμά στον φούρνο, με ή χωρίς αυγολέμονο είναι μοναδικοί!

Υλικά

  • 1 μεγάλο λευκό λάχανο
Για τη γέμιση
  • 700 γρ. ανάμεικτο κιμά, μοσχαρίσιο και αρνίσιο ή χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον ρεντέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 70 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 γρ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για το ψήσιμο
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 600-800 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών, ζεστό
  • 1 λεμόνι

Διαδικασία

Η προετοιμασία του λάχανου
  • Σε μια κατσαρόλα, που θα χωράει το λάχανο, βάζουμε νερό λίγο πιο κάτω από την μέση της κατσαρόλας και το βράζουμε.

  • Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό, κάτω μέρος του λάχανου, μόλις βράσει το νερό αλατίζουμε και τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα.

  • Όταν μαλακώσουν τα φύλλα αρχίζουν να ανοίγουν, αφαιρούμε όποια είναι έτοιμα και αφαιρούμε.

  • Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία γυρίζοντας το λάχανο όσες φορές χρειαστεί μέσα στο καυτό νερό, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα φύλλα μέχρι το κέντρο.

Οι λαχανοντολμάδες
  • Χρησιμοποιούμε γάστρα ή ταψί της οποία τον πάτο καλύπτουμε με ένα στρώμα από φύλλα λάχανου

  • Παίρνουμε ένα φύλλο από το λάχανο και αφαιρούμε το σκληρό μέρος, κόβοντάς το με ένα μαχαιράκι.

  • Παίρνουμε μια ποσότητα από το κιμά και τον τυλίγουμε μέσα στο φύλλο κλείνοντας το καλά σε ρόλο.

  • Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον, ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με το τύλιγμα.

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον ζεστό ζωμό, το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες.

  • Ψήνουμε τους ντολμάδες για 1.30’ στους 170ο C.

  • Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με το ζουμάκι τους και χυμό λεμονιού.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Επιλέγουμε όποιο είδος κιμά θέλουμε ανάμεικτο ή όχι, ακόμη και κιμά κοτόπουλο ή από γαλοπούλα
 

Ντολμαδάκια με λάχανο και κιμά στον φούρνο, συνταγή για λαχανοντολμάδες


Δημοσιεύτηκε !

Back to top button