Γυναίκα

Ιδρώνετε από τη ζέστη; Πόσο συχνά να πλένετε το σουτιέν σας

Οι συστάσεις των δερματολόγων για να προστατευθούμε από δερματικούς ερεθισμούς και λοιμώξεις.

Περπατήσατε γρήγορα μέσα στη ζέστη και έχετε ιδρώσει. Τι θα κάνετε μόλις επιστρέψετε στο σπίτι; Αν βάλετε τη μπλούζα και το εσώρουχό σας για πλύσιμο, αλλά όχι τον στηθόδεσμό σας, δεν είστε οι μόνες. Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει πως μόνο οι μισές γυναίκες πλένουν το σουτιέν τους κάθε φορά που μία φυσική δραστηριότητα τις κάνει να ιδρώνουν.

Η μία στις έξι (το 16%) το φορούν δύο ή τρεις φορές πριν το βάλουν για πλύσιμο. Η μία στις 11 (το 9%) το φορούν τέσσερις έως έξι φορές.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε 2.000 γυναίκες που γυμνάζονταν, αλλά ισχύει για οτιδήποτε μας κάνει να ιδρώνουμε. Ει μη τι άλλο, το βιαστικό περπάτημα θεωρείται μία από τις καλύτερες φυσικές δραστηριότητες. Πόσο μάλλον που το θέμα δεν είναι με τι είδους δραστηριότητα ιδρώνει το σουτιέν, αλλά τι κινδύνους διατρέχουμε εάν δεν το πλένουμε αμέσως.

«Αν ξαναχρησιμοποιείτε τα ιδρωμένα ρούχα, όχι μόνο θα μυρίζουν ιδρώτα, αλλά θα έχουν παγιδευμένα βακτήρια, σμήγμα (λίπος) και νεκρά δερματικά κύτταρα», λέει ο Dr. Anthony Rossi, επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη.

Τα βακτήρια λατρεύουν τη ζέστη και την υγρασία – και τα δύο παγιδεύονται στα ιδρωμένα ρούχα, εξηγεί. Επιπλέον, ο ζεστός ιδρώτας ευνοεί τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και μυκήτων στο δέρμα. Τα παθογόνα αυτά μπορεί να εισβάλλουν στους θυλάκους των τριχών, προκαλώντας φλεγμονή και αντιαισθητικά σπυράκια.

Με απλά λόγια: αν δεν πλένετε το σουτιέν σας κάθε φορά που μουσκεύει από τον ιδρώτα σας, κινδυνεύετε να παρουσιάσετε δερματικούς ερεθισμούς, εξανθήματα και λοιμώξεις, προειδοποιεί ο Dr. Rossi.

Ο γενικός κανόνας

Ακόμα, όμως, κι αν δεν ιδρώνετε καθόλου, πάλι πρέπει να πλένετε συχνά το σουτιέν σας, συνηγορεί ο δερματολόγος Dr. Alok Vij, διευθυντής του Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Δερματολογία στην Cleveland Clinic, του Οχάιο. Ο γενικός κανόνας είναι μετά από δύο έως το πολύ τρεις χρήσεις, τονίζει.

Προσοχή όμως: χρήση από χρήση έχει διαφορά, διευκρινίζει. «Αν το φοράτε δυο-τρεις ώρες την ημέρα και ιδρώνετε ελάχιστα, αυτό δεν θεωρείται πλήρης χρήση», εξηγεί. «Αν όμως το φοράτε έστω και μία ώρα και ιδρώνετε πάρα πολύ, είναι σαν να το έχετε φορέσει δύο και τρεις φορές».

Πρακτικά η διαφορά αυτή σημαίνει πως στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να το φορέσετε και τέσσερις ή πέντε φορές, ενώ στη δεύτερη χρειάζεται πλύσιμο αμέσως μόλις το βγάλετε.

Ωστόσο, όλ’ αυτά μάλλον είναι «ψιλά γράμματα» για πολλές γυναίκες. Το 55% όσων συμμετείχαν στη νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία Live Football Tickets είπαν ότι πλένουν τα σουτιέν και γενικότερα τα ιδρωμένα ρούχα μόνο όταν αρχίσουν να μυρίζουν άσχημα.

Το αν θα έχουν συγκεντρωθεί βακτήρια ή άλλα παθογόνα πάνω τους από τον ιδρώτα και τη χρήση, απασχολεί μόνο το 46% των γυναικών.

Για να καθαρίσετε το σουτιέν σας, ο Dr. Rossi συνιστά να το σαπουνίζετε καλά στο χέρι με ζεστό νερό. Ύστερα να το ξεβγάζετε καλά και να το κρεμάτε σε υπαίθριο χώρο να στεγνώσει. Η εξάτμιση του νερού θα ανακόψει τουλάχιστον την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ακόμα και ένα απλό ξέβγαλμα με πολύ ζεστό νερό ανακόπτει εν μέρει την ανάπτυξή τους, προσθέτει.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-04-15 11:05:07

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button